Quants tipus de pasta coneixes?
Els tipus de pasta més habituals.

Encara que fins fa uns anys l’ús de la pasta al nostre país es reduïa bàsicament a macarrons, espaguetis i canelons, hi havia centenars de varietats d’este aliment, que cada volta està més present a les nostres cases. Moltes d’estes varietats ens són familiars i les hem menjades, encara que no recordem el seu nom, com els fusilli o els farfalle, però unes altres són completes desconegudes.
Perquè la pròxima vegada que anem a un restaurant italià sapiguem distingir els rigatoni dels linguine i els nostres plats a casa també s’aparten de la rutina, tot seguit vorem les pastes més utilitzades a l’hora d’elaborar este tipus de receptes.
Pasta seca i pasta fresca
La pasta seca és la més habitual als nostres rebostos, la que podem guardar durant mesos sense que es faça malbé. Mentrestant, la pasta fresca ha de conservar-se a la nevera i consumir-se en un termini de temps curt. Els ingredients són els mateixos, aigua i farina, als quals es pot afegir sèmola de blat dur o ou. Alguns plats guanyen molt quan s’hi utilitza pasta fresca, mentre que per a d’altres és millor gastar pasta seca.
Una pasta per a cada salsa
• Llisa: sense estries, rínxols ni forats, és la més adequada per a salses lleugeres.
• Ratllada: recomanada per a salses més denses, ja que les estries permeten que la salsa s’hi adherisca millor.
• Foradada o tubular: aconsellable per a salses que incorporen trossos grans d’algun altre ingredient, com ara verdura.
La pasta fresca ha de conservar-se a la nevera i consumir-se en un termini de temps curt
La mida importa?
Un altre dels criteris per a distingir-les és la mida (curtes o llargues) i si estan farcides o no. Alguns experts afirmen que hi ha més de 350 tipus de pasta diferents, i estes són algunes de les principals:
Pastes curtes | |
Macarrons Amb forma de tub estret, lleugerament corb o recte. | Rigatoni Pasta tubular amb estries paral·leles, lleument corba, de 3,5 cm de llarg. Molt bons amb salses de carn. |
Tortiglioni Pasta tubular amb estries lleument enroscades. | Penne (plomes) Amb forma de tub curt, ratllat en la cara exterior. |
Gnocchi (nyoquis) Pasta de puré de creïlles i farina, amb forma ovalada. | Fusilli (tirabuixons) Forma de tirabuixó o hèlix. Ideals per a ensalades d’estiu. |
Farfalle Amb forma de papallona i vores dentades. | Ruote Amb forma de rodes. Als xiquets els encanten i les podem acompanyar amb verdures,llegums o formatge gratinat. |
Galets Amb forma tubular i semicircular. Perfectes per a sopes. | Meravella Pasta en forma de granets d’arròs, utilitzada sobretot en consomés. |
Cabell d'àngel o fideus Es tracta de la versió curta dels espaguetis. Solen ser del mateix gruix o, fins itot, encara més fins. | |
Pastes llargues | |
Espaguetis Redons i allargats. És la pasta amb què estem més familiaritzats. | Tagliatelle (tallarines) Similars als espaguetis però amb secció rectangular o plana. |
Pappardelle Banda plana de fins a 2,5 cm d’ample. | Fettuccine (cintes) Pasta allargada i plana, de 6 mm d’ample. Són la versió romana dels tagliatelle. |
Canelons Plaques rectangulars xicotetes que poden anar farcides de carn o verdura mesclades amb beixamel. | Lasanya Plaques rectangulars o quadrades amb vores dentades. Semblant als canelons però preparat en capes.. |
Pastas farcides | |
Raviolis Amb forma de farcellet quadrat. Principalment estan farcits de carn, espinacs oformatge. | Tortellini Amb forma de rotllet lligat. També solen estar farcits de carn, formatge parmesà oaltres ingredients. |
Panzerotti Tipus de pasta farcida amb forma de mitja lluna. | Cappelletti (caputxetes) Pasta farcida en forma de caputxeta. |
Agnolotti (raviolis de cresta) Raviolis amb la vora arredonida. |

Ací hi ha tomaca! Guia per a saber quina tomaca és millor per a cada plat
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.