Vins d’envelliment: Què són i quins hem de triar
Eva Pizarro
Sommelier en restaurante Fierro y profesora.

Els vins milloren amb el temps?
És una de les creences més esteses, i hui t’ho aclarirem. No, no tots els vins milloren les qualitats per molt que els guardem en botella per envellir-los. Envellir un vi més del necessari pot fer que es deteriore, i beure’l abans d’hora suposa no disfrutar-lo al màxim.
Què són els vins d’envelliment?
Els vins d’envelliment són, precisament, els que tenen les característiques necessàries per a envellir bé en botella, i això significa millorar desenvolupant nous aromes i sabors amb el temps. No és que ens aporten matisos nous, sinó que, igual que passa amb les persones, amb els anys es van transformat i podem disfrutar d’unes característiques diferents en esta evolució.
Quins vins es poden guardar per a envellir?
Alguns vins adquirixen el seu potencial de qualitat després d’estar anys en botella, però no tots, alguns vins és preferible beure’ls prompte.
Els vins d’envelliment naixen en la vinya; necessiten un bon raïm, d’una varietat de qualitat i de collites excel·lents. També necessiten un procés d’elaboració cuidat. I la reputació i la regularitat d’un bon productor.
Normalment, els vins que presenten nivells alts de tanins, color, acidesa i una certa criança en fusta solen evolucionar bé després d’uns anys en botella.
Però no només estos, també poden evolucionar bé els vins blancs i els rosats sense passar per barrica; és més, alguns necessiten dècades per a adquirir la millor versió, com ara molts rieslings d’Alemanya.
Algunes pistes:
Si la botella presenta tap de suro i no de silicona o de rosca, és un indicador que s’ha pensat per a una criança en botella.
Els elaboradors que fan vins pensats per a envellir-los, solen invertir en bons suros i d’una mida més gran per a resistir el temps.
El gruix de la botella també en pot ser un indicador, perquè, com més grosses i fosques siguen, més protecció tindran per al temps d’espera.
Pensa en varietats de qualitat: chardonnay, macabeu o riesling en els blancs. Ull de llebre, cabernet sauvignon, syrah, merlot o nebbilo en els negres. Este raïm ben treballat sol donar vins amb un bon potencial d’envelliment.
En què milloren els vins?
Els vins amb molt de cos, tanins, color i llarga criança en fusta solen arrodonir-se i afinar la duresa que presenten els primers anys. A més a més, desenvolupen aromes i sabors nous.
Els vins amb molta acidesa i bravura se solen apaivagar i guanyar en amabilitat i complexitat.
Quant de temps s’han de guardar?
Vins joves o amb poca criança: es recomana beure’ls el mateix any, ja que perden la personalitat per a la qual s’han concebut.
Vins de criança: de quatre a cinc anys
Vins de reserva: entre huit i deu anys
Vins de gran reserva: uns quinze anys.
Vins oxidatius: aguanten molts anys per la seua elaboració especial; de fet, molts ja ixen amb molts anys a la venda (15, 30 o fins i tot 50 anys), per tant no cal guardar-los més temps.
Estes regles es podien aplicar a les elaboracions clàssiques: hui dia, l’enologia ha avançat tant que trobem vins que poden desafiar el temps de productors nouvinguts, de varietats poc conegudes, o vins sense criança que, tanmateix, envellixen de meravella, i també zones que no es coneixen pel potencial d’envelliment.
Com els podem fer envellir?
Si ens plantegem guardar botelles a casa per envellir-les, hem de disposar d’una cava o nevera per als vins. Si no pot ser, buscarem un lloc fresc, amb poca llum i sense molt de soroll.
És important conservar-los:
- A una temperatura adequada, sense canvis bruscos, d’entre 8 ºC i 14 ºC.
- Amb els nivells d’humitat propis, un 70%.
- Lluny de la llum i sorolls o vibracions.
- En posició horitzontal.
Com els hem de disfrutar?
Pensa si cal oxigenar-los o decantar-los; com que són vins vells, poden presentar aromes reduïts o pòsits en la botella.
Pren-te’ls a la temperatura adequada: estos vins són delicats, si estan massa freds ens podem perdre molts dels seus matisos.
Busca una copa adequada, sobretot de qualitat i fina, i disfrutaràs molt mes del vi.
Pren-te el teu temps per a disfrutar-los: estos vins necessiten sovint un temps per a anar obrint-se i mostrar els aromes. Pren-te’ls amb calma i disfruta del viatge.
Has de saber que tots estos punts no poden ser definitius ni categòrics, la capacitat d’envelliment d’un vi dependrà d’un conjunt de factors que només podràs entendre obrint-lo i degustant-lo.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.