Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Vins de gel: el plaer de disfrutar de vins dolços de raïm congelat

Subtítulo

Eva Pizarro 

Imagen destacada
Vinos de Hielo: El Placer de Disfrutar Vinos Dulces de Uvas Congeladas
Body

Inclús les condicions climàtiques més extremes ens poden oferir vins meravellosos, de manera que és el moment de descobrir els vins de gel. Este tipus de vi, considerat una joia en el món vinícola, s’obté de raïm que s’ha congelat de manera natural en la vinya. Vols saber com s’elaboren i com els pots disfrutar? Continua llegint! 

Què són els vins de gel?

Els vins de gel, o “Eiswein” (como es coneixen en Alemanya), són vins dolços que s’elaboren amb raïm que ha patit una congelació natural en la vinya. A diferència d’altres vins dolços, no se’ls afig sucre ni s’asseca el raïm prèviament, sinó que la congelació permet extraure un most més concentrat en sucres i en aromes, i el resultat és un vi dolç amb una acidesa equilibrada. 

Té una producció extremadament delicada i depén de condicions climàtiques específiques. A continuació, t’explique pas a pas el procés tècnic d’elaboració:

S’hi utilitzen varietats de raïm que tenen una acidesa alta i un bon equilibri per a evitar vins excessivament dolços. Les més comunes són: riesling, vidal, gewürztraminer i grüner veltliner, encara que també es pot usar la varietat chardonnay o cabernet franc per a versions negres.

Cal que el clima siga fred i estable, amb temperatures d’entre -7°C i -10°C, per a aconseguir una congelació natural del raïm sense que es deshidrate prematurament. La verema es fa tard en la temporada, entre novembre i gener, quan les temperatures arriben al punt de congelació. El raïm es cull manualment les primeres hores del matí o a la nit per evitar que es descongele.

L’aigua que conté la polpa del raïm es manté congelada, mentre que els sucres, els àcids i els compostos aromàtics es queden concentrats en el most. El raïm es premsa en l’estat congelat, fet que permet extraure únicament el most més concentrat i deixar els cristalls d’aigua en la brisa. Este most que s’extrau té una concentració alta en sucre (entre 180 i 320 g/l) i una acidesa elevada, fet que equilibrarà la futura dolçor del vi.

Els rendiments són molt baixos: de 100 kg de raïm congelat, s’obté menys d’un 20% de most, fet que encarix la producció.

Per l’alta concentració de sucre, la fermentació és molt lenta i pot durar fins a dos mesos. Esta es frena de manera natural o controlada, i queda un nivell de sucre residual alt i una graduació alcohòlica moderada (9-12% vol).

No requerixen criança en barrica, ja que l’equilibri natural de dolçor i d’acidesa és suficient. Generalment s’embotellen en format xicotet (375 ml), pel seu caràcter exclusiu i per l’alt cost de producció. Poden evolucionar en botella durant dècades i desenvolupar unes notes més complexes de mel, de fruites seques i de caramel.

Com són els vins de gel?

Són vins untuosos i glicèrics, amb una textura vellutada i amb aromes de fruites tropicals (mango, pinya, maracujà), mel, cítrics i notes florals.

On es produïxen els millors vins de gel?

Este procés només és possible en regions que tenen hiverns freds que permeten la congelació natural del raïm, com ara: 

- Alemanya i Àustria: bressol de l’“Eiswein”, amb varietats com riesling i grüner veltliner. 

- Canadà: especialment en Ontario, on l’Icewine de raïm vidal és famós arreu del món. 

- Els Estats Units: regions com Nova York produïxen versions excel·lents d’estos vins. 

  • Europa Central i de l’Est: Hongria i Eslovènia també destaquen en esta categoria.

 

 

El vi de gel és una de les creacions més exquisides i difícils del món vinícola. La seua producció exigix unes condicions extremes i un control minuciós en cada etapa del procés. Gràcies que combina perfectament la dolçor natural i l’acidesa vibrant, oferix una experiència sensorial única.

Ara que coneixes els secrets de la seua elaboració, t’animes a tastar-lo? 

Com podem disfrutar d’un vi de gel

Si bé els vins de gel són naturalment dolços, com que tenen una acidesa equilibrada, no resulten embafadors. Ací et deixem alguns consells perquè els pugues disfrutar al màxim: 

- Servix-los a la temperatura correcta: l’ideal és entre 6 i 8°C, ben fred però sense arribar a gelar el vi perquè no perda els aromes. 

- La copa adequada: usa copes xicotetes com les de vi blanc o copes de licor per a disfrutar de la complexitat que tenen en poca quantitat. 

- El maridatge perfecte: formatges blaus com el rocafort o l’stilton, postres cítriques o amb fruita, com un pastís de poma o de mango, foie-gras i fruita seca, per a un contrast espectacular. 

Els vins de gel són una experiència inoblidable; si encara no els has tastat, anima’t a descobrir-los i submergix-te en el món d’estos vins únics.

Comentaris (3)
Profile picture for user CONSUM_6b32b50aaa72432780d038271f3d55ad
Nanci 14 Agost 2025
Hoy mismo lo pruebo.
Profile picture for user CONSUM_6b32b50aaa72432780d038271f3d55ad
Nanci Hace 1 month 2 weeks
Hoy mismo lo pruebo.
Roberto 17 Agost 2025
a 40 centígrados??
Roberto Hace 1 month 2 weeks
a 40 centígrados??
Profile picture for user CONSUM_6b32b50aaa72432780d038271f3d55ad
Nanci 19 Agost 2025
?¿
Profile picture for user CONSUM_6b32b50aaa72432780d038271f3d55ad
Nanci Hace 1 month 1 week
?¿
Modal Register