Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Món Vinícola: tot sobre vins

Vistas personalizadas
Món vinícola

Idees per a un tast de cava a casa

Sàpies com es prepara un tast de cava a casa pas a pas. Idees, consells i maridatges per a disfrutar d’una experiència bombollejadora i elegant.

Social Networks TEST
Vistas personalizadas

Descobrix els vins valencians: història, varietats i el nou impuls enològic

Fa a penes dos dies se celebrava la Nit del Vi de la DO València i, com diu l’anunci d’enguany, “Les decisions xicotetes ho poden canviar tot”. Gràcies a això, moltes famílies poden continuar vivint de l’agricultura, conservar els camps familiars i continuar mostrant els sabors d’esta terra i la seua història.Perquè les decisions xicotetes ho poden canviar tot, com ara triar una botella de vi.La Comunitat Valenciana, associada tradicionalment al sol, al camp i al Mediterrani, viu un moment apassionant en el món del vi. Si durant molts anys els vins valencians es coneixien més pel volum que per la qualitat, hui s’estan posicionant com una de les zones més interessants per als amants del vi que busquen autenticitat, territori i equilibri entre modernitat i tradició.I això passa per decisions com les de conservar la vinya antiga, per apostar per les varietats locals, per invertir en noves tecnologies, pel cooperativisme i per l’esforç, molt d’esforç.Caràcter mediterraniEl clima mediterrani imprimix un segell inconfusible als vins valencians. La influència de la mar, de la llum intensa, dels sòls càlids i de la brisa constant generen vins que tenen una personalitat vibrant: de fruita madura, amb una bona acidesa natural i amb equilibri.Són uns vins amables, expressius i versàtils, perfectes per a disfrutar en gastronomia, tant en la cuina tradicional com en propostes més contemporànies.Este caràcter es reflectix especialment en les varietats autòctones, que han sabut adaptar-se a l’entorn al pas dels segles, oferint vins honestos i de territori.Recuperar les velles vinyes, adaptades a les nostres condicions, apostar per varietats locals, no només aporta identitat i qualitat als vins, també són factors revitalitzadors d’una zona, donen valor socioeconòmic a una comarca i fa que no es perden els pobles i la vida rural.Un recorregut per les zones vitivinícoles de la Comunitat ValencianaLa Comunitat Valenciana disposa de tres denominacions d’origen principals:DOP València: la més extensa i diversa. Les seues subzones (Alt Túria, Valentí, Clariano i Moscatell) oferixen una riquesa de microclimes que permeten elaborar blancs frescos, negres mediterranis i dolços de moscatell.Ací el sumoll blanc és el gran protagonista, oblidat durant tant de temps, que oferix vins blancs d’una qualitat enorme. Cellers com Flor de Ahilas, Murviedro, Baldovar o viticultors com Andrés Vergara firmen vins uns de gran alçada.El moscatell reina en tot el Mediterrani, i a València s’interpreta de categoria amb les famoses misteles o vins de licor.La zona dels Alforins es manté al dia en la recuperació de varietats negres autòctones, com ara arcs, bonicaire, mando o forcallà, i posiciona els seus vins dins de les tendències del consumidor que busca la diferència, l’elegància i la qualitat. Cellers com Celler del Roure, Rafael Cambra, Ca Leandro, Javi Revert, Los Frailes o Fil·loxera & Cía ja són un referent.DOP Utiel-Requena: Territori de la boval, una varietat autòctona que en mans expertes ha passat de ser rústica i dedicada a fer uns vins de volum elegant, profund i amb molta personalitat. Toni Sarrión va iniciar aquell dur camí amb els seus vins de Finca Mustiguillo i hui en són molts els qui l’acompanyen, com Bruno Murciano i Pago de Tharsys. Tots elaboren vins blancs, rosats i negres amb una identitat clara, sense oblidar els espumosos que han triomfat, com Hispano Suizas o Dominio de la Vega.DOP Alacant: Amb un clima més àrid i sòls calcaris, està clarament vinculada a les varietats monastrell i la moscatell, però n’hi ha d’altres que comencen a obrir-se camí com la giro o la trepadella. Curri Vinos i Uvas, Pepe Mendoza Casa Agrícola, Gutiérrez de la Vega, Celler Les Freses, Óscar Mestre, Manu Guardiola o Aída i Lluís encapçalen este moviment amb vins sincers i de caràcter mediterrani marcat.La varietat monastrell cultivada en secà, de vinyes velles i plantades en got, pareix que és la formula per a vins fins de qualitat.La varietat moscatell és la base per a uns vins dolços meravellosos de talla mundial, per a misteles populars, però també ha obert altres camins: espumosos, vins sota vel de flor...Història i futur del vi valenciàDes d’èpoques romanes fins a hui, el vi ha sigut part del paisatge valencià. Durant el segle XX es va produir principalment a granel, però en les últimes dos dècades ha fet un gir espectacular pel que fa a la qualitat i la identitat.El futur s’escriu amb compromís amb la terra, amb sostenibilitat, investigació de varietats locals i amb el desig de connectar amb un consumidor que vol vins amb ànima. Els supermercats Consum aposten per fer-ho possible i que eixa revolució arribe també a la taula diària.Perquè beure vi valencià és, hui dia, descobrir una terra que s’expressa en cada copa.len

Descobrix el nostre catàleg de vins

Ofertes en la tenda online
Click To Action TEST

Aprén amb els nostres vídeos

Click To Action TEST

El recomanador

Contesta les preguntes i nosaltres et recomanem el millor vi

Webform
Vistas personalizadas
  • Món vinícola

    Com podem degustar un vi sense ser experts?

    Creus que disfrutar del vi és cosa d’experts? Hui et guiem pas a pas perquè en pugues apreciar cada matís i t’oferim algunes recomanacions dels vins que t’oferix Supermercats Consum per a iniciar-te en este món tan apassionant.Comencem! Igual que fan els professionals, ho dividirem en tres fases i finalitzarem amb les conclusions i les valoracions.Fase visual: la primera impressióEl tast comença amb la vista. Observa el vi en la copa i analitza’n els aspectes següents:Color i tonalitat: el color del vi pot indicar el tipus de vi i l’edat. Els vins negres joves solen presentar tons propra o robí, mentre que els més vells tendixen als colors granats o teula. Els blancs joves exhibixen colors groc pàlid o verdós, i amb l’edat, adquirixen tons daurats.Brillantor i limpidesa: un vi net i brillant suggerix una bona qualitat i una elaboració correcta. L’absència de terbolesa és essencial.Llàgrimes: quan gires la copa amb suavitat, observa les gotes que baixen per les parets. Si té llàgrimes denses i persistents, pot indicar que té més contingut alcohòlic o més sucre.Fase olfactòria: descobrint aromesEl sentit de l’olfacte és crucial en la degustació de vins. Seguix estos passos:Primer olfacte a copa parada: acosta’t la copa al nas i inhala suaument. Identifica’ns els aromes primaris, que provenen del raïm, com les notes de fruita o florals.Segon olfacte després d’agitar la copa: gira la copa per a oxigenar el vi i alliberar més aromes. Ací percebràs els aromes secundaris, resultants de la fermentació, com les notes làctiques o de pa.En els vins amb criança, poden aparéixer aromes terciaris que inclouen notes de vainilla, d’espècies, de torrat o de fruita seca, derivats de l’envelliment en barrica o en botella.Fase gustativa: el sabor en bocaFinalment, és el moment d’assaborir el vi:Atac: beu-ne un glopet i permet que el vi et recórrega tota la boca. Observa’n la primera impressió: és suau, fresc, potent?Evolució: identifica els sabors presents (dolç, àcid, salat, amarg) i la textura del vi (sedós, envellutat, aspre).Final o postgust: nota la duració i la qualitat dels sabors després d’engolir o d’escopir el vi. Un postgust llarg i agradable és senyal d’un vi de qualitat.Recomanacions de vins per a començarPer a iniciar-te en la degustació, és recomanable començar amb vins equilibrats i que tinguen una bona relació qualitat-preu. Ací et presentem algunes opcions disponibles en els Supermercats Consum: labodega.consum.esRamon Bilbao CriançaUn vi negre D.O. Rioja, reconegut per tindre un sabor intens i un aroma de fruites roges. Ideal per a acompanyar formatges, pernil i carn roja.Cune CriançaUn altre Rioja excel·lent, versàtil i agradable al paladar. Marida bé amb tot tipus de carn i és perfecte per als aperitius.Protos RoureUn Ribera del Duero amb caràcter, perfecte per a acompanyar un bon sopar. Imprescindible tindre’n una botella en casa.Hoya de Cadenas Ull de llebreUn ull de llebre d’Utiel-Requena que marida amb tot tipus de menjars i de moments. Bona relació qualitat-preu.Recorda que la degustació de vins és una experiència personal i subjectiva. Amb pràctica i atenció, desenvoluparàs el teu criteri i les teues preferències. Salut!

  • Món vinícola

    SIDRA ROSADA: MÉS QUE UNA MODA

    Durant els últims anys s’ha multiplicat en els nostres lineals i establiments d’hostaleria la presència d’un bon nombre de begudes categoritzades com a “rosé”. Així, als vins rosats tradicionals de qualsevol de les nostres denominacions d’origen o als importats de països com França i Itàlia, se’ls ha sumat ara la cervesa, la sidra, el vermut o la ginebra rosada, potser impulsats per l’èxit de vendes que proporciona la diferenciació cromàtica a estes begudes.Davant la prevenció per part d’alguns consumidors a tota esta gamma de begudes rosades, pensem que és necessari trencar una llança en busca de la diversitat, posant de manifest les raons de ser i l’autenticitat de molts d’estos productes, que sense cap dubte van més enllà d’una simple qüestió de màrqueting.I és que, quan optem per prendre qualsevol beguda diferent de l’aigua, ho fem perquè busquem un gaudiment sensorial, un plaer per als sentits que no només abasta el gust (l’acidesa, la dolçor, l’amargor o el salat) sinó també l’olfacte (notes afruitades, especiades, cereals, florals…), el tacte (suau, astringent, sec, més dens o menys o carbonatat…) i, per què no, també la vista.Per això, les begudes que tenen un color rosat característic ens criden l’atenció, desperten la nostra curiositat i ens conviden a tastar-les. Si repetim o no, ja serà una qüestió de gustos personals.Centrant-nos en el que ens ocupa hui, la sidra rosada, sorgix la pregunta inevitable: què fa que esta beguda tinga eixe color? Encara que la resposta variarà per a cada producte en concret, les sidres rosé tradicionals presenten este color perquè estan elaborades a partir de varietats de pomes que tenen la carn d’un color rogenc, com ara la rouge délice, la geneva, la dolgo o, inclús, alguna de més habitual de les nostres fruiteries, com la pink lady. Este color es transmet al most i es conserva durant la fermentació, i dona lloc a un líquid final que pot anar des del rosa pàl·lid fins a un roig robí de gran intensitat.De tota manera, hi ha unes altres maneres d’obtindre estes sidres rosades, com ara afegint, durant el procés, pells de poma de color rogenc, pells de raïm o directament la polpa de fruites roges com la maduixa o la cirera.Independentment de si s’elaboren d’una manera o d’una altra, la sidra rosada sol presentar bastants trets comuns pel que fa a l’organolèpsia: un contingut alcohòlic moderat per baix del 5%, un perfil d’acidesa en boca també moderat, i una sensació de dolçor gràcies a les notes afruitades. Eixa acidesa, juntament amb la bona carbonatació que la caracteritza, ens proporciona una frescor en cada glop que fa que siga una companyia excel·lent per als aperitius, els entrants i el peix blanc.Si tens un paladar obert i t’abellix començar a explorar esta categoria, ací et deixem dos opcions que trobaràs en els nostres lineals:El Gaitero Rosé (4,1%) > la versió rosada d’esta marca tradicional de sidra asturianaLadrón de manzanas Cider Red Berries (4,5%) > amb addició de suc de fruites roges que potencia el toc rosé i oferix un perfil un poc més dolç. Salut!

  • Món vinícola

    Vins de gel: el plaer de disfrutar de vins dolços de raïm congelat

    Inclús les condicions climàtiques més extremes ens poden oferir vins meravellosos, de manera que és el moment de descobrir els vins de gel. Este tipus de vi, considerat una joia en el món vinícola, s’obté de raïm que s’ha congelat de manera natural en la vinya. Vols saber com s’elaboren i com els pots disfrutar? Continua llegint!Què són els vins de gel?Els vins de gel, o “Eiswein” (como es coneixen en Alemanya), són vins dolços que s’elaboren amb raïm que ha patit una congelació natural en la vinya. A diferència d’altres vins dolços, no se’ls afig sucre ni s’asseca el raïm prèviament, sinó que la congelació permet extraure un most més concentrat en sucres i en aromes, i el resultat és un vi dolç amb una acidesa equilibrada.Té una producció extremadament delicada i depén de condicions climàtiques específiques. A continuació, t’explique pas a pas el procés tècnic d’elaboració:S’hi utilitzen varietats de raïm que tenen una acidesa alta i un bon equilibri per a evitar vins excessivament dolços. Les més comunes són: riesling, vidal, gewürztraminer i grüner veltliner, encara que també es pot usar la varietat chardonnay o cabernet franc per a versions negres.Cal que el clima siga fred i estable, amb temperatures d’entre -7°C i -10°C, per a aconseguir una congelació natural del raïm sense que es deshidrate prematurament. La verema es fa tard en la temporada, entre novembre i gener, quan les temperatures arriben al punt de congelació. El raïm es cull manualment les primeres hores del matí o a la nit per evitar que es descongele.L’aigua que conté la polpa del raïm es manté congelada, mentre que els sucres, els àcids i els compostos aromàtics es queden concentrats en el most. El raïm es premsa en l’estat congelat, fet que permet extraure únicament el most més concentrat i deixar els cristalls d’aigua en la brisa. Este most que s’extrau té una concentració alta en sucre (entre 180 i 320 g/l) i una acidesa elevada, fet que equilibrarà la futura dolçor del vi.Els rendiments són molt baixos: de 100 kg de raïm congelat, s’obté menys d’un 20% de most, fet que encarix la producció.Per l’alta concentració de sucre, la fermentació és molt lenta i pot durar fins a dos mesos. Esta es frena de manera natural o controlada, i queda un nivell de sucre residual alt i una graduació alcohòlica moderada (9-12% vol).No requerixen criança en barrica, ja que l’equilibri natural de dolçor i d’acidesa és suficient. Generalment s’embotellen en format xicotet (375 ml), pel seu caràcter exclusiu i per l’alt cost de producció. Poden evolucionar en botella durant dècades i desenvolupar unes notes més complexes de mel, de fruites seques i de caramel.Com són els vins de gel?Són vins untuosos i glicèrics, amb una textura vellutada i amb aromes de fruites tropicals (mango, pinya, maracujà), mel, cítrics i notes florals.On es produïxen els millors vins de gel?Este procés només és possible en regions que tenen hiverns freds que permeten la congelació natural del raïm, com ara:- Alemanya i Àustria: bressol de l’“Eiswein”, amb varietats com riesling i grüner veltliner.- Canadà: especialment en Ontario, on l’Icewine de raïm vidal és famós arreu del món.- Els Estats Units: regions com Nova York produïxen versions excel·lents d’estos vins.Europa Central i de l’Est: Hongria i Eslovènia també destaquen en esta categoria.El vi de gel és una de les creacions més exquisides i difícils del món vinícola. La seua producció exigix unes condicions extremes i un control minuciós en cada etapa del procés. Gràcies que combina perfectament la dolçor natural i l’acidesa vibrant, oferix una experiència sensorial única.Ara que coneixes els secrets de la seua elaboració, t’animes a tastar-lo?Com podem disfrutar d’un vi de gelSi bé els vins de gel són naturalment dolços, com que tenen una acidesa equilibrada, no resulten embafadors. Ací et deixem alguns consells perquè els pugues disfrutar al màxim:- Servix-los a la temperatura correcta: l’ideal és entre 6 i 8°C, ben fred però sense arribar a gelar el vi perquè no perda els aromes.- La copa adequada: usa copes xicotetes com les de vi blanc o copes de licor per a disfrutar de la complexitat que tenen en poca quantitat.- El maridatge perfecte: formatges blaus com el rocafort o l’stilton, postres cítriques o amb fruita, com un pastís de poma o de mango, foie-gras i fruita seca, per a un contrast espectacular.Els vins de gel són una experiència inoblidable; si encara no els has tastat, anima’t a descobrir-los i submergix-te en el món d’estos vins únics.

  • Món vinícola

    VINS GALLECS: blancs, negres i espumosos

    Gràcies al clima atlàntic i a la gran varietat de terres que té, els vins gallecs destaquen perquè són frescos i fins, tant els blancs com els negres. Els segons es coneixen menys, però les persones que ja s’hi han iniciat trobem que tenen un perfil molt d’acord amb el gust actual. Les seues varietats autòctones fan que siguen vins diferents als que es produïxen a la resta del món. A Galícia passen coses: productors, consumidors i professionals del vi, tots s’han alineat per donar valor el vi gallec i ho estan aconseguint.Els blancs gallecs són els més reconeguts a escala internacional, especialment els que s’elaboren amb la varietat albarinyo, encara que altres raïms com godello i treixadura també produïxen vins excepcionals i comencen a tindre molta presència en els mercats. Vegem-ne les característiques:- Albarinyo (DO Rías Baixas): fresc, cítric i amb una acidesa vibrant. Ideal per al marisc i el peix.- Godello (DO Valdeorras i Monterrei): més estructurat i cremós, amb notes minerals i de fruita. Marida amb el peix gras i els formatges suaus.- Treixadura (DO Ribeiro): elegant i equilibrat, amb aromes de fruita blanca i de flors. Perfecte amb el menjar gallec tradicional com el polp o l’empanada.Encara que els blancs són els més coneguts, Galícia també produïx vins negres frescos i elegants, principalment amb la varietat mencía, encara que n’hi ha d’altres com brancellao i souson. Tenen estes característiques:- Mencía (DO Ribeira Sacra i Valdeorras): lleuger i afruitat, amb notes de fruites roges i espècies. Ideal per a la carn blanca i els plats tradicionals gallecs.- Brancellao (DO Ribeiro i Monterrei): intens i estructurat, amb notes florals i terroses. Perfecte per a la carn a la brasa.- Souson (DO Ribeiro i Monterrei): tànnic i profund, amb tocs de mores i de regalíssia. Marida amb guisats i plats de caça.Cada vegada hi ha més cellers gallecs que aposten pels vins espumosos, elaborats amb mètode tradicional i a partir de varietats autòctones com l’albarinyo i la godello. Vegem quines característiques tenen:- Espumosos d’albarinyo (DO Rías Baixas): secs i minerals, amb bambolla fina i elegant.- Espumosos de godello (DO Valdeorras i Monterrei): més cremosos i amb notes torrades.- Espumosos de treixadura (DO Ribeiro): aromàtics i ben equilibrats.Si encara tens dubtes per a triar, no et preocupes, en els supermercats Consum pots trobar-ne una bona selecció, et recomanem:Martin Codax, albarinyo.Mar de Frades, albarinyo.Verdes Castros, godello.7 Cupos, treixadura.

  • Món vinícola

    VI ALBARINYO

    L’albarinyo és un raïm autòcton del nord-oest d’Espanya i del nord de Portugal (on es coneix com a Alvarinho). L’origen es remunta a l’edat mitjana, i hi ha algunes teories que suggerixen que el podien haver introduït els monjos de Cluny en les seues rutes de peregrinació a Santiago de Compostel·la.Actualment, Galícia i la regió del Vinho Verde de Portugal en són els productors principals, encara que per la popularitat que ha tingut també s’ha cultivat en països com els EUA, Austràlia i Nova Zelanda.L’albarinyo és un dels vins blancs més emblemàtics d’España, i combina frescor, elegància i un caràcter únic que fa que destaque en qualsevol ocasió. A continuació, explorarem què el fa tan especial i els diferents estils que en pots trobar.Què és el vi albarinyo i per què és tan especial?El vi albarinyo s’elabora a partir del raïm que porta el mateix nom, una varietat blanca autòctona de Galícia. El seu cultiu se centra principalment a la denominació d’origen Rías Baixas, on el clima atlàntic, els terrenys granítics i la proximitat al mar contribuïxen que siga tan singular.El que fa d’especial l’albarinyo és que combina frescor i complexitat. Este vi destaca perquè té aromes de fruita de bresquilla, de poma verda i de cítrics, que es complementen amb notes florals i minerals. En boca, sol oferir una acidesa vibrant, una textura cremosa i un final persistent que fa que siga el company ideal del marisc i del peix.L’albarinyo és, per excel·lència, un vi blanc sec. Tot i això, el perfil aromàtic que té i l’equilibri entre acidesa i suavitat poden donar una sensació de dolçor de fruita, encara que no continga sucre residual. Hi ha algunes versions menys comunes en què l’albarinyo es presenta en estils més dolços, però solen ser experimentals o limitades.Estos vins, que habitualment s’han consumit joves, els últims anys estan demostrant que els va bé envellir, i per això són vins amb un potencial enorme.Els elaboradors, cada vegada aposten més per criances en mares, fermentacions en barrica o anys de guarda en botella, que resulten vins complexos i de gran qualitat.Supermercats Consum t’oferix una selecció acurada de vins albarinyo que combina qualitat i preu. Estes en són algunes de les opcions recomanades:Martín Codax Albarinyo: Un albarinyo clàssic, amb aromes de fruita blanca i tocs cítrics. Ideal per a acompanyar el marisc o el sushi.Paco & Lola Albarinyo: Amb la seua botella de disseny característic, oferix frescor i notes de poma verda i de llima. Perfecte per a moments informals.Terras Gauda Albarinyo: Un albarinyo amb més complexitat, amb aromes tropicals i una estructura elegant. Ideal per a plats més elaborats.Mar de Frades Albarinyo: Fresc i salí, amb una botella blava emblemàtica que canvia de color quan es refreda. Perfecte per a esdeveniments especials.Condes de Albarei Albarinyo: Una opció assequible amb una qualitat excel·lent, amb notes de fruita madura i una acidesa ben equilibrada.

  • Món vinícola

    Varietats de tipus de vi generós

    Explora els diferents tipus de vi generós, els seus sabors i característiques úniques. Aprén com es produïxen i les millors maneres de disfrutar-los

  • Món vinícola

    Vi abocat: significat i tipus

    Coneix el significat del vi abocat, les seues característiques i varietats com el vi negre abocat. Descobrix on en pots comprar i com el pots disfrutar.

  • Món vinícola

    Vi en llanda: blanc, negre i rosat

    Coneix les opcions del vi en llanda: blanc, negre i rosat. Descobrix per què esta alternativa és pràctica i perfecta per a qualsevol ocasió.

  • Món vinícola

    Tipus de cava i varietats

    Descobrix els tipus de cava que hi ha i com es classifiquen segons el sucre, el tipus de raïm i el temps de criança. No t’ho perdes!

Modal Register
Modal Register Socio