Este Sant Valentí, dis-li-ho amb xampany
Els tipus de xampany que es produïxen hui dia tenen aspectes diferenciadors que els fan únics segons el seu raïm i sucre. T'ho ensenyem tot!

Eva Pizarro
Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.
Tots sabem que el xampany és el vi que més associem al glamur, al romanticisme, al luxe… I, per tant, a les ocasions úniques. És un fet, i només hem de rememorar Audrey Hepburn en la mítica pel·lícula Desdejuni amb diamants.
Però, a més, és un dels vins més valorats per als amants del vi; només hem de vore l’escassetat que ens assola, la demanda de cuvées especials que hi ha i l’increment de preus (que no para).
Xampany és sinònim d’èxit
Xampany és sinònim d’èxit, és celebrar un moment especial. Es el vi de l’amor. Però… en sabem tot?
La primera regió que es va especialitzar en vins espumosos està situada al nord de França, amb centres importants de producció a Reims i Epernay.
És una única denominació d’origen, AOC a França, on hi ha 5 subregions:
- Montagne de Reims.
- Vallée de la Marne.
- Côte des Blancs.
- Côte de Sésanne.
- Côte de Bar.
També podem dir que, segons la classificació de les zones, n’hi ha 4 categories:
- Champagne A.C.
- Champagne Cru.
- Champagne Premier Cru.
- Champagne Gran Cru.
D’altra banda, és important saber que hi ha set varietats de raïm autoritzades per a produir este tipus de vi: chardonnay, pinot noir i pinot meunier -com a principals-, arbane, petit , meslier, pinot gris i pinot blanc -que representen un percentatge escàs, de tan sols un 0,3, però que han despertat la curiositat i el ventall de possibilitats dels elaboradors.

Com a dada curiosa, hem de saber que, encara que la majoria dels xampanys són blancs o rosats, dos dels raïms que més s’usen són negres: pinot noir i pinot meunier. D’altra banda, els blancs s’elaboren exclusivament amb blanc de noirs.
El xampany s’elabora amb el “mètode tradicional”; és a dir, el raïm s’ha de veremar a mà i posteriorment s’han de fer dues fermentacions, última de les quals serà dins de la botella, amb la finalitat d’originar les bambolles tan preades.
Si el raïm que s’ha utilitzat és d’una mateixa anyada s’anomena vintage i s’ha d’envellir un mínim de trenta-sis mesos. Normalment se solen elaborar els millors anys i, amb caràcter general, disposen d’una qualitat i complexitat enorme. Tot i això, si són mescla d’anyades, reben el nom de non-vintage, en què el període per a envellir-los es reduïx a quinze mesos.

Els vins de xampany, com que són cuvées en què es mesclen vins varietals, vinyes i anyades diverses, no indiquen en les etiquetes l’any de collita. Però, en anyades molt especials, algunes cases productores poden decidir elaborar un xampany d’un únic any. Estos es coneixen com millésimé.
Segons el nivell de dolçor, podem classificar els xampanys en:
- EXTRA BRUT: xampany no endolcit, que presenta menys de 2 g/l de sucre residual.
- BRUT: pot contindre fins a 15 g/l de sucre.
- SEC: pot contindre entre 17 i 35 g/l de sucre.
- DEMI-SEC: pot contindre entre 33 i 50 g/l de sucre.
- DOUX: pot superar els 50 g/l de sucre.
Sabies que en 2015 els vessants, les cases i els cellers de la Xampanya van ser declarats Patrimoni Mundial per la Unesco?
I és que el xampany ens enamora, no només pels vins: els seus paisatges, la seua gent, les seues tradicions i la seua història el fan únic.
Ja estàs a punt per a declarar el teu amor?
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.