Món Vinícola: tot sobre vins
Món vinícola
Vi per a acompanyar ensalades: quin cal triar per a cada tipus
Un bon maridatge pot transformar una amanida senzilla en un plat especial. Descobrix quins vins acompanyen millor segons els ingredients i l'adob que tries.
Món vinícola
Idees per a un tast de cava a casa
Sàpies com es prepara un tast de cava a casa pas a pas. Idees, consells i maridatges per a disfrutar d’una experiència bombollejadora i elegant.
Nit de tapes i vins: maridatges i idees
Disfruta d’una nit de tapes i vins amb maridatges perfectes. Descobrix combinacions delicioses per a una experiència gastronòmica única.
Com cal triar un bon vi segons els gustos i l’ocasió?
Triar un vi pot semblar complicat per l’enorme varietat d’etiquetes, de regions i de tipus que n’hi ha.
Descobrix el nostre catàleg de vins
Aprén amb els nostres vídeos
El recomanador
Contesta les preguntes i nosaltres et recomanem el millor vi
Món vinícola
Vins de Nadal que no et pots perdre
Et portem vins per a este Nadal que no pots deixar passar. Amb la nostra selecció no fallaràs en el sopar d’enguany. Comencem?
Món vinícola
Maridatge amb vins negre: troba el perfecte
Què es pot acompanyar amb el vi negre? Ara que cada vegada hi ha més motius de celebració, et mostrem quins plats i aliments van millor amb este vi.
Món vinícola
Millors caves qualitat-preu que no et pots perdre
Descobrix els millors caves qualitat-preu i convertix el brindis en un de sofisticat, de bon gust i econòmic. No et perdes estos caves excepcionals!
Món vinícola
Els millors vins per a acompanyar els plats de pasta
Troba el vi perfecte per a acompanyar les teues pastes preferides. Maridatges ideals per a cada tipus de salsa: bolonyesa, carbonara, pesto i més.
Món vinícola
Mistela: què és?
Saps què és la mistela? Encara que no ho semble, esta beguda alcohòlica no és un vi. Descobrix en què consistix la seua elaboració, el seu origen, maridatges i més.
Món vinícola
SIDRES
Eva PizarroSommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.No sols de vi viu l’home, i és que a part de fermentar raïm per a obtindre vi, des de temps ancestrals s’han fermentat tot tipus de fruites per a obtindre begudes alcohòliques.Entre estes hi ha les pomes, que han donat origen a les sidres, de les quals en coneixerem un poc més. Fa uns mesos vaig tindre l’oportunitat de visitar Sidra El Gaitero de la mà de Tano Collada, enòleg d’este històric llagar (almàssera) erigit en 1898, i hi vaig aprendre un munt de coses.La sidra és una beguda de baixa graduació, d’entre 3 i 8 graus. Sabem que ja era coneguda per hebreus i egipcis, i en el segle III ja hi havia constància de la producció de vi de peres i de pomes per part dels romans i dels grecs, els quals consumien un vi procedent de la poma que anomenaven "sikera" en grec i "sicera" en llatí.Al nostre país es testifica en escrits des de l’Edat Mitjana a les regions de Cantàbria i Astúries.Es partix d’una selecció de diferents varietats de pomes que atorguen el sabor característic a cada varietat de sidra, i que es cullen en el punt òptim de maduració. Tot seguit, es trituren en molins específics per a esta tasca. Posteriorment es fermenten amb uns rents específics i els sucres presents en la fruita es transformen en alcohol.Hi ha diferents tipus de sidra:> Sidra natural:El procés de cultiu de la pomera de sidra fins a l’embotellament es desenvolupa de manera natural; és a dir, no se li afigen sucres ni cap tripus de gasificació. Només té un inconvenient, i és que cal consumir-la prompte; si no, els sabors i els aromes es degraden.> Sidra xampanyada o gasificada:és el resultat de sotmetre el suc de poma ja fermentat (sidra) a una segona fermentació en botella, com ocorre amb els vins escumosos elaborats pel mètode tradicional. Això genera un gas que es queda en la botella i origina les típiques bambolles.> Sidra de gel:Potser és una de les sidres menys conegudes, però més sol·licitades i exquisides, amb una graduació que pot arribar fins als 12ºC. Sorgix al Canadà, on la temperatura facilita la fermentació alcohòlica de pomes congelades i premsades; a més, provoca la concentració de sucre que dona com a resultat una deliciosa combinació de dolçor i acidesa.> Sidra de taula o "nova expresió": producte d’una de les més de 75 varietats de pomes amb què s’elaboren les sidres. Són sidres filtrades, per la qual cosa no necessiten abocament, de manera que són ideals per a poder treballar-les en restaurants com si es tractara d’una botella de vi.> Sidra aromatitzada:engloba aquelles sidres que són resultat d’un procés de fermentació de most natural de poma i que, a diferència de la natural, sí que sol portar sucres afegits i poden ser aromatitzades amb diferents ingredients.La sidra es produïx en tot l’arc atlàntic, des de França i Gran Bretanya com els més grans productors i consumidors, fins a tot el nord d’Espanya: País Basc i Astúries sobretot, encara que també a Cantàbria i Galícia.La sidra francesa s’elabora amb pomes i peres. És una sidra més dolça i, encara que també produïxen sidra natural, la més coneguda és la sidra espumosa.Des d’Europa, la sidra va viatjar al continent americà, i als Estats Units també hi ha una important tradició sidrera, òbviament d’origen anglosaxó. Fruit d’esta tradició, els estatunidencs tenen els mateixos tipus de sidra que els britànics. A l’Amèrica Llatina van ser els emigrants espanyols de principis del segle XX els que van portar-hi el gust per la sidra. A l’Argentina, per exemple, és costum beure sidra durant les festes de Nadal, acompanyada amb pa dolç d’origen italià o panettone. I és que el consum de sidra es vincula a l’Amèrica Llatina amb els brindis: és una beguda reservada a les principals festes, fonamentalment el Nadal.Curiositats:A Astúries la sidra ha de servir-se abocada: cal abocar-la al got després d’elevar la botella per damunt del cap, perquè aflore el carbònic. Així mateix, s’ha de prendre ràpidament, d’un sol glop, i el sobrant s’ha de tirar a terra, un gest que simbolitza retornar a la terra part del que esta ens ha oferit.Les sidres estan protegides per la denominació d’origen, que en garantix l’origen i la qualitat.Tasta-les com a aperitiu, com a alternativa a la cervesa o tria una dolç per a les postres, màgia assegurada.
Món vinícola
CICLE DE LA VINYA
Eva PizarroSommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.Estos dies estem immersos en plena verema: és temps collir el raïm, de nervis dels viticultors, de remolcs que fan olor de raïm per les nostres carreteres en direcció al celler per a ser transformat en vi. Però abans d’arribar a este punt hem passat un llarg any des que la vinya va reiniciar el seu cicle un any més.Un camí gens fàcil, gens curt, que hui t’expliquem perquè pugues entendre eixe vi que t’estàs servint en la copa i que el pugues disfrutar encara més si és possible.Estem a la fi de l’estiu, despunta la tardor, és temps de verema, d’arreplegar el fruit de la vinya que s’ha gestat durant tot l’any. El raïm negre ha canviat el color a roig i porpra, i el raïm blanc s’ha tornat translúcid i daurat: és el conegut verol.El raïm ha madurat i els sucres necessaris per a la fermentació han augmentat, mentre que els àcids disminuïxen. És el moment de mesuraments, anàlisis i tasts de raïm per a decidir el moment òptim de collir-lo.Venim d’una primavera i d’un estiu extremadament secs i càlids, fet que ha provocat que en quasi totes les zones d’Espanya la verema s’haja avançat: mentre escric estes línies (finals d’agost), s’anuncia l’inici de la verema en algunes zones de La Rioja, una cosa poc habitual. A Andalusia, a primers d’agost s’arreplegava el raïm, a València i Alacant estem de ple en verema.Com veieu, això no és una ciència exacta, el moment de la collita dependrà, entre altres coses, de les condicions climàtiques que es donen en la zona i de l’estil de vi que es vulga elaborar.Si passegem per les vinyes en estos moments, vorem que alguns viticultors caminen amb el cistell en la mà arreplegant el fruit; uns altres, en canvi, opten per màquines que agilitzen i reduïxen este treball tan laboriós. De nou ens trobem davant d’una d’eixes decisions que pren l’elaborador en funció del vi que vol crear. Verema manual o verema mecànica.I de la vinya al celler? Ací arribarà el raïm per a dur a terme la seua màxima transformació, de fruit a most i, després de la fermentació, a vi. Això sí, dependrà de cada enòleg envellir el seu vi més o menys temps abans d’embotellar-lo i traure’l al mercat.Però mentre això ocorre en el celler, el camp seguix la seua cursa. Després de la collita del raïm, arribaran els freds de l’hivern i la vinya entrarà en repòs vegetatiu; és a dir, la planta ressentirà l’activitat, els pàmpols s’assecaran i cauran i els sarments es tornaran llenyosos. Este és el moment per a dur a terme la poda d’hivern, mentre la planta descansa, i així eliminar-ne les fulles i la fusta vella no desitjades, i alhora anar donant forma a la planta per a la seua nova etapa de producció. És un moment important, ja que d’estes accions dependrà el fruit obtingut en la següent verema.Al març i abril, sempre parlem de l’hemisferi nord, s’inicia la brotada. Si ens traslladem al sud, estes etapes canvien a altres períodes de l’any: per exemple, en esta època allà es fa la verema.La brotada marca l’inici del creixement: la planta incrementa la seua activitat vital després dels freds i els pàmpols i les fulles es desenvolupen fins a arribar a la floració i al quallat del fruit a la fi de la primavera, quan la calor és suficient.I tornem a la casella d’eixida, el verol: esperarem que el fruit madure prou per a iniciar una nova verema, eixa que mai serà igual que l’anterior, ja que dependrà de tot el que haja passat durant l’any, el clima, els guiats de la vinya, etc., i que donarà sentit a les anyades en els vins.Perquè cada vi és el resultat del que ha ocorregut cada any, del treball i de la personalitat del seu elaborador, del lloc on està la vinya, i això és el que fa màgic el vi, que és el reflex del que vivim en cada moment.Bona verema, elaboradors!
Món vinícola
Vi olorós: què és?
El vi olorós, per la seua elaboració i criança única, compta amb una organolèpsia especial, sent molt generós en diferents aromes. Descobrix-ho!
Món vinícola
Vins per a una barbacoa perfecta
Descobrix els vins per a barbacoa que mariden més bé! Sorprèn els convidats amb la nostra selecció de vins i disfruta d’una barbacoa perfecta este estiu
Món vinícola
Vins semidolços
Els vins semidolços han guanyat popularitat. Descobreix el nostre catàleg de vins semidolços tant blancs com negres i amb quins plats maridan millor.
Món vinícola
Millors vinyers del món
La millor vinya del món aquest té ofereix la millor experiència al públic. Descobreix les vinyes que més destaquen en els nostres dies i a tot el món sencer.
Món vinícola
Vi blanc en botella blava
Has provat el vi blanc en botella blava? Aquest vi no sols sorprén pel color del seu embotellat, si no també pel seu sabor. Descobreix-ho!



