Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Assaborix el Nadal més típic d’Espanya

Subtítulo

Descobrix els plats de Nadal més tradicionals en diferents regions d'Espanya. Viatja i disfruta dels plats típics de Nadal d’estes comunitats.
 

Imagen destacada
Assaborix el Nadal més típic d’Espanya
Body

El Nadal a la Comunitat Valenciana: tradició, foc i  sabor mediterrani

 

Un dolç típic de les festes de Nadal es el torró. Especialment valorats a tot el món són els torrons de Xixona i Alacant, que disposen de denominació d’origen, en totes les versions, encara que els genuïns són el bla i el dur amb ametles. També son típics d’esta època els confits i els massapans de Casinos i els xocolates de Sueca.

Si eres llépol, no pots deixar de tastar els pastissets de moniato o de cabell d’àngel, imprescindibles en les sobretaules del dinar i el sopar de Nadal. També les coques fines d’algunes poblacions como Torís li posen el gust anisat, i les casques de Reis, que ja existien molt abans que el tortell i que són tradicionals a Gandia o a Vila-real, son el colofó dolç la nit del 5 al 6 de gener.

La nit del 24 de desembre no falten en les taules de les famílies valencianes el marisc, com els llagostins de Vinaròs, i el peix, a més del corder. Però el plat estrella d’estes festes és el tradicional putxero de Nadal, una sopa que disposa de pilotes de carn picada aromatitzades amb diversos condiments. En moltes poblacions de la Comunitat Valenciana també se celebra el segon dia de Nadal. I, com que en esta terra no pot faltar la fruita, les taronges com les de Nules són unes postres d’allò més sanes per a deixar lloc als dolços de Nadal.
 

 

El Nadal a Catalunya: plats típics que has de tastar si hi viatges estos dies

 

  • Escudella i carn d’olla, el plat rei de Nadal: el dia de Nadal l’obre la famosa escudella i carn d’olla, un plat únic amb verdures, carn, llegums i la famosa pasta de galets. 
  • Canelons de Sant Esteve, un clàssic del 26 de desembre: un dels costums més populars és menjar canelons amb les restes de les carns del dia de Nadal. És el plat per antonomàsia de les festes de Nadal catalanes.
  • Sopa de galets, l’inici perfecte del dinar de Nadal: es tracta d’un caldo fet amb verdures, llegums, pollastre, carn i patates, entre altres ingredients, al qual s’acostuma a afegir galets, una pasta gegant amb forma de caragol que es cou una vegada feta la sopa, i pilota, una espècie de mandonguilla feta amb carn picada, ou, pa ratllat i julivert. Es pot coure dins dels mateixos galets o es pot cuinar a banda.
  • Titot de corral farcit: semblant al titot farcit del Dia d’Acció de Gràcies anglosaxó, se sol farcir amb fruita seca, generalment pinyons, panses, orellanes i altres fruites dessecades, a més de poma. Tot això fa que el titot es faça melós i molt gustós, amb un toc dolç.
  • Rostit de Nadal o suquet de peix i marisc.
  • I, per postres, a base de torrons, neules (un bon complement per als sorbets i la crema catalana), fruita seca i un poc de pinya per a ajudar a fer la digestió.
  • Cava o espumós.

 

Sabors de Múrcia per Nadal: la qualitat del camp en cada plat

 

Els plats típics de Nadal a la Regió de Múrcia inclouen el titot amb pilotes, la cuixa de corder o de cabrit i postres com els cordiales i les coques d’anís. També és comú el marisc per a començar i, entre els dolços, destaquen els alfajores, les cristóbalas i les coques de Pasqua i de recao. 

  • Titot amb pilotes: és un plat principal molt tradicional, que sovint inclou caldo amb pilotes de titot fetes amb carn picada, pinyons i espècies. 
  • Corder o cabrit: les cuixes de corder o de cabrit rostides al forn són una altra opció  popular per als sopars de Nadal. 
  • Marisc: és comú començar els menjars amb una selecció de mariscos, especialment a les zones costaneres de la regió.

Postres i dolços típics: 

  • Cordiales: pastissets elaborats amb massapà i farcits de cabell d’àngel. 
  • Coques de Pasqua i de recao: dolços aromàtics,  elaborats amb anís, pell de llima, sucre i ametla molta, que es diferencien por la forma i les decoracions. 
  • Alfajores: fets a base d’ametles, mel i espècies. 
  • Paparajotes: encara que s’associen més a les festes de primavera, els paparajotes (uns bunyols fets amb fulles de llimera) també es poden trobar per Nadal.
  • Cristóbalas: són un altre tipus de dolç de massapà que sol estar present en les taules murcianes.

 

 

Què es pot menjar a Castella-la Manxa si la visites per Nadal

 

En el Nadal de Castella-la Manxa pots menjar plats com el paté de perdiu, el rostit de corder o de porquet i dolços com el massapà, els torrons o els polvorons, que són comuns a tot Espanya. També són característics l’atascaburras (un plat d’abadejo) i la caldereta de corder. 

  • Paté de perdiu: és un entrant típic, especialment de Toledo, perfecte per a estos dies. 
  • Rostits: el corder i el porquet són comuns en els sopars de Nadal, tant a Castell-la Manxa com a la resta d’Espanya. 
  • Atascaburras: és un plat tradicional de la regió que consistix en abadejo, creïlla i altres ingredients. 
  • Caldereta de corder: és un guisat molt típic de la gastronomia manxega. 
  • Dolços de Nadal: massapà de Toledo, torrons i polvorons.

Encara que no són específicament de Nadal, pots trobar plats típics de la regió que se solen consumir en altres èpoques de l’any, com el pisto manxec, les migas manxegues i els duelos y quebrantos, que també són plats guisats.
 

A Andalusia, assaborix-ne els orígens moriscos

 

La gastronomia andalusa per Nadal es caracteritza pels plats de marisc, els rostits i els dolços tradicionals.

  • Sopa de picadillo: és un caldo amb trossets de pollastre de corral a miques, un poc de pernil i ou ben picat.
  • Porc farcit: és una delícia que té diferents variants, però on predominen les tallades de pernil de la Sierra Norte de Sevilla i fruita deshidratada com orellanes i pruna roja, encara que estes últimes n’hi ha que les utilitzen com a acompanyament, amb la salsa, i no en posen en el farciment.
  • Llom amb sagí de porc: s’elabora amb llom de porc ibèric de la Sierra Norte de Huelva, que es cuina a foc lent en sagí de porc en companyia de pebre roig, all i llorer, entre altres condiments. El resultat és una carn molt gustosa i plena de sabor, que es conserva en el mateix sagí. 
  • Xot amb allada de Granada: és la carn de cabrit jove, que es cuina a foc lent amb alls, llorer, vi blanc i espècies com timó o romer.
  • Corder amb mel: combina la tradició de la cuina cordovesa, on la mel té un paper important, amb la carn de corder, que es cuina lentament, adobada amb espècies com el comí o el clavell.
  • Titot a la alpujarreña: adobat amb espècies com ara pebre roig, all i orenga, se sol acompanyar amb una salsa elaborada amb ametles i vi que li atorga un sabor molt característic. 
  • Dolços típics: pestinyos (recepta tradicional andalusa d’origen morisc), mantecados d’Estepa, pastís cordovés (espècie de pasta fullada farcida de cabell d’àngel i empolvorada amb sucre i canella), pa de Cadis (elaborat a base de massapà farcit de confitures, crema de rovell o moniato), rosquillos, borrachuelos de Màlaga (xicotets pastissos fregits farcits de cabell d’àngel o moniato, aromatitzats amb vi dolç, aiguardent i espècies com l’anís, i arrebossats en sucre o mel després de fregir-se), bollo mantecaíto de Jaén (bescuit esponjós elaborat amb sagí, fet que li dona una textura suau i un sabor molt característic, i que se sol aromatitzar amb canella i llima) o piononos (pastís elaborat amb bescuit mullat amb almívar, enrotllat i cobert d’una crema torrada de rovell d’ou, típic de Granada).
Comentaris (0)
Modal Register