Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Varietats de tipus de vi generós

Subtítulo

Eva Pizarro
Sommelier en restaurante Fierro y profesora.

Imagen destacada
Variedades de tipo de vino generoso
Body

VINS GENEROSOS


Els vins generosos, també coneguts com a fortificats, són els que tenen una graduació alcohòlica d’entre 15° i 23°, que s’obté gràcies a l’addició de l’alcohol vínic.

Este tipus de vins va sorgir en els segles XVI i XVII, com a resultat de buscar mètodes per a preservar el vi contra les condicions perjudicials que implicava transportar-los des dels països europeus productors fins als consumidors.

Es poden obtindre graduacions altes en els vins sense addició d’alcohol, com ara els fondellols, però no és el cas que ens ocupa hui.

Els vins generosos, a més a més, s’elaboren mitjançant sistemes de criança peculiars i específics que els aporten unes característiques pròpies. 

Podem trobar este tipus de vins en totes les zones del món, però se solen identificar amb els vins andalusos: Montilla, Condado de Huelva, Jerez i Sanlúcar; estos dos últims són els més famosos i es coneixen com a vins del Marco de Jerez. Però n’hi ha altres exemples com, els dorados de Rueda, els portos, els madeires, els marsales…

Normalment són vins secs, però també en podem trobar de dolços, i en eixe cas s’anomenen vins generosos de licor.

 

Endinsem-nos un poc més en els vins de xerés:

Els vins de xerés tenen més de 3.000 anys d’història i són una de les grans joies de l’enologia mundial.

Es produïxen a la província de Cadis, en nou localitats, però hem de destacar que estos vins només es poden criar en tres municipis: a El Puerto de Santa Maria, Sanlúcar de Barrameda i Jerez de la Frontera.

En este lloc partim d’unes condicions molt especials que marcaran la seua peculiaritat: 

  • Tres tipus de raïm: palomino fino per a la majoria de vins secs, i moscatell i pedro ximenes per als dolços.
  • Uns sòls singulars, compostos per alber, una terra blanca composta per carbonat càlcic i sílice procedents de fòssils marins de l’oceà que cobria la regió fa milions d’anys. Un sòl que té la capacitat de retindre l’aigua a l’hivern i de nodrir el cep els estius calorosos.
  • Un sistema singular d’elaboració i envelliment dels vins, el sistema de criadores i soleres i la criança biològica i oxidativa.

 

La mançanilla s’elabora exclusivament a Sanlúcar de Barrameda: és un vi generós amb criança biològica, és a dir, davall un barret de brisa. El resultat són vins pàl·lids, amb records de flors de camamil·la i ametles verdes. Són vins secs, amb notes salines, ideals per a marisc, peix, escabetx, gaspatxo amb vinagre…

Els finos compartixen la mateixa elaboració que les mançanilles, però la seua zona de criança és El Puerto o Jerez. Esta diferència marca el seu caràcter: són vins pàl·lids, secs, amb notes d’ametla i també de pa i d’herbes fresques. Són un poc més contundents que les mançanilles, per això són perfectes per a acompanyar el pernil, els salaons, o mariscos mes intensos com un eriçó de mar.

Els amontillats són vins molt singulars, ja que combinen la criança biològica davall barret de brisa amb la criança oxidativa quan la brisa es degrada i desapareix amb el pas del temps i s’exposa a l’aire. Això fa que siguen vins molt complexos, intensos amb aromes de fruita seca de clafoll, com les avellanes, i notes molt presents de fusta vella. Combinen molt bé amb bolets, tòfones, verdures complicades com la carxofa o els espàrrecs, alguns tipus de carn i de formatge, i també amb peix gras com la tonyina roja.

Els olorosos són vins secs que s’elaboren exclusivament amb criança oxidativa; és a dir que estan exposats a l’acció de l’oxigen des del principi a diferència dels amontillats. Això els atorga un color entre ambre i caoba, i seran més foscos com més llarga siga la criança. Els sabors i els aromes també canvien, són vins càlids redons, molt potents, amb notes de fruita seca com l’anou, aromes de fusta molt marcats, de tabac i amb notes especiades. Això fa que siguen perfectes per a acompanyar salses i guisats complexos, estofats de carn, caça i formatges curats.

El pedro ximénez, a diferència de tots els vins anteriors que s’elaboren amb la varietat palomino fino, s’elabora amb el raïm del mateix nom.

El raïm pedro ximénez es pansifica al sol per obtindre un most amb molta quantitat de sucre, que donarà com a resultat uns vins molt dolços.

Presenta colors molt foscos per la pansificació i criança exclusivament oxidativa, i a més són vins molt densos. Destaquen per les notes de panses, figues, dàtils, mel, arrop i fruites en compota.

Són vins perfectes per a acompanyar gelats, rebosteria, xocolate negre i formatges blaus.

El moscatell de xerés també se sol sotmetre a l’assolellament del raïm i a l’envelliment prolongat, per això són vins que tenen notes de fruita confitada, flors de tipus gesmiler o flor del taronger i tocs cítrics i dolços. Són perfectes per a acompanyar postres de fruita al forn i pastisseria.

 

 

Entre els uns i els altres hi ha tota una gamma de vins anomenats blends o de mescla, fruit de la mescla dels vins anteriors, que ens oferixen una àmplia gamma de recursos per a disfrutar del vi.

Els vins generosos, com indica el seu nom, són generosos en alcohol però també en aromes i sabors molt particulars. Disfruta’ls ara que ja en saps un poc més!

Comentaris (0)
Modal Register