“Millores com el bon vi” és una frase que s’utilitza molt, però que resumix, potser, l’aspecte més important dels vins.
Perquè un bon vi és el que, amb el temps, guanya en complexitat, equilibri i profunditat. I no tots els vins són capaços de guanyar, per això els vins anyencs, els vins que desafien el temps i milloren, arriben a assolir preus significatius, com una mostra de la seua qualitat i valor.
¿
Quines transformacions tenen lloc en els vins amb els anys?
El temps no millorarà un vi d’escassa qualitat. Aleshores, hem de partir que un gran vi millorarà si ja naix amb vocació de millorar, si ja és bo des de l’inici. Per a saber-ho, són clau diversos factors:
- Raïm de bona qualitat. Se sap que hi ha raïm amb més potencial d’envelliment.
- Bona anyada, amb condicions climàtiques favorables perquè el raïm assolisca el punt òptim.
- Productor fiable i regular.
- Vins amb acidesa alta, tanins i inclús sucre.
Podem trobar estos factors en vins blancs, negres, rosats, espumosos, dolços... La capacitat d’evolució no és exclusiva dels negres, com solem pensar.

El pas del temps en els vins provoca diversos canvis:
- Transformació dels aromes i els sabors: quan els vins són joves, els aromes primaris de fruita són els més evidents, i es mostren en un estadi fresc i cruixent. En els negres, destaquen les fruites roges i negres, com ara mores, maduixes, gerds, cireres… que amb el temps poden desembocar en fruites més madures, notes de tabac, de fulles seques, de terra…
- En els blancs, les notes de poma verda, pera, herbes, bresquilla… es transformaran en notes de mel, fruita seca, pol·len, pa…
- La criança en fusta té un paper fonamental. L’envelliment del vi en botes de fusta produïx que es transferisquen aromes i sabors de les botes, espècies, torrefactes, vainilla, fum…i tot això, en funció de si el temps és més o menys prolongat.
- Per tant, els vins anyencs deixaran enrere les virtuts de joventut, de fruita fresca, i guanyaran complexitat amb les notes terciàries fruit de la criança.
Estes transformacions seguixen en la botella; per tant, no hem d’oblidar que molts vins guanyen qualitat després d’envasar-los en botella.
- Baixa l’acidesa dels vins, encara que pot ser que analíticament no canvie, si la sensació, tot i que més suau, és cremosa en els vins anyencs.
- Se suavitzen els tanins, que és una de les funcions principals de la criança. L’astringència i la sequedat d’un taní jove es van perdent amb el temps i s’aconseguixen vins més redons i sedosos amb l’envelliment.
Els vins anyencs són un tresor, la capacitat de tindre la paciència de deixar passar el temps per a poder disfrutar d’un producte únic, modelat pels anys, testimoni d’històries, que desafie modes i tendències, fa que siguen experiències úniques per als nostres sentits.

Si tens la sort d’haver guardat alguna botella durant molts anys, si has rebut esta meravellosa herència o si eres un caçador de tresors que busca botelles velles, has de tindre en compte algunes qüestions per a poder disfrutar-los:
Estos vins passen molt temps guardats en una bota de fusta o una botella; per això, el contacte amb l’aire pot provocar un canvi brusc en ells. Obri’ls amb calma, amb delicadesa, i si tenen pòsits, que és molt probable pel pas del temps, decanta’ls suaument.
Deixa’l que respire un temps, que s’òbriguen els aromes; com hem dit, l’època de l’explosió de fruita ha passat i segurament els aromes són més subtils, però d’un paleta nova que només els atorga el temps. Ves amb compte amb els suros, perquè probablement estaran humits i bastant degradats per l’envelliment prolongat. Obri’ls amb un llevataps adequat; en estos casos, els de làmines són ideals perquè el tap no es trenque.
I poc més, només temps, temps per a disfrutar-lo amb calma, sense pressa, eixa calma que ha tingut qui ha guardat la botella tant de temps perquè tu pugues disfrutar-la ara.



