Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Els millos vins de l’Argentina

Subtítulo

Coneix els millors vins argentins en el nostre complet llistat. Et parlem de les seues característiques i del que et poden aportar, no t'ho perdes.

Imagen destacada
Body

L’ARGENTINA, NOMÉS MALBEC?

La serralada dels Andes vertebra la regió vinícola de l’Argentina que, amb prop d’uns 2.400 km de longitud, és un mosaic d’estils de vi molt diferents. Aleshores, per què la imatge dels vins de l’Argentina que ha transcendit fins ara és la de vins negres, molt potents, amb molta estructura, llargues criances en botes de fusta i elaborats amb raïm malbec?

Tractem d’analitzar este fenomen i mostrar la cara més actual dels vins del país andí, que –ja vos ho avance– venen carregats de novetats.

Per a entendre els vins de l’Argentina cal conéixer-ne les principals regions i les característiques (actualment, es cultiva vi en més de díhuit províncies). D’esta manera, vorem que l’objectiu actual dels enòlegs és traslladar els paisatges a la botella i ser fidels al que els ofereix cada terrer; per això, estan apareixent diversos estils de vi:

AL NORD

Es troba la província de Salta, amb un clima extrem, càlid, pràcticament desèrtic, una de les zones més àrides per a elaborar vi. Les formigues del desert, juntament amb la sequera, són un dels desafiaments més grans. Els vins negres s’elaboren, generalment, amb raïm malbec, i els blancs, amb torrontés. Estos vins potents, amb alta graduació, són un reflex de la zona que els acull. Cafayate és la zona que més en produïx.

AL CENTRE

De Mendoza es troba la zona amb més concentració de cellers de Llatinoamèrica. S’ha especialitzat en el turisme enològic i és on es troben alguns dels cellers més bonics del món. La vall d’Uco és la zona que té més importància i on s’assenten alguns dels projectes més sòlids a escala mundial que ja es troben en algunes de les millors cartes de vins.

L’altura és la gran aliada per a trobar frescor i per a combatre les altes temperatures; per això, la zonificació de vinyes, plantades entre els 900 i 1.200 metres d’altitud, a l’estil de Borgonya, marca les pautes d’una viticultura de qualitat. Així, hi podem trobar elaboradors que etiqueten i produïxen els vins amb la intenció de reflectir l’esperit de cada una d’estes zones.

Més enllà del malbec, a la zona centre conviuen altres raïms com el bonarda, el cabernet sauvignon, el merlot i el syrah amb els blancs chardonnay, sauvignon blanc, riesling i torrontés. Pot ser que estos raïms blancs siguen els que més sorprenen i els que aparten l’Argentina d’aquelles produccions d’estil clàssic i, alhora, els que originen vins elegants, frescos, gastronòmics i de classe mundial.

LA REGIONS DEL SUD

la Patagònia, Río Negro i la Pampa, són el bressol dels vins més australs del continent, els vins de la fi del món.
Han irromput fa poc, però els avalen una filosofia i un estil únic. El canvi climàtic també ha contribuït a establir estes zones com una regió de futur. Les varietats de raïm emblemàtiques són el merlot, el pinot noir i el semillón, unes varietats que no necessiten molt de sol i a les quals afavorix un clima fresc. L’amplitud tèrmica d’estes zones permet que maduren bé i que aconseguisquen una gran qualitat. Pròximament, s’esperen vins espumosos a la regió que segur que aportaran qualitat a la paleta d’estils del vi argentí.

 

No només les diferents vinyes marquen el canvi a l’Argentina: en els últims anys, les noves generacions d’enòlegs han aportat una nova mirada. D’aquells primers cellers de finals del segle XIX, on el raïm crioll era la base dels vins tradicionals, dels vins d’ús diari, es va passar a l’estil de Bordeus, i la influència francesa va dirigir els vins cap a estils concentrats, amb molta criança i on el malbec i el cabernet sauvignon es van convertir en senyal d’identitat.
Els últims passos els han marcat els xicotets elaboradors, com ja hem dit, amb la mirada molt més posada en la vinya, tractant d’embotellar la singularitat de cada lloc i adoptant pràctiques sostenibles i ecològiques.

L’Argentina és molt més que el malbec, és una regió oberta al món, als nous gustos del consumidor, de la nova gastronomia que també arriba al país. T’animes a descobrir-la?

Comentaris (0)
Modal Register