Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Quins tipus de copes hi ha i quines cal utilitzar segons el vi?

Subtítulo

Descobrix els tipus de copes: de flauta, de baló, de tulipa i més. Coneix els usos que tenen i tria la ideal per a cada beguda com un verdader expert.

Imagen destacada
Body

Sabies que el tipus de copa influïx directament en com percebem el vi? La forma, la mida i el disseny de la copa poden modificar la percepció dels aromes, els sabors i les textures del que bevem. De fet, n’hi ha prou de servir el mateix vi en un got qualsevol i en una copa adequada per a notar la diferència.

Cada part de la copa (des del calze, la part superior que conté el vi, fins a la tija) té una funció que afecta l’oxigenació del vi, els aromes que es desprenen i per quines zones de la llengua passa el líquid. I això és clau, ja que la punta de la llengua detecta la dolcesa; els laterals, l’acidesa, i al final es percep l’amargor. Per això, triar bé la copa ajudarà a traure el màxim partit de cada tipus de vi, siga un espumós, un blanc delicat o un negre amb cos. 

Vegem quins tipus de copes de vi són els més habituals i quines característiques tenen. 

 

 

Copa Burdeos 

La copa Bordeus és una de les més reconegudes en el món del vi i sol utilitzar-se per a vins negres amb cos o robustos. Destaca per la seua superfície, més ampla en la part inferior i estreta cap a la superior, que facilita l’alliberament de tots els aromes i els sabors amb rapidesa, especialment els més complexos i concentrats. A més, afavorix l’apreciació dels matisos organolèptics. És la copa ideal per a sopars formals, acompanyant carns roges, rostits o plats contundents. 

 

 

Copa Cabernet Sauvignon

La copa Cabernet Sauvignon és un tipus específic dins de les copes Bordeus. Té un calze prou ampli per a proporcionar espai al vi, de manera que este respira, s’oxigena de manera adequada i allibera els aromes més intensos. La mida generosa de la copa també emfatitza les notes afruitades i minimitza els matisos amargs. Rep aquest nom per la varietat cabernet sauvignon, un vi negre amb cos i estructura. És una de les més idònies per a degustacions, maridatges de vins potents i plats amb molt de sabor.

 

 

Copa Borgonya

La copa Borgonya té un calze més arredonit i ampli que el de la copa Bordeus, cosa que proporciona una major superfície de contacte entre el vi i l’aire. Això ajuda que el vi respire i s’oxigene i permet una expressió total dels aromes. Este tipus de copa està dissenyat específicament per a vins negres de Borgonya, com la varietat Pinot Noir. Funciona especialment bé amb plats més subtils o en tastos. 

 

 

Copa de flauta

La copa de flauta se sol utilitzar per al vi espumós i es reconeix molt fàcilment per la forma estreta i allargada. Este disseny, precisament, és el que permet que les bambolles es conserven i es desenvolupen durant més temps. El calze, de diàmetre molt reduït, concentra els aromes directament cap al nas, de manera que es poden apreciar millor les notes més delicades, així com l’efervescència d’estos vins. També reduïx l’exposició a l’aire, fet que evita una oxidació excessiva i preserva, per tant, la frescor natural dels seus matisos. És un clàssic en celebracions, brindis i aperitius. 

 

 

Copa de tulipa

La copa de tulipa és molt recognoscible a simple vista. És més xicoteta en comparació amb altres copes de vi i té un calze reduït i cònic que s’obri lleugerament en la part superior. També té una tija llarga que permet sostindre-la còmodament sense calfar el vi. És freqüent usar-la en tastos de vi i, especialment, quan es vol ressaltar tant les bambolles com els aromes. 

Triar la copa adequada no és només una qüestió estètica, sinó una part fonamental de l’experiència del vi. Cada forma, cada detall, des de la tija fins a la boca del calze, influïx directament en com percebem els aromes, els sabors i les textures. Conéixer les seues característiques i saber quan cal usar-les et permetrà disfrutar de cada vi en tota l’esplendor. 

Comentaris (0)
Modal Register