Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Tipus de vi blanc: Quin triem?

Subtítulo

Eva Pizarro

Sumiller en restaurante Fierro y formadora en Tandem Gastronómico.

Imagen destacada
Tipos de vinos blancos ¿Cuál elegir?
Body

Com a sommelier, una de les meues tasques principals és ajudar el client en l’elecció d’un vi. Això pot paréixer molt fàcil d’entrada, però no ho és gens ni miqueta. Hi ha diversos factors que hem de tindre en compte: el tipus de client, la situació per a buscar el vi, els seus gustos, els nivells de coneixement que té, amb quin menjar l’acompanyarà, quant es vol gastar… 

El meu treball consistix bàsicament a tractar de desxifrar eixes preguntes subtilment i aconsellar-lo tan bé com puga. Moltes vegades, el problema el tenim quan el consumidor no sap molt bé com explicar-te quin tipus de vi li agrada. Doncs bé, hui traçarem una guia ràpida dels tipus de vins blancs que podem trobar, i segur que amb estos consells faràs una tria més fàcil.

Comencem pel més bàsic i potser el més obvi, però que moltes vegades ens porta a equívocs:

 

Vi blanc, sec o afruitat?

 

Sol ser una de les frases que més sentim, però és un gran error per a saber quin estil de vi volem, ja que “sec” o “afruitat” no són termes oposats. Un vi pot ser sec i afruitat al mateix temps, per tant no ens val per a descartar-ne un tipus o un altre.

El terme “sec” es refereix a la quantitat de sucre que conté un vi; la classificació de vins segons la dolçor és la següent:

•    Vins secs: menys de 5 g/l de sucre.
•    Vins semisecs: de 5 a 15 g/l de sucre.
•    Abocats: entre 15 i 30 g/l de sucre.
•    Semidolços: entre 30 i 50 g/l de sucre.
•    Dolços: més de 50 g/l de sucre.

 

La majoria de vins són secs, llevat d’algunes elaboracions especials o alguns tipus de vi que es troben entre semisecs i abocats, i la resta es reconeixen fàcilment com a vins amb bastant de sucre; estos els identifiquem com a dolços i els situem com a vins per a les postres o per a la sobretaula.

El terme afruitat fa referència als aromes; és a dir, vins que presenten molts aromes normalment de fruites i flors. Solen ser vins elaborats amb varietats com savignon blanc, moscatell o malvasia.

Per tant, podem vore que són dos adjectius que no parlen del mateix. Seria més correcte preguntar-nos, doncs: sec, dolç o lleugerament dolç? 

 

 

Vi blanc, jove o amb criança?

 

Ací tenim una altra de les grans diferències en els vins, i que quan establim el que ens abellix ens facilita molt una elecció correcta.

Ja sabem que els vins joves, tant blancs com rosats o negres, poden ser envellits, normalment criats en barrica, més o menys temps segons el vi que vulguem fer. I depenent d’això, el vi presentarà característiques ben diferents. Esta és la classificació dels vins blancs a Espanya segons el temps de criança:

▪    Vi jove (o de collita): és el vi que no passa per cap procés de criança. Té unes característiques molt primàries, basades en els aromes del raïm, sense intervenció de les notes que aporta la fusta. Solen ser vins molt frescos, directes i pensats per a un consum immediat.

▪    Vi de roure (o semicriança): són els vins que sí que tenen un poc de criança en barrica, però per un període breu, no més de sis mesos. Per tant, hi trobarem molts aromes propis dels vins joves, però hi comencen a aparéixer unes notes de fusta i un poc més de complexitat.

▪    Vi de criança: estos vins han de passar almenys sis mesos en barriques dels díhuit mínims, i  tindre una criança posterior en botella abans d’eixir al mercat. Tindran les notes de la fusta més evidents i hi trobarem aromes nous que es formen en el període de criança en botella. Normalment són vins amb més cos, més complexitat, i que poden evolucionar i inclús millorar.

▪    Vi de reserva: en estos vins la criança mínima és de vint-i-quatre mesos, amb un mínim de sis en barrica.

▪    Vi de gran reserva: en este cas el temps de criança s’estén a quaranta-huit mesos, i novament faran falta un mínim de sis mesos en barrica. En els dos últims casos ens trobem davant de vins on els sabors terciaris que provenen de la criança són els predominants sobre la fruita, vins amb més cos i estructura i amb una complexitat notable.

Estos temps són aproximats, ja que cada denominació d’origen pot variar els terminis en funció de les seues condicions.

Així doncs, la criança pot ser un factor diferenciat per a poder triar el vi que més ens abellix en cada moment.

 

Vins blancs, espumosos o tranquils?

 

No ens hem d’oblidar que quan parlem de vins blancs també hem d’incloure els vins espumosos, ja que no deixen de ser vins amb la peculiaritat que contenen bambolles. No els descartem a l’hora de decidir quin vi és el que busquem.

Factors com ara el país, la regió, el tipus d’elaborador o una marca en concret també poden ser determinants a l’hora de triar.

 

Doncs bé, ja tens una guia ràpida per a poder buscar el teu vi perfecte!

Comentaris (0)
Modal Register