Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Vi gran reserva: Què és, temps en barrica i més

Subtítulo

Els vins Gran Reserva tenen unes caracterísitques i detalls que els fan únics enfront de la resta de vins. Descobreix-los detalladament i no te'ls perdes.

Imagen destacada
Body

Eva Pizarro

Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.

Les denominacions d’origen a Espanya, i no en altres països, s’encarreguen d’elaborar la normativa que han de seguir els vins per a poder acreditar-se com a vins d’esta denominació.

La normativa canvia en cada regió. Així, actualment tenim unes 90 DO, que s’adeqüen a les seues circumstàncies, tradicions i peculiaritats.

En paral·lel a esta legislació, s’establix una regulació que atén els temps de criança del vi. És a dir, el temps i les circumstàncies en què el vi ha estat madurant abans de posar-se a la venda. Això passa a Espanya i no en altres regions productores.

D’ací naix la classificació tan coneguda de vi jove, vi de criança, vi de reserva i vi de gran reserva.

Hui ens centrarem en estos últims, els vins de gran reserva, que tenen una maduració mínima de 60 mesos, dels quals un mínim de 18 han de ser en bota, i la resta poden ser d’esta criança en la mateixa botella.
Els blancs i rosats es consideren de gran reserva quan tenen un envelliment mínim de 48 mesos i almenys els 6 primers els han passat en bota.

Tots els vins poden ser gran reserva?

A priori, qualsevol vi que envellira durant els períodes esmentats ho podria ser, però no és així. La finalitat d’una criança llarga és que el vi canvie, però sempre a millor. Per a aconseguir-ho cal usar collites de gran qualitat, on el raïm tinga les característiques adequades per a evolucionar favorablement durant la criança.

Com és un vi de gran reserva?

El fet que un vi passe un temps llarg en una bota i posteriorment en la botella li transferix nombrosos matisos, per exemple:

  • Canvien els aromes. Es van perdent els matisos de fruita fresca i apareixen notes de fruita madura o seca.
  • Apareixen aromes nous. El contacte amb la fusta ens aportarà notes torrades i especiades, cuirs, terra, etc.
  • Definició en la textura. Els vins perden estructura i es tornen més fràgils i elegants.
  • Canvia el color del vi. Els colors violacis i rojos de joventut es tornen marronosos i perden intensitat.
  • Guanyen complexitat, subtilesa i refinament.

Els vins de gran reserva són els millors?

Els vins de gran reserva d’un celler són sempre els més cars, perquè una criança llarga suposa un gran cost i la matèria primera és més escassa, només el millor raïm i les millors collites han d’estar destinades per a estos vins.
 

Però com sempre passa, dependrà de les nostres preferències i circumstàncies!

Comentaris (0)
Modal Register