Cervesa: articles i actualitat
Cervesa
CERVESES PER A UN PÍCNIC
Quan arriba el bon temps es multipliquen les ocasions per a eixir a disfrutar de la natura en tota l’esplendor. Els dies són més llargs, les temperatures més agradables i la vegetació florix per qualsevol racó, convidant-nos a disfrutar d’eixos pícnics, disculpeu l’anglicisme, que abans en deixem eixir al camp.Els menjars per a estes ocasions solen estar ben definits per la tradició i pel sentit pràctic: si anem a un espai amb graelles on es puga fer foc, les sardines, les xulles, els xoriços i la cansalada viada són el pòquer d’asos per a acontentar el nostre paladar. D’altra banda, si disfrutem del menjar en qualsevol lloc que no està habilitat per a cuinar, haurem de recórrer a la meravellosa truita de creïlles, a la carn arrebossada, als pimentons torrats i als diversos tipus d’ensalades que solen acompanyar estes delícies tan saboroses.Anem ara amb la beguda on, amb permís dels refrescos, la sangria o el còctel negre d’estiu, ens atrevim a dir que la cervesa és la reina d’estes festes campestres. El contingut alcohòlic moderat, la versatilitat per al maridatge i la capacitat refrescant de la nostra beguda, són armes imbatibles per a figurar sempre en l’equipatge campestre.Però... hi ha algun tipus de cervesa millor que un altre per a estes ocasions? Com quasi sempre, pot haver-hi tantes respostes per a esta pregunta com gustos particulars. Però hi ha algunes recomanacions que poden ser útils per a tindre en compte quan volem triar la cervesa per al nostre pícnic; les enumerem:Pot millor que botella. Abans d’entrar en els estils, ens fixarem en el format de l’envàs, on el pot d’alumini suposa -al nostre criteri- la millor opció. Ho avalen dos raons objectives: ocupa menys i també pesa menys que l’envàs de vidre, i això en facilita el transport i el manteniment en fred. Això sí, recomanem servir-la en un got -encara que siga de plàstic- i no beure directament del pot. Així ens evitarem la sensació metàl·lica que ens arriba amb l’aroma de l’envàs i amb el contacte amb els llavis, no del líquid, que gràcies al recobriment intern de la llanda no entra mai en contacte amb el metall.Menys contingut d’alcohol. Per l’activitat física, per la temperatura ambiental i pel moment lúdic, segurament ingerirem més volum de líquid en un pícnic que en altres ocasions de consum. Per això, pot ser una idea excel·lent triar varietats amb menys percentatge d’alcohol o inclús sense alcohol. Si, a més a més, en acabant has de conduir, és imprescindible que evites ingerir alcohol per la teua seguretat i la de tots.Perfils més frescos en comptes de licorosos. Les cerveses lager daurades, les de blat o les populars radler amb llima ens oferixen sabors molt refrescants que encaixen millor en estos escenaris que els de les cerveses que tenen més malta i més cos. També les de l’estil session IPA, amb un contingut alcohòlic moderat i amb notes herbals i fruitals de llúpol, són una opció excel·lent.
Cervesa
POCS PLANS PER A TANTA CERVESA
IPA, artesanals, sense gluten, sense alcohol, rosses, torrades, clàssiques, especials…
QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA ENTRE PILSEN I LAGER?
A poc a poc, la terminologia pròpia de la cultura cervesera es va fent un lloc en la nostra societat i així quasi tots coneixem -o almenys hem sentit- paraules com IPA, IBU, ale, stout, malta, llúpol, pilsen o lager. Tanmateix, no sempre tenim tan clars els significats precisos de cada terme, encara que siguen els que més temps han conviscut amb nosaltres, com és el cas dels dos últims que hem citat: pilsen i lager.
CERVESA I ÀCID ÚRIC
Tindre nivells elevats d’àcid úric és un factor de risc considerable per al bon estat de la salut i per això hem de vigilar i mantindre’ls a ratlla, especialment si tenim una predisposició genètica a patir este problema.Quan el nostre organisme no pot eliminar l’excés d’àcid úric, este pot acabar formant cristalls que solen acumular-se en les articulacions i provocar un dolor intens i incapacitant en els genolls, en els turmells i en els peus: un quadre popularment conegut com “atac de gota”.Quan parlem de gota i de cervesa no podem deixar de recordar l’emperador Carles V (Gant 1500 - Yuste 1558), que en va patir durant molts anys però que, a pesar del consell insistent dels seus metges, no va deixar mai de disfrutar de banquets suculents en què ingeria grans quantitats de carn de caça acompanyada de cervesa abundant, tant importada de la seua Flandes natal com la que s’elaborava en les diferents fàbriques que va manar construir durant el seu regnat a Espanya.I és que, encara que el nostre cos és el responsable de produir la major part de l’àcid úric que alberguem, la dieta també pot aportar una part significativa del seu total. D’esta manera, si la nostra ingesta inclou sovint el consum de carn roja, embotits grassos, peix blau, marisc, verdures riques en purines i alcohol, tindrem molta més probabilitat de patir les malalties derivades d’este problema.A pesar que, generalment, sempre que relacionem la ingesta d’alcohol amb qualsevol patologia es pot aplicar la regla que, com més quantitat, més risc n’hi ha, en el cas de l’àcid úric hem de tindre en compte altres característiques dels ingredients típics de les begudes alcohòliques que també poden influir en estos efectes.En el cas concret de la cervesa, a més del contingut alcohòlic, hem de considerar que un dels ingredients principals -el llúpol- és ric en purines, i que quan es descomponen en l’organisme formaran més àcid úric. Per tant, una cervesa d’una certa graduació alcohòlica i amb un contingut de llúpol elevat pot ser fins i tot més perjudicial que unes altres begudes alcohòliques que tinguen més contingut alcohòlic.En resum, si tenim una hiperuricèmia diagnosticada haurem de ser molt acurats amb la nostra dieta, seguir rigorosament les indicacions mèdiques i, en funció d’això, reduir o eliminar el consum de cervesa, per dolorós que ens puga resultar.Només en el cas que el metge, segons el nostre cas particular, ens haja permés consumir cervesa moderadament, serà recomanable triar referències que tinguen menys alcohol i descartar les que continguen molt de llúpol.Cerveses d’estils com les rosses o les weissbier alemanyes que no solen sobrepassar el 5% d’alcohol i on el llúpol té un paper molt secundari, o fins i tot rareses com les elaborades amb gruit en lloc de llúpol, poden ser opcions interessants per a poder continuar disfrutant de la nostra beguda. Salut!
Descobrix el nostre catàleg de cerveses
Cervesa
CERVESA I DIABETIS: COMPATIBLES O NO?
Cada vegada més els fabricants de cervesa ens oferixen més alternatives que permeten consumir esta beguda a col·lectius que abans tenien vedat disfrutar-ne. Entre totes les cerveses, les sense alcohol són sens dubte les que cobrixen més situacions d’este tipus, però n’hi ha altres varietats, com les cerveses sense gluten o inclús les que s’elaboren amb plantes alternatives al llúpol, com el grut, que amplien el nombre de possibilitats per a celíacs i per a persones que patixen de gota.També podem assenyalar que cada vegada trobem més cerveses aptes per a vegans, encara en este cas que les raons no siguen de salut sinó per una tria personal, i que estan diferenciades per segells de certificació en l’etiqueta. En el passat, alguns dels clarificadors que s’utilitzaven en el procés d’elaboració es fabricaven a partir d’ingredients d’origen animal, i encara que finalment se separaven del líquid final, l’ús d’estos clarificadors impossibilitava als vegans consumir cervesa.En el cas que ens ocupa hui, tradicionalment, les persones que patixen de diabetis han tingut més restringit el consum de cervesa que les que no en tenen. Això es deu a diverses raons: una és que el contingut alcohòlic de la cervesa pot influir en diversos processos de l’organisme que a la llarga compliquen el quadre clínic de la persona diabètica, tant si és directament o indirecta.En les persones que tenen pautada una medicació per a la diabetis, l’alcohol pot interactuar, a més a més, amb els fàrmacs i reduir-ne l’efectivitat, i això suposa un factor de risc extra.Però la ingesta d’alcohol també suposa una aportació de calories que pot col·laborar en un augment de pes, que és perjudicial per a qualsevol persona però encara més per a una persona diabètica.Finalment, hem d’apuntar que alguns dels símptomes de l’embriaguesa que ocasiona la ingesta excessiva d’alcohol es poden confondre amb els d’una persona diabètica quan patix una hipoglucèmia, i això origina confusió als qui l’envolten i en dificulta el tractament immediat.Per estes raons i per d’altres, una recomanació òbvia per a qualsevol persona diabètica és el consum de cerveses sense alcohol o de contingut alcohòlic baix, ja que este tipus de cerveses reduïxen substancialment la ingesta d’alcohol i l’aportació de calories per unitat de volum consumida. Prendre cervesa moderadament i amb menjar i seguir unes pautes d’alimentació sanes i adequades per a esta patologia en reduirà encara més els possibles riscos.Per tant, no hi ha una incompatibilitat manifesta i aplicable a tots els casos entre el consum de cervesa i les persones amb diabetis, però cada persona i cada situació són diferents. Per això és imprescindible consultar el metge i seguir rigorosament les seues indicacions abans de prendre la decisió de beure cervesa o no si som diabètics.Salut!
Cervesa
LA CERVESA 00 TÉ EFECTES NEGATIUS?
Durant els últims anys, les cerveses 00 han anat guanyant protagonisme entre els consumidors d’esta beguda, no només per l’avantatge de tenir el menor percentatge d’alcohol entre les cerveses del mercat, sinó també per les qualitats organolèptiques, que cada vegada les fan més abellidores al paladar.L’aparició de les 00 torrades ha sigut, sens dubte, un impuls a la categoria basat en el sabor, amb eixes notes característiques de cereal torrat que les emparenten amb les lager més intenses del mercat.Als avantatges d’este tipus de cerveses de no contindre alcohol i d’oferir cada vegada un sabor més interessant al paladar, hem de sumar-li el contingut calòric baix que ens aporten a la dieta, precisament perquè tenen un nivell d’alcohol a penes significant. Inclús alguns estudis assenyalen altres aspectes positius d’ingerir-ne i en destaquen les propietats antioxidants i l’aportació de fibra dels seus ingredients.Aleshores apareixen les preguntes de rigor en els consumidors més desconfiats o previnguts: de veritat són tan bones per a la salut, les cerveses 00? Podem beure tanta cervesa 00 com vulguem? Hi ha algun efecte negatiu per a consumir cerveses 00?La resposta ràpida a totes estes preguntes seria afirmar que el consum de cerveses 00 és positiu per a l’organisme -o almenys neutre-, però convé matisar alguns punts, començant per assenyalar que, com en el cas de qualsevol altre producte alimentari, les nostres circumstàncies personals poden fer que una cosa bona per a la immensa majoria de la població no ho siga per a nosaltres.Per exemple, per a una persona amb un problema hepàtic seriós com pot ser un procés cirròtic, fins i tot la quantitat d’alcohol ínfima que conté este tipus de cerveses li pot resultar perjudicial, i més si en consumix una quantitat molt elevada. Un altre cas podria ser el d’una persona diabètica que abuse del consum de cerveses 00, perquè, encara que tinga un índex glucèmic baix (IG), si consumix un gran volum d’este líquid pot sumar una quantitat de sucres que s’han de tindre en compte en esta esta malaltia.La cervesa 00 també pot estar contraindicada per als qui tenen problemes de gota. El llúpol de la cervesa -responsable de l’amargor i d’algunes aromes- conté purines, que faciliten la formació de l’àcid úric i agreugen esta malaltia.A pesar de totes estes excepcions que hem de tindre en compte, podem dir que el consum de cerveses 00 per a la gran majoria de nosaltres no oferirà cap tipus de contraindicació des del punt de vista de la salut.Com sempre -fins i tot per al cas de les cerveses 00- el nostre consell és disfrutar de la cervesa amb moderació, atenent les nostres circumstàncies personals i fent-la compatible amb pautes bàsiques d’una vida sana. Salut!
Cervesa
Què engreixa més, la cervesa o el vi?
El debat està en el carrer i segur que quasi tots coneixem més d’una opinió sobre què és millor per a no engreixar-se, si beure cervesa o beure vi. Una altra cosa és que eixes opinions responguen a criteris comprovats científicament o que siguen només la veu del carrer, que a vegades encerta però d’altres no tant.Per a intentar contestar objectivament a esta pregunta tan interessant, en primer lloc hem de marcar els límits del camp de joc i les regles que cal seguir, començant per assenyalar que ni totes les cerveses engreixen igual ni tots els vins ho fan de la mateixa manera. I és que el contingut alcohòlic diferent entre els representants de cada equip marca significativament el contingut calòric de la nostra ingesta.Per exemple, si comparem les calories d’una cervesa que té aproximadament un 5% d’alcohol -com les més venudes en el nostre mercat- amb una que en tinga un nivell pròxim al 10%, com poden ser les quàdruples belgues, vorem que estes últimes quasi dupliquen les primeres en aportació calòrica. La mateixa escala ens pot servir per a comparar vins entre si, ja que el contingut alcohòlic és quasi sempre el factor més important quan es tracta de comptar calories en qualsevol d’estos dos fermentats.Llavors, si el grau alcohòlic és el més important en esta comparativa, podem deduir que la cervesa engreixa menys que el vi perquè, en general, té menys contingut alcohòlic? La resposta depén del que tinguem en compte i del que no. Si fem una taula comparativa anotant les calories per volum, la resposta serà afirmativa i podrem pensar que, quan bevem cervesa en lloc de vi, mantindrem la línia fora de perill. Però, quan bevem vi o cervesa… en prenem les mateixes quantitats?És molt probable que la mateixa persona ingerisca més volum de cervesa que de vi quan fa una tria per a disfrutar d’una opció o de l’altra, i, fins a cert punt, amb eixa quantitat més alta anivella el volum del contingut alcohòlic més baix de la cervesa amb el vi. Per a establir una comparativa que almenys ens acoste a xifres estimades, una copa de vi de 125 ml ens pot aportar de mitjana unes 120 calories, una quantitat semblant a la del contingut d’una botella de 33 cl de la majoria de les nostres cerveses lager daurades.Si tenim en compte que l’OMS recomana una ingesta calòrica d’entre 1.500 a 2.000 kcal/dia per a dones i de 2.000 a 2.500 kcal/dia per a homes, podem valorar en la justa mesura la importància d’eixe vinet o d’eixa cerveseta en el conjunt de la nostra dieta, per a atribuir-los la importància real si ho comparem amb la resta d’aliments que ingerim.En resum, no hi ha una resposta única a esta pregunta tan delicada, però sí que tenim una recomanació aplicable igualment al vi i a la cervesa com a productes amb cert contingut alcohòlic: consumir-ne sempre amb moderació i amb unes pautes de vida saludables en alimentació i exercici físic adaptades a les nostres circumstàncies personals.Salut!
Cervesa
Les millors cerveses per a Nadal
Explora la nostra selecció de cerveses d’hivern amb sabors únics. Ideals per als dies freds i perfectes per a celebracions de Nadal.
Cervesa
Pack de cerveses per a regalar este Sant Valentí
Sorprén per Sant Valentí amb un pack de cervesa genial. Descobrix kits originals per als amants de la cervesa. Tria el teu regal ideal!
Cervesa
Cervesa amb tequila: la beguda perfecta per a este Nadal
Descobrix el nom de la popular cervesa amb tequila, com es prepara i tot sobre el famós còctel "submarí". Aprén a disfrutar-lo de manera segura.
Cervesa
CERVESES SOUR: L’ACIDESA QUE CONQUISTA PALADARS
Coneix-ho tot sobre la cervesa sour, un estil de cervesa àcida artesanal. Descobrix les seues característiques, les varietats i com la pots disfrutar al màxim.
Cervesa
Cervesa torrada amb alcohol o sense
Disfruta de la cervesa torrada, una beguda amb cos i un toc de caramel, ideal per als amants de la cervesa amb caràcter.
Cervesa
Viernes de ceverza, peli & sándwich
Te damos las claves para maridar estas cervezas con unos sándwiches y las películas o series que van con ellas. ¿Estás de acuerdo con nuestra selección. ¡Te contamos más!
Cervesa
Cervesa i formatge: maridatge ideal
Descobrix el maridatge perfecte entre cervesa i formatge. Et contem quina cervesa cal beure segons el tipus de formatge. Troba les combinacions perfectes!
Cervesa
TOP 5 cerveses artesanals valencianes
Descobrix les cinc millors cerveses artesanals valencianes. Submergix-te en els sabors únics de la Comunitat Valenciana amb les nostres recomanacions de cerveses locals.
Cervesa
Cervesa amb mel: sabor únic i natural
Explora la cervesa amb mel: una mescla perfecta de dolçor i malta. Disfruta del sabor suau i dels aromes naturals. Ideal per a ocasions especials.