Els millors vins per a acompanyar els plats de pasta
Troba el vi perfecte per a acompanyar les teues pastes preferides. Maridatges ideals per a cada tipus de salsa: bolonyesa, carbonara, pesto i més.

Pocs plaers gastronòmics resulten tan senzills i alhora tan sofisticats com combinar un bon plat de pasta amb una copa de vi adequada. Cada recepta té el seu caràcter i triar el vi correcte pot potenciar-ne els sabors i elevar l’experiència. Des d’una intensa bolonyesa, passant per la frescor del pesto o la suavitat cremosa d’una carbonara, fins al toc elegant d’una salsa de tòfona, cada tipus de pasta té el seu maridatge ideal.
Saber quin vi per a pasta cal triar és clau per a disfrutar d’una experiència encara més completa i única. Comencem!

Tipus de pasta
El món de la pasta és tan ampli que fins als mateixos italians els costa diferenciar tots els formats que n’hi ha hui dia. De fet, d’un poble a un altre del país, amb una distància de només cinc quilòmetres, la fórmula pot variar.
Tipus de pasta, en efecte, n’hi ha molts, encara que es podrien sintetitzar en dos grans famílies: les pastes de blat dur i les pastes fresques. Les primeres s’elaboren amb aigua i farina de blat dur i se solen trefilar amb motles de bronze per a aconseguir una textura més rugosa que retinga millor la salsa i que, a més, permet que este tipus de pasta es puga fer en tots els formats i dissenys imaginables. Finalment, s’assequen a l’aire per a allargar-ne la conservació fins a un any, cosa que permet distribuir-les globalment en nombrosos formats i dissenys.
Quant a la pasta fresca, s’obté mesclant farina de blat (dur o tendre), ous i sal, encara que també es pot preparar només amb aigua i farina. L’elaboració sol ser artesanal i, per tant, el procés resulta en general més laboriós.

Vi per a pasta amb bolonyesa
La pasta bolonyesa és una de les més conegudes. Típica de la ciutat de Bolonya, es caracteritza per fer-se amb fettuccini o tagliatelle, que s’elaboren a partir de pasta fresca traient unes tires de fins a 30 cm de llarg per 1-1,5 cm d’ample. La salsa, d’altra banda, s’elabora amb un sofregit d’api, carlota, ceba, vedella picada, vi negre i tomaques pelades triturades; en alguns casos es pot infusionar al final de la cocció amb llorer, romer i sàlvia fresca per a contrarestar la potència de la salsa.
Un bon vi per a pasta bolonyesa és La Tremenda, un negre de Monastrell (Alacant) de Bodegas Enrique Mendoza que destaca per unes notes balsàmiques molt pròpies del Mediterrani que harmonitzen perfectament bé amb el toc de sàlvia i romer. Una altra opció és Verdes Castros, un vi negre de raïm mencía elaborat a Valdeorras, una meravellosa regió de vins de l’interior de Galícia.
Vi per a pasta al pesto
La pasta al pesto és un plat típic de la ciutat de Gènova. Se sol preparar amb pasta de blat dur, encara que també marida molt bé amb pasta fresca o nyoquis, i se servix amb salsa d’alfàbega, all, oli, pinyons i parmigiano. Un vi que pot encaixar molt bé amb esta recepta, gràcies a les seues notes herbàcies i la seua lleugera amargor, és un Marqués de Riscal Verdejo.
Vi per a maridar pasta a la carbonara
La carbonara és una recepta típica de Roma que ha traspassat totes les fronteres. Se sol preparar amb pasta de blat dur, preferentment spaghetti, encara que també pot usar pasta curta segons el gust; el més important és deixar-la al dente per a contrarestar la cremositat i la potència de la salsa. Esta última s’elabora amb guanciale (part de la galta i papada del porc curada amb pebre molt), ou, pebre i formatges pecorino romà i parmigiano. Important: l’autèntica carbonara no porta mai nata.
Els vins blancs amb criança es revelen com la millor combinació per a este plat, ja que la cremositat i el greix de la salsa es veuen equilibrats amb l’acidesa dels vins. Un vi per a pasta carbonara perfecte és Somos, un blanc amb criança en barrica de Somontano. Una altra alternativa és Pago de Tharsys, de la DO Utiel-Requena.

Vi per a pasta amb salsa de tòfona
La pasta amb salsa de tòfona és sinònima de sofisticació. Siga tòfona negra o blanca, en forma d’oli, amb ratlladura o en crema, és un tipus de plat que es pot disfrutar en gran en ocasions especials. La pasta fresca és una gran aliada per a esta classe d’elaboració per la textura suau i porosa, que fa que la salsa brille més. Les més recomanades, per cert, solen ser tagliatelle, fettuccini o pappardelle.
Un bon vi per a esta recepta és un criança o un reserva de Rioja (especialment si la salsa inclou ingredients com ara bolets), o un Ribera del Duero més jove, els dos amb una bona acidesa que pot potenciar els sabors de la tòfona.
En definitiva, la pasta accepta gran varietat de maridatges i per a triar la millor opció d’acompanyament cal parar atenció a les salses i les textures de cada recepta.
T’abellix provar? Et deixem dos propostes perquè hi trobes el millor maridatge.
- Spaghetti alle vongole (spaghetti de blat dur amb salsa de cloïsses, julivert i vi blanc).
- Ravioli di San Domenico (raviolis redons de pasta fresca, farcits d’un cercle de ricotta i espinacs, amb un rovell d’ou a l’interior, que se solen servir amb salsa de mantega i tòfona o, en una versió més econòmica, amb mantega i sàlvia).
Bon profit!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.

