Millors vinyers del món

Eva Pizarro
Sumiller en restaurante Fierro y formadora en Tandem Gastronómico.
Literalment, un vinyer és una plantació de vinyes en una zona determinada. Açò, a priori, podríem pensar que es pot fer en qualsevol lloc, però, llavors, com és que hi ha tantes diferències entre uns vins i uns altres? Per què només alguns són considerats vins de culte i assolixen valors a l’abast d’uns pocs?

La planta de la vinya sabem que pot créixer i desenvolupar-se en llocs on un altre cultiu no seria capaç de tirar avant, però no en tots els llocs la vinya pot oferir la seua millor versió. Necessita i depén d’uns factors. La geografia i el clima són factors determinants en el vi, però també ho són la història, les relacions comercials i, per descomptat, el treball de cada elaborador.
Seguidament tractarem de desgranar com la conjunció d’alguns d’estos factors pot donar origen a alguns dels millors vins del món i, per tant, a les vinyes més ben considerades. Comencem pels factors que ens aporta la naturalesa i que no depenen de nosaltres, encara que podem intentar aprofitar-ne les singularitats:
- El clima: el clima determinarà, entre altres qüestions, quina varietat de raïm podem cultivar o, almenys, quin raïm mostrarà tot el potencial. La vinya necessita llum solar, temperatura i aigua, i estos factors podem tractar d’aprofitar-los amb diverses tècniques de cultiu que l’home ha sabut interpretar al llarg del temps. El clima també ens aportarà elements que poden amenaçar la collita: gelades, graníssol, altes temperatures… És, per tant, un factor clau en el resultat final en la copa.
- La geografia: d’esta dependrà la composició dels sòls, els nutrients, l’aigua, l’orientació de la vinya… i, per tant, la classe de vi que es pot elaborar.
- La història: té un paper fonamental en el desenvolupament de zones vitivinícoles. Només hem de mirar arrere per a comprovar l’efecte de l’Imperi romà en el desenvolupament de l’elaboració del vi. O com de lligat que ha estat sempre a l’església i com ha convertit monestirs i ordes religioses en els guardians de les millors vinyes en èpoques complicades. Les guerres han devastat zones riques en vinyes, han desaparegut elaboracions que potser mai es recuperaran.La història no és només l’antiga: diàriament veiem com els esdeveniments actuals poden modificar el panorama del cultiu, no només de la vinya, també de molts altres productes agroalimentaris.


- Les relacions comercials, els mercats i inclús les modes. com bé exposa Pedro Ballesteros en el seu últim llibre, Comprender el vino, “Donen avantatge a algunes zones i la política establix el marc en el qual es comercialitzarà”..
I és que un gran terrer pot no eixir mai a la llum si no hi ha mercats disposats a comprar els seus vins, si no tenim una xarxa comercial que ens permeta accedir-hi o si una moda els gira l’esquena.
- L’últim factor que abordem és l’humà, el treball de viticultors i enòlegs, i és que la fama d’algunes regions va directament relacionada amb la persona o les persones que hi han cregut i que, contra tot pronòstic, han apostat per la qualitat i el treball ben fet, i han canviat l’estatus de varietats injuriades o regions destinades a vins de menys valor.
Les grans zones estan allà. Algunes descobertes i posicionades des de fa segles, i unes altres esperen el moment o algú que les faça brillar.

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.