Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Millors caves qualitat-preu que no et pots perdre

Subtítulo

Descobrix els millors caves qualitat-preu i convertix el  brindis en un de sofisticat, de bon gust i econòmic. No et perdes estos caves excepcionals!

Imagen destacada
Body

Eva Pizarro

Sommelier at Fierro restaurant and trainer at Tandem Gastronómico.

Arriben temps de celebracions i, com no podia ser d’altra manera, els vins espumosos es convertixen en els protagonistes a taula.

Com podem triar el millor?

Potser els vins espumosos més coneguts per a nosaltres són el cava i el xampany, però n’hi ha d’altres molts més elaborats en diferents regions del món. Això origina diferents estils: poden ser blancs, negres o rosats, presentar diferents nivells de dolçor i mostrar una gran varietat de sabors, des de frescos i afruitats fins a torrats i oxidatius.

On s’elaboren?

Cal aclarir que cava és una denominació d’origen, no un tipus de vi. Esta DO empara els vins espumosos elaborats en regions de Catalunya (Sant Sadurní d’Anoia concentra una gran quantitat de la producció), però també àrees de La Rioja, Navarra, València o Extremadura.

Doncs ja tenim ací un dels factors diferenciadors de l’estil dels caves, l’origen. L’any 2021 es va aprovar esta normativa, per tant, a partir d’ara podrem trobar en les botelles de cava la seua procedència específica.

 

 

 

 

Com s’elaboren?

Els vins han de ser elaborats pel mètode tradicional, és a dir, amb una segona fermentació en botella, que donarà lloc a les bambolles.
Esta denominació d’origen també establix els períodes mínims de criança, que ens donaran la classificació de:

  • Cava: més de 9 mesos de criança.
  • Cava reserva: més de 18 mesos de criança.
  • Cava gran reserva: més de 30 mesos de criança.
  • Cava de paratge qualificat: més de 36 mesos de criança.

Sec o dolç?

El Consell Regulador del Cava establix diferents categories, en funció del contingut en sucre que s’afig en el licor d’expedició (el vi que s’hi afig per omplir les botelles després del degollament doble):

  • BRUT NATURE: 0-3 G/L
  • EXTRA BRUT: 0-6 G/L
  • BRUT: MÀX.12 G/L
  • EXTRASEC: 12-17 G/L
  • SEC: 17-32 G/L
  • SEMISEC: 32-50 G/L
  • DOLÇ: +50 G/L

Tipus de raïm?

  • Raïm blanc: Les varietats de raïm blanc autoritzades per a l’elaboració del cava són el chardonnay, la malvasia, el macabeu, el parellada i el xarel·lo. Són tipus de raïm autòcton de Catalunya des de fa segles, excepte el chardonnay, que s’ha introduït recentment.
  • Raïm negre: L’aparició de caves de fora de la regió de Catalunya ha afavorit la introducció o el retorn d’algunes varietats de raïm que es trobaven desaparegudes en la pràctica, com és el cas del raïm monestrell. Altres tipus de raïm negre que estan autoritzats per a l’elaboració de cava són el garnatxa negre, el trepat i el pinot noir.
    Depenent de les diferents zones geogràfiques del cava, el raïm que més abunda pot ser un o un altre. Per exemple, el monestrell és predominant a la Comunitat Valenciana, mentre que el garnatxa negre ho és a Aragó.

 

Ara que ja en saps més sobre el cava, només et queda triar el que s’adapta més bé a cada situació, i per això Supermercats Consum t’oferix una àmplia gamma de vins per a acompanyar-te en cada moment.

No t’oblides que són ideals amb peix, arròs i verdures. I que si el que busques és un vi espumós per a les postres o els brindis, els que tenen una miqueta de sucre, semisec o dolç, harmonitzaran perfectament amb la teua sobretaula.

Comentaris (0)
Modal Register