Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Vins submarins: Què són i per què submergir botelles sota la mar?

Subtítulo

Descobrix què són els vins submarins i com l'envelliment sota la mar pot aportar característiques úniques als vins. No t'ho perdes!

Imagen destacada
Body

Eva Pizarro

Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.

Fa vora quinze anys, treballant a Galícia, em vaig trobar una botella de Sketch, un vi blanc de raïm albarinyo elaborat per l’enòleg del moment, Raúl Pérez, que just havia estat guardonat amb 100 punts Parker.

No era una botella corrent, tenia restes de petxelines i algues apegades al vidre. Era un vi criat al mar! Sí sí, era la primera vegada que en sentia parlar. Tot i això, no era la primera vegada que sentia històries de botelles velles o àmfores recuperades dels fons marins i que presentaven vins formidables, però sí que era la primera en tastava.
Estes coses sempre causen sensació i intriga i no esperem una ocasió especial per a destapar-lo, ho fem al moment.

Raúl elaborava este albarinyo amb raïm procedent de Meaño, a les Rías Baixas, quan va decidir conservar algunes d’estes botelles submergides al mar, a uns 19 metres de profunditat a la ria d’Arousa, en safates de clòtxines, ni més ni menys!

El vi és fantàstic, tant la versió sota el mar, que crec que actualment només es fa per al consum intern del celler, com l’elaboració tradicional sense envellir en safates, un dels grans vins blancs del nostre país.

A hores d’ara molts cellers s’han sumat a este tipus de criança. Potser el projecte més representatiu és el Crusoe Treasure, amb tres vins en el mercat: Sea Soul, Sea Passion i Sea Legend, que he tingut l’ocasió de tastar fa molt poc. Tenen més de deu anys d’experiència en este tipus de criança i és el primer celler submarí d’escull artificial d’Espanya i del món. A uns 700 metres de la costa de Biscaia reposen més de mil botelles sota el mar de diferents zones d’Espanya. Allí s’estudia la influència dels corrents marins, la humitat, la pressió, etc. sobre l’evolució dels vins que es crien ací.

Però això no és un fet aïllat: el conegut enòleg de Xerés, Luís Pérez, també elabora el seu Garum submarí, un vi negre elaborat amb raïm tintilla de Rota, que cria al mar. En este cas, no ho fa en botelles, sinó en àmfores, que emulen aquells tresors enfonsats en l’època dels romans i que, en alguns casos, han donat molt bon resultat després de rescatar-los.

A Galícia, uns altres han seguit el camí de Raúl. Attis elabora el seu Attis Mar i presenta la botella amb restes marines incrustades, que tant d’interés desperten en els aficionats.
Bodegas D’Fran substituïx l’aigua de l’Atlàntic per la d’embassaments dels canyons del riu Sil, a la Ribeira Sacra.

Les costes de València i Canàries també acullen tresors vinícoles en les profunditats. No és un fenomen exclusiu del nostre país, Mira Winery a Califòrnia, Viña Casanueva a Xile, cellers italians i inclús cases franceses envellixen vins espumosos.

El resultat? Hauràs de tastar-los, perquè, sense dubte, és una experiència única i diferent per a seguir disfrutant del vi.

Comentaris (0)
Modal Register