El debat està en el carrer i segur que quasi tots coneixem més d’una opinió sobre què és millor per a no engreixar-se, si beure cervesa o beure vi. Una altra cosa és que eixes opinions responguen a criteris comprovats científicament o que siguen només la veu del carrer, que a vegades encerta però d’altres no tant.
Per a intentar contestar objectivament a esta pregunta tan interessant, en primer lloc hem de marcar els límits del camp de joc i les regles que cal seguir, començant per assenyalar que ni totes les cerveses engreixen igual ni tots els vins ho fan de la mateixa manera. I és que el contingut alcohòlic diferent entre els representants de cada equip marca significativament el contingut calòric de la nostra ingesta.
Per exemple, si comparem les calories d’una cervesa que té aproximadament un 5% d’alcohol -com les més venudes en el nostre mercat- amb una que en tinga un nivell pròxim al 10%, com poden ser les quàdruples belgues, vorem que estes últimes quasi dupliquen les primeres en aportació calòrica. La mateixa escala ens pot servir per a comparar vins entre si, ja que el contingut alcohòlic és quasi sempre el factor més important quan es tracta de comptar calories en qualsevol d’estos dos fermentats.
Llavors, si el grau alcohòlic és el més important en esta comparativa, podem deduir que la cervesa engreixa menys que el vi perquè, en general, té menys contingut alcohòlic? La resposta depén del que tinguem en compte i del que no. Si fem una taula comparativa anotant les calories per volum, la resposta serà afirmativa i podrem pensar que, quan bevem cervesa en lloc de vi, mantindrem la línia fora de perill. Però, quan bevem vi o cervesa… en prenem les mateixes quantitats?
És molt probable que la mateixa persona ingerisca més volum de cervesa que de vi quan fa una tria per a disfrutar d’una opció o de l’altra, i, fins a cert punt, amb eixa quantitat més alta anivella el volum del contingut alcohòlic més baix de la cervesa amb el vi. Per a establir una comparativa que almenys ens acoste a xifres estimades, una copa de vi de 125 ml ens pot aportar de mitjana unes 120 calories, una quantitat semblant a la del contingut d’una botella de 33 cl de la majoria de les nostres cerveses lager daurades.
Si tenim en compte que l’OMS recomana una ingesta calòrica d’entre 1.500 a 2.000 kcal/dia per a dones i de 2.000 a 2.500 kcal/dia per a homes, podem valorar en la justa mesura la importància d’eixe vinet o d’eixa cerveseta en el conjunt de la nostra dieta, per a atribuir-los la importància real si ho comparem amb la resta d’aliments que ingerim.
En resum, no hi ha una resposta única a esta pregunta tan delicada, però sí que tenim una recomanació aplicable igualment al vi i a la cervesa com a productes amb cert contingut alcohòlic: consumir-ne sempre amb moderació i amb unes pautes de vida saludables en alimentació i exercici físic adaptades a les nostres circumstàncies personals.
Salut!