VINS D’AGULLA
Saps el que és un vi d'agulla? Un vi d'agulla és un vi jove que per a apreciar tots els seus matisos ha de consumir-se en el mateix any de la seua elaboració.

Moltes vegades sentim a parlar de vins d’agulla, però sabem què són realment? Com s’elaboren? I les diferències entre els vins escumosos? A continuació t’ho aclarim tot!
Segurament sí que saps que els vins d’agulla tenen una miqueta de gas, veritat? És la seua principal característica. Descobrirem primer d’on venen eixes bambolles:
Les bambolles que trobem en els vins provenen del diòxid de carboni (CO2) que es dissol en el vi, queda atrapat dins de la botella i genera pressió a l’interior. Esta pressió es mesura en bars, i perquè ens fem una idea del que és això pensarem en la pressió d’una roda de bicicleta quan l’unflem. Ací és on entren en joc les botelles grosses i els taps especials que requerixen els vins escumosos per a ser capaços de resistir esta pressió.
Ja coneixent això, podem classificar els vins en tres grups en funció del CO2 que contenen:
Vins tranquils
Ens referim als vins, blancs, negres o rosats que no contenen gas (CO2), i encara que poden arribar a contindre’n fins a 2 grams per litre, això es traduïx en un màxim de 0,5 bars de pressió. Esta quantitat és pràcticament imperceptible al nostre paladar.
Perquè ens en fem una idea, a vegades obrim una botella de vi, normalment jóvens, notem en la punta de la llengua un poc de cosquerelles i veiem alguna bambolleta apegada a la copa, que després dels moments inicials desapareix. Doncs bé, això és eixe CO2 que ha pogut quedar en un vi tranquil. Diguem que la roda de la nostra bicicleta està buida.

Vins d’agulla
Dins dels vins d’agulla trobem aquells que poden contindre fins a un màxim de 2,5 grams de CO2. La roda de la nostra bicicleta ara està a mitjan unflar, hi podem circular però a poc a poc, de forma molt suau… Però tornem al gas. Sabem que pot haver-n’hi diferents quantitats segons el vi, però com hi arriba? Doncs vos avance que el gas es pot produir de manera natural o artificial.
En el procés de fermentació, del qual ja hem parlat en articles anteriors, com en l’article Vins sense alcohol, comentàvem que per a transformar el most (suc de raïm) en vi, este havia de fermentar amb l’ajuda dels rents que transformen sucres i altres components en alcohol. Doncs bé, durant este procés es desprén diòxid de carboni, gas CO2. Si aconseguim preservar eixe gas fins a l’embotellament obtindrem un vi d’agulla natural. Obtindrem bambolles fines, integrades i que ens duraran molt de temps en la copa.
L’altra via seria incorporar-hi gas de manera artificial. Si pensem en un refresc amb gas, seria el mateix. Hi trobarem bambolles més grosses, menys integrades en el vi i amb menys persistència en la copa


Vins espumosos
Són aquells en els quals el gas carbònic sempre es produïx mitjançant la fermentació, i que sempre tindran més de 3,5 bars de pressió: són els coneguts caves, xampanys, etc. La roda de la bicicleta completament plena per a circular ràpidament!. Tota esta varietat de bambolles és perquè produïx vins molt diversos. El CO2 o gas carbònic(diòxid de carboni) proporciona al vi sensacions gustatives i a més té la facultat de fer ressaltar els aromes. Augmenta la sensació de frescor i acidesa dels vins, al mateix temps que en suavitza la dolçor.
El gas és el gran enemic dels tanins, la sensació astringent que aporta la criança en barriques o la mateixa pell del raïm, ja que intensifica els amargs i l’astringència i arriba a generar una sensació de picor desagradable, sobretot en vins negres.
En resum, els vins d’agulla solen ser vins jóvens, normalment blancs o rosats, que poden contindre un poc de sucre residual i poc grau alcohòlic (entre set i huit graus), per això són suaus, afruitats, molt amables i ideals per a consumir en qualsevol moment.
Entre els més coneguts hi figuren el lambrusco i el prosecco. En Consum t’oferim moltes possibilitats, així que no dubtes a descobrir-los!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.