Vi en llanda: blanc, negre i rosat
Eva Pizarro
Sommelier en restaurante Fierro y profesora.

Fa uns mesos, vaig visitar un dels cellers mes importants d’Espanya i em van ensenyar el seu projecte de comercialització de vi envasat en llanda. És cert que no era nou per a mi, encara que sí que és una novetat, així que ara vos descobrirem què hi ha darrere del vi en llanda.
Espanya, com altres països de llarga tradició vinícola, pareix que es resistix a incorporar formats alternatius a la clàssica botella de vidre per al consum de vi, com ara el bag-in-box o el vi d’aixeta, per exemple. Però a poc a poc les noves tendències de consum i el nou perfil de consumidors van calant en el sector i s’obrin a opcions més pràctiques, rendibles i ecològiques per a la distribució i el consum.
Estes tendències estan liderades pels Estats Units, l’ascens del qual està documentat a partir del llançament, en 2004, de l’espumós Sofia per part del celler Francis Ford Coppola. Des de llavors, les xifres no han parat de créixer. El valor del mercat mundial en 2020 era de 211,4 milions de dòlars i es preveu un creixement del 13% anual.
La llanda: pràctica, lleugera i fàcil de transportar
Si volem traure el consum del vi de l’àmbit del restaurant o d’obrir una botella a casa, potser hem de pensar posar-ho més fàcil al consumidor. La llanda permet envasar-ne quantitats diferents, i per tant arribar a moments de consum diferents. La llanda és irrompible: pensem que si volem beure un vi de manera convencional, en la botella, a vegades és molest transportar-lo, ja que és fràgil, necessitem un llevataps per a obrir-lo i, per descomptat, només concebem que s’ha de beure en una copa de vidre. Això no ens facilita un consum espontani, requerix tota una infraestructura!
La llanda es pot refredar ràpidament i conserva més bé la temperatura: quantes vegades hem volgut obrir una botella i ens hem adonat que no estava prou freda, o que si ens la volíem endur a qualsevol lloc havíem d’esperar fins que agafara la temperatura perfecta?
Les llandes es poden vendre més fàcilment en comerços no habituals per a la venda del vi, ja que es poden emmagatzemar molt més fàcil, o inclús podem trobar-ne en màquines expenedores. Imagina’t que pots adquirir-les en qualsevol moment o en quasi qualsevol lloc. Fàcil, no?
Amb les llandes també podem arribar a espais on no es permeten les botelles: platges, concerts, excursions, transports… i són reciclables.
Una altra qüestió és quins vins són aptes per a consumir en llanda. És cert que els vins exclusius o de gran qualitat serà més difícil traure’ls de l’àmbit tradicional, pel cerimonial de destapar-los i servir-los: una bona copa i un bon espai i gastronomia per a disfrutar-los continuen sent una part important del seu valor.
També se n’exclouen els vins que es beneficien d’un temps d’envelliment en botella.
Però els vins joves, espumosos, rosats de varietats expressives, sangries… potser troben un mercat més ampli i un segment de consumidors per a qui el vi en llanda no suposa cap ruptura cultural.
Algunes denominacions d’origen del nostre país ja han autoritzat l’envasament dels seus vins en este format. El vi en llanda és el futur?
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.