Vi tranquil: què és?
Descobrix què són els vins tranquils, com s’elaboren i les diferències que presenten respecte dels vins espumosos. No et perdes perdes l’oportunitat d’aprendre més!

Eva Pizarro
Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.
De què parlem quan ens referim a un vi tranquil?
Segons la Llei europea del vi, s’entén per vins tranquils aquells que es produïxen en un procés de fermentació natural amb rents del most del raïm i on no es concentra gas carbònic, fet que el diferencia del vi espumós; a més, no han de contenir alcohol afegit.
Per tant, els vins tranquils són la majoria dels que podem trobar en la nostra tenda habitual. Llavors, quins se’n queden fora?
- En primer lloc i el més obvi, els vins espumosos: són aquells que contenen gas dissolt, produït durant una segona fermentació en botella o altres mètodes autoritzats segons les diferents regions. Si vols saber-ne més, no et perdes el nostre article sobre Caves i xampanys.
- També es queden fora dels vins tranquils els vins generosos: els que obtenen el grau alcohòlic adquirit amb l’addicció d’alcohol vínic. També anomenats vins fortificats, poden arribar fins als 18º.
- Els vins de licor també en queden exclosos: són els que s’obtenen a partir d’un vi o un most com a producte base i als quals s’afig alcohol, aiguardent o destil·lats provinents del raïm.
Després de vore els vins no classificats com a tranquils, anem amb estos últims:
- Vins blancs.
- Vins rosats.
- Vins negres.
- Orange wines.
Tots es poden elaborar en sec o poden ser dolços o semidolços; a més, hi ha cabuda per a tot tipus de criança, des de joves fins a grans reserves.
No deixes de descobrir la gran varietat de vins que hi ha, segur que en trobes un en els supermercats Consum per a cada moment.

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.