Descobrix els vins valencians: història, varietats i el nou impuls enològic
Eva Pizarro

Fa a penes dos dies se celebrava la Nit del Vi de la DO València i, com diu l’anunci d’enguany, “Les decisions xicotetes ho poden canviar tot”. Gràcies a això, moltes famílies poden continuar vivint de l’agricultura, conservar els camps familiars i continuar mostrant els sabors d’esta terra i la seua història.
Perquè les decisions xicotetes ho poden canviar tot, com ara triar una botella de vi.
La Comunitat Valenciana, associada tradicionalment al sol, al camp i al Mediterrani, viu un moment apassionant en el món del vi. Si durant molts anys els vins valencians es coneixien més pel volum que per la qualitat, hui s’estan posicionant com una de les zones més interessants per als amants del vi que busquen autenticitat, territori i equilibri entre modernitat i tradició.
I això passa per decisions com les de conservar la vinya antiga, per apostar per les varietats locals, per invertir en noves tecnologies, pel cooperativisme i per l’esforç, molt d’esforç.

Caràcter mediterrani
El clima mediterrani imprimix un segell inconfusible als vins valencians. La influència de la mar, de la llum intensa, dels sòls càlids i de la brisa constant generen vins que tenen una personalitat vibrant: de fruita madura, amb una bona acidesa natural i amb equilibri.
Són uns vins amables, expressius i versàtils, perfectes per a disfrutar en gastronomia, tant en la cuina tradicional com en propostes més contemporànies.
Este caràcter es reflectix especialment en les varietats autòctones, que han sabut adaptar-se a l’entorn al pas dels segles, oferint vins honestos i de territori.
Recuperar les velles vinyes, adaptades a les nostres condicions, apostar per varietats locals, no només aporta identitat i qualitat als vins, també són factors revitalitzadors d’una zona, donen valor socioeconòmic a una comarca i fa que no es perden els pobles i la vida rural.
Un recorregut per les zones vitivinícoles de la Comunitat Valenciana
La Comunitat Valenciana disposa de tres denominacions d’origen principals:
- DOP València: la més extensa i diversa. Les seues subzones (Alt Túria, Valentí, Clariano i Moscatell) oferixen una riquesa de microclimes que permeten elaborar blancs frescos, negres mediterranis i dolços de moscatell.
Ací el sumoll blanc és el gran protagonista, oblidat durant tant de temps, que oferix vins blancs d’una qualitat enorme. Cellers com Flor de Ahilas, Murviedro, Baldovar o viticultors com Andrés Vergara firmen vins uns de gran alçada.
El moscatell reina en tot el Mediterrani, i a València s’interpreta de categoria amb les famoses misteles o vins de licor.
La zona dels Alforins es manté al dia en la recuperació de varietats negres autòctones, com ara arcs, bonicaire, mando o forcallà, i posiciona els seus vins dins de les tendències del consumidor que busca la diferència, l’elegància i la qualitat. Cellers com Celler del Roure, Rafael Cambra, Ca Leandro, Javi Revert, Los Frailes o Fil·loxera & Cía ja són un referent.
- DOP Utiel-Requena: Territori de la boval, una varietat autòctona que en mans expertes ha passat de ser rústica i dedicada a fer uns vins de volum elegant, profund i amb molta personalitat. Toni Sarrión va iniciar aquell dur camí amb els seus vins de Finca Mustiguillo i hui en són molts els qui l’acompanyen, com Bruno Murciano i Pago de Tharsys. Tots elaboren vins blancs, rosats i negres amb una identitat clara, sense oblidar els espumosos que han triomfat, com Hispano Suizas o Dominio de la Vega.
- DOP Alacant: Amb un clima més àrid i sòls calcaris, està clarament vinculada a les varietats monastrell i la moscatell, però n’hi ha d’altres que comencen a obrir-se camí com la giro o la trepadella. Curri Vinos i Uvas, Pepe Mendoza Casa Agrícola, Gutiérrez de la Vega, Celler Les Freses, Óscar Mestre, Manu Guardiola o Aída i Lluís encapçalen este moviment amb vins sincers i de caràcter mediterrani marcat.
La varietat monastrell cultivada en secà, de vinyes velles i plantades en got, pareix que és la formula per a vins fins de qualitat.
La varietat moscatell és la base per a uns vins dolços meravellosos de talla mundial, per a misteles populars, però també ha obert altres camins: espumosos, vins sota vel de flor...
Història i futur del vi valencià
Des d’èpoques romanes fins a hui, el vi ha sigut part del paisatge valencià. Durant el segle XX es va produir principalment a granel, però en les últimes dos dècades ha fet un gir espectacular pel que fa a la qualitat i la identitat.
El futur s’escriu amb compromís amb la terra, amb sostenibilitat, investigació de varietats locals i amb el desig de connectar amb un consumidor que vol vins amb ànima. Els supermercats Consum aposten per fer-ho possible i que eixa revolució arribe també a la taula diària.
Perquè beure vi valencià és, hui dia, descobrir una terra que s’expressa en cada copa.len
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.







