Vins per a sagnia amb els quals no pots fallar
Et portem una sèrie de vins per a la teua sagnia. Afig-li el toc i sabor que més t'agrade. Amb vi negre, blanc o un bon cava. Explora les opcions!

Eva Pizarro
Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.
Arriba l’estiu i l’època de les altes temperatures... Hui et portem la recepta perquè disfrutes de la millor sangria.
El cos ho sap i ens demana que adaptem les nostres begudes preferides a les onades de calor sense renunciar al vi: transformant-lo!
La sangria és la beguda de referència al nostre país a l’estiu. Turistes i locals la disfruten a peu de platja o en els dinars i sopars habituals entre amics. No debades, esta beguda té denominació d’origen i només es pot anomenar així a Espanya i Portugal. Per tant, forma part del nostre patrimoni gastronòmic i cultural.
La recepta clàssica de la sangria inclou vi negre, fruita, sucre i algun licor, però admet moltíssimes variacions. Descobrix la que millor s’adapta a tu!
El xef José Andrés va decidir elevar la sangria a la categoria dels alts còctels. Per a fer-ho, ens proposa:
- Suc de taronja i llima.
- Canonet de canella.
- Trossets de fruita dura.
- Un bon vi d’alta gamma.
Contràriament al que solem fer –utilitzar un vi de baixa qualitat–, el xef internacional ens proposa dignificar-la usant un bon vi en l’elaboració. I si sabem la importància que tenen els ingredients en qualsevol recepta, per què l’hauríem de fer malbé amb una matèria primera de baixa qualitat? Al cap i a la fi, el vi és, aproximadament, el protagonista de la mescla.
Una altra proposta interessant és utilitzar vins monovarietals; és a dir, vins elaborats amb una única varietat de raïm. Amb estos vins obtindrem una beguda amb tota la personalitat i els matisos que aporta el raïm, i convertiran la sangria en una beguda que, a més de refrescar, ens pot acostar a descobrir els matisos del vi amb el qual s’elabora.

I per què no una sangria blanca?
Sí, elaborada amb vi blanc, convertirem esta beguda de referència en una beguda lleugera, fresca i més subtil.
- Si t’agrada afruitada, utilitza vi elaborat amb varietats aromàtiques com moscatell, malvasia, riesling... Prova-ho amb fruites d’estil tropical: bresquilla, meló, mango... Una explosió de fruites assegurada!
- Si la preferixes més seca, busca vins elaborats amb verdejo, albarinyo, macabeu... i no afiges sucre a la mescla. Utilitza fruita blanca com la pera, la poma verda o cítrics. Obtindràs una beguda refrescant i delicada.
Dona-li un toc sofisticat a la sangria amb vi espumós i, com que la sangria admet múltiples variacions, amb esta obtindràs una beguda amb bambolles cruixents, fresca i divertida. Usa cava, xampany o alguns dels teus vins espumosos preferits.
La clau d’una bona sangria és deixar que els ingredients es maceren unes hores. Així, si prepares la sangria com a mínim 4 hores abans i la deixes reposar, la mescla agafarà consistència i cohesió.
I afig-li el teu toc personal amb el licor que més t’agrade: brandi, curaçao, triple sec, Cointreau...
I també gel o substituïx-lo per fruita congelada (és típic de Costa Rica) i sucre al teu gust. I a punt per a un estiu fresc!

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.