Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Varietats de raïm

Imagen destacada
VARIETATS DE RAÏM
Body

Si bé és cert que el vi es fa de raïm, no totes les varietats són aptes per a produir un bon vi.

El primitiu vitis silvestre va necessitar que passaren segles fins a ser domesticat com a vitis vinifera, mitjançant uns sistemes de conducció, podes, tractaments, etc. que permeteren obtindre el millor fruit per a poder elaborar vi.

 

Hi ha més de 10.000 varietats de raïm a tot el planeta: blanc, negre, amb aromes diferents els uns dels altres, més grans o menys, amb la pell més grossa o més fina, amb els xanglots més solts o no… Això, unit al fet que cada varietat de raïm es mostra diferent segons la regió del món on es cultive, el tipus d’elaboració que aplique l’enòleg, les formes de cultiu que cada viticultor decidisca dur a terme o la criança a què se sotmeta, fa que les possibilitats es tornen infinites.

PERÒ COM ES DECIDIX QUIN raïm utilitzar PER A FER VI?

En primer lloc, diferenciem entre raïm per a fer vi i raïm de taula. Este últim és el que consumim per a menjar: n’hi ha de blanc, de rosat i de negre, i sol tindre una mida més gran que el raïm que es destina a fer vi, menys llavors i la pell menys grossa. El nostre país, sobretot la conca del Mediterrani, n’és un gran productor; en tenim unes 235 tipologies diferents, i de fet, per cap d’any, en molts llocs celebrem les campanades amb 12 grans de raïm procedents d’esta zona.

El tipus de raïm que plante és molt rellevant i dependrà de diversos factors:

-    Si hem d’elaborar el vi dins d’una denominació d’origen, que és un sistema que garantix l’origen i qualitat d’un producte, este organisme serà qui ens marque les varietats permeses per a elaborar en esta zona.

-    Un altre factor que cal tindre molt en compte és l’adaptabilitat de cada raïm a una zona en concret. És a dir, tots els raïms no trauen la millor cara en qualsevol lloc, per això cal saber quins s’adapten perfectament a la climatologia, els sòls, l’orientació… de la nostra vinya.

-    Tindrem en compte la classe de vi que volem fer. Si serà blanc, negre, rosat, dolç, generós, espumós…

-    L’estil de vi segons l’objectiu. Podem optar per varietats més productives si volem fer grans quantitats de vi. O varietats menys productives si destinem la collita a vins amb més profunditat i qualitat.

-    Un altre aspecte que hem de tindre en compte és si el nostre vi serà envellit o no en botes o altres recipients u otros recipientes, ja que no totes les varietats permeten una evolució favorable en el temps.

 

Bloque 2

MAPA DE VARIETATS DE RAÏM A ESPANYA

Estos factors, units a altres aspectes culturals, històrics, etc. donen com a resultat un mapa molt divers de varietats i vins al voltant de la nostra geografia. Així queda a grans trets:

Mediterrani: des de Catalunya fins a Múrcia, passant per València i Alacant, trobem varietats de raïm de caràcter mediterrani. La varietat Monastrell sin duda cobra protagonismo, es variedad de brote tardío, resistente a los fríos de invierno. Las bayas son pequeñas y dulces, con todas las cualidades necesarias para dar vinos de buen tanino, excelente grado y buen potencial de maduración. Y en blancas el protagonismo se lo lleva la Moscatel, sens dubte, té protagonisme: és una varietat de brot tardà, resistent al fred de l’hivern. Les baies són xicotetes i dolces, amb totes les qualitats necessàries per a donar vins de bon taní, excel·lent grau i bon potencial de maduració. I en les varietats blanques el protagonisme se l’endú el raïm moscatell, estés per tot el Mediterrani, que produïx uns vins blancs secs i dolços de fama mundial. Al seu costat conviuen varietats com la Cariñena, Merseguera, Verdil, Bobal…

Aragó, Navarra, la Manxa i l’interior de Catalunya: el rei ací és el raïm més cultivat a Espanya: la varietat Garnacha, un raïm negre capaç de mostrar mil cares en funció de la zona i la seua elaboració. Varietat molt resistent i amb molta identitat, moltes vegades complementada amb varietats foranes, estrangeres, com la Cabernet Sauvignon,  Merlot, Cabernet Franc, Syraz…

La Riojasens dubte és bressol d’una de les nostres varietats més emblemàtiques, la Tempranillo, o ull de llebre, tant que moltes vegades utilitzem el nom de la varietat per a demanar un vi de Rioja. Al costat de la Mazuelo, la Garnacha, la Maturana Tinta y la Graciano, conformen el cupatge bàsic dels vins negres de la regió. No ens oblidem de les varietats blanques: Viura, Malvasia, Torrontés,…

El nord: Galícia, Astúries i el País Basc: es nodrixen de varietats resistents a la humitat i de cicle curt per a poder madurar amb els climes extrems atlàntics. Varietats molt sovint minoritàries que mostren un gran assortiment de vins elaborats amb estes: Mencia, Caiño, Brancellao… i entre les varietats blanques destaquen: Albariño, Godello, o Treixadura.

 

Andalusia és bressol de vins generosos i dolços, elaborats amb les varietats Palomino Fino, Moscatel o Pedro Ximénez, que donen lloc a alguns dels vins més mítics que produïx el nostre país.

Les Illes Canàries: atresoren varietats que han resistit el pas del temps, guerres i invasions i per això els seus vins són tan personals i inimitables.

 

I els nostres espumosos? Sens dubte la trilogia de Xarel·lo, Perellada y Macabeo protagonitzen la mescla, encara que altres varietats com la Chardonnay o la Pinot Noir estan autoritzades en la seua producció.

Davant d’este increïble ventall de varietats de raïm, d’aromes, sabors, elaboracions… continuaràs bevent sempre el mateix? Atrevix-te i disfruta de la varietat de vins que hi ha!

Comentaris (0)
Modal Register