Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Els millors vins de Portugal

Subtítulo

Eva Pizarro

Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.

Imagen destacada
Vinos de Portugal
Body

Eixos veïns que estan tan a prop i alhora tan lluny…

Sempre em pregunte per la poca relació que tenim amb el país veí, i també amb els seus vins; però això durarà poc, perquè Luis Gutiérrez, el tastador espanyol de Wine Advocate, s’encarrega de puntuar els vins de Portugal d’enguany i això augura un auge en els vins i més difusió entre els consumidors espanyoles.

Donem una ullada als vins de Portugal, que té un patrimoni immens en vins, de preus molt assequibles i, sobretot, de vins molt vells a l’abast del consumidor.

Té un clima marcat per la influència de l’oceà Atlàntic, però l’interior és més càlid i sec. I això, a banda del gran patrimoni en varietats autòctones, més de dos-centes cinquanta, donen lloc a l’ampli ventall d’estils que podem trobar. Hi ha setze regions i trenta-una denominacions d’origen protegides que en donen fe.

 

 

El nord de Portugal té bastants semblances amb Galícia. Ací trobem la regió de Vinho Verde, amb precipitacions abundants. Les varietats principals són l’albarinyo, el loureiro i l’arinto, que produïxen vins blancs afruitats i amb bona acidesa, i de negres igualment frescos i afruitats. En els últims anys, els vins espumosos han guanyat força en la regió.

 

 

- El Douro, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO, comprén els territoris entre la ciutat de Porto i la frontera amb Espanya, és la regió més extensa i abasta els famosíssims vins de porto; però també és una zona de producció de vins negres i blancs robustos i amb cos. Les varietats predominants són la touriga nacional, la touriga franca, la tinta roriz (ull de llebre a Espanya) i la tinta barroca, entre d’altres.

- Bairrada, ací regna la varietat baga, a banda de les blanques bical i María Gómez, i la influència de l’Atlàntic hi propicia un clima marítim, que atorga als vins lleugeresa i frescor. També va ser la primera regió que es va especialitzar en vins espumosos.

- Dao, està en una zona de muntanya, i ací, en els vessants, és on trobem les vinyes de touriga nacional i d’afrocheiro; en blancs, destaca l’encruzado.
Són vins de llarga guarda, elegants i equilibrats.
 

- Alentejo, la regió més al sud de Portugal, predomina el raïm aragonés (que nosaltres coneixem com ull de llebre), el trincadeira i l’Alacant bouschet, i les varietats blanques d’arinto i roupeiro. A més de vins madurs, intensos i amb cos.
També hi ha vins criats en àmfora (clàssics a Alentejo des dels romans).

- A Lisboa trobem la DOC Colares, una vinya única amb tan sols quinze hectàrees que van sobreviure a la fil·loxera gràcies als sòls d’arena; ramisco i malvasia són el raïm preferent.
Com que estan situades prop de la mar, les vinyes d’esta regió estan subjectes a vents marítims molt forts. Es protegixen amb tanques de canya, que conferixen un aspecte singular al paisatge vinícola. Els vins són frescos, molt fins i amb una gran capacitat d’envelliment.

- Setúbal, en la viticultura destaquen les vinyes de les varietats moscatell de Setúbal i moscatell roxo, destinats a la producció de vins dolços clàssics. Però també la tinta castelão (abans anomenada periquita), molt adaptada ací, i la base de la producció de vins negres fins de la DO Palmela.

 - Madeira, l’illa subtropical de Madeira és històricament famosa pels seus vins fortificats. És una regió extremadament muntanyosa, de vessants escarpats, on es troben les vinyes i les valls profundes. Els quatre raïms blancs nobles són sercial, verdejo, boal i malvasia, que originen vins secs, semisecs i dolços.
Són coneguts pel seu singular procés d’envelliment, que implica calor i oxigen. Este mètode conferix al vi de Madeira característiques úniques, com ara una notable longevitat i complexitat de sabors.

 - Açores, colpejat pel clima incert de l’Atlàntic, este grup de nou illes té paisatges verds exuberants, pics volcànics i llacs, coves, pous de sofre i fluxos de lava. Tan espectaculars són les seues vinyes històriques, que l’àrea de cultiu a l’illa de Pico va ser declarada patrimoni mundial de la UNESCO. Els raïms autòctons són l’arinto dos Açores, el terrantez do Pico i el verdejo.

 - Porto, mereix ben bé un capítol a part; per tant, obrim boca amb les seues tipologies, i seguix llegint-nos per a saber-ne més:

  • Vi de porto Ruby. 

  • Vi de porto Reserva. 

  • Vi de porto Tawny.

  • Vi de porto Colheita. 

  • Vi de porto Late Bottled Vintage (LBV) 

  • Vi de porto Vintage.

 

Benvinguts als vins de Portugal; continuarem explorant!

Comentaris (0)
Modal Register