Temperatura de servici per al vi negre
Arriba l’estiu i pugen les temperatures, i sembla que el vi negre no encaixa en estes condicions, però és veritat?La temperatura habitual per als vins negres oscil·la entre els 14 i els 17 graus, depenent del tipus de vi.

Arriba l’estiu i pugen les temperatures, i sembla que el vi negre no encaixa en estes condicions, però és veritat?
La temperatura habitual per als vins negres oscil·la entre els 14 i els 17 graus, depenent del tipus de vi.
Els vins jóvens, és a dir, amb poca criança, on el que predomina són els aromes de fruita fresca, es poden prendre amb menys temperatura.
Els vins negres amb criances llargues,el que podríem entendre com a reserves i grans reserves, requerixen unes temperatures més altes. Això és degut a la seua delicadesa i als aromes complexos que es generen durant les llargues guardes i que es poden vore apagats pel fred.
Sabies que la temperatura del vi influïx en gran manera en els seus sabors i aromes i fins i tot en el tacte?
Pensa en una sopa que prens freda, veritat que té menys gust i olor que si la prens calenta? Eixos aromes que es desprenen del menjar mentre es cuina no tenen res a vore si després el posem en la nevera, quasi desapareixen per art de màgia. Doncs en els vins passa el mateix: com més freds més matisos ens perdrem.
Vegem com pot actuar la temperatura en el vi:
- A més temperatura (16 - 17º aproximadamente): s’accentua la sensació alcohòlica, la calidesa i maduresa dels vins.
- A menys temperatura (7 - 8º aproximadamente): s’accentua l’astringència del vi (tanins), els aromes es perceben menys i s’accentua l’acidesa.

Ja hem vist en articles anteriors que la temperatura també influïx en la guarda i conservació dels vins. L’ideal és tindre una nevera de vins, n’hi ha de moltes mides i preus en funció de les nostres necessitats.

La temperatura adequada per a guardar-los és d’uns 10-12°; per tant, només necessitem traure el nostre vi negre un temps abans de consumir-lo i deixar que arribe a la temperatura desitjada.
Si no disposem d’una vinoteca específica per a ells, el més recomanable és que estiguen en el lloc més fresc de la casa, lluny del soroll i de llum directa. Mai en el banc de la cuina al costat dels focs.
Si necessitem refredar-lo un poc en el moment de consum el més adequat és utilitzar una glaçonera amb aigua i gel, ja que són molt bons conductors del fred. Mai en el congelador o posar glaçons en el vi, en este cas l’única cosa que aconseguim és diluir i perdre sabors en el nostre preuat vi.
Però... què fem a l’estiu, quan les temperatures refermen i el nostre cos ens demana begudes que ens refresquen?
Ja hem vist que la temperatura afecta els sabors i aromes dels vins, però també afecten els costums, les situacions i el gust de cada u; per tant, el millor és buscar els vins adequats per a cada moment: l’estiu és moment d’apostar per negres frescos, jóvens, desenfadats i que convenen amb la gastronomia del moment.
El nostre consell: guiar-nos segons el gust de cada u.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.