Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Maridatge vi rosat: les millors opcions

Subtítulo

Eva Pizarro

Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.

Imagen destacada
Maridajes con vinos rosados
Body

Hi ha fenòmens capaços de ressuscitar vins i inclús estils. Parle de Viña Tondonia.

Un celler, R. López de Heredia Viña Tondonia, que continua sent unifamiliar i on les quatre generacions que l’han dirigit han prosseguit la filosofia implantada pel seu fundador fa més de 144 anys.

I per què parle de Viña Tondonia si este article és sobre vins rosats? Doncs perquè el fenomen Tondonia, com vos avançava, ha tornat a posar en primera línia estos vins.

 

Durant un temps, els rosats s’han dirigit a un consum ràpid i casual, s’ha posat poc d’èmfasi a fer grans vins o vins interessants, llevat d’excepcions, és clar.

I heus ací que el ressorgiment dels vins de Viña Tondonia va acompanyant de l’enorme Viña Tondonia rosat gran reserva, tot un rara avis. S’ha convertit en un objecte de culte de sommeliers, que competíem per acaparar les últimes botelles disponibles en el mercat, dels clients, disposats a pagar tres xifres per una botella, col·leccionistes en busca de l’anella perduda…

Este despertament de professionals i clients també ho ha sigut dels cellers, que veient com novament els vins rosats agafaven valor, s’animen a anar més allà dels gràcils, jóvens i frescos que ens tenien acostumats. És hora d’apostar pels rosats.

Els vins rosats, com qualsevol vi, tenen diversos estils, i per això hi poden maridar diferents estils de menjars.

 

Vegem alguns consells que ens poden ajudar:

 

 

  • Frescos, lleugers, de color clar:  els coneguts com d’estil provençal, una de les regions més antigues a elaborar vins al sud de França, mundialment coneguda pels populars rosats.
    Ideals com a aperitiu, amb entrants freds basats en verdures o productes del mar. Intenta afegir a l’ensalada algun fruita roja, un maridatge perfecte.
  • Llépols i afruitats, amb colors profunds: elaborats amb raïm com cabernet sauvignon, merlot o ull de llebre, tenen notes més madures i cos.
    Acompanyen embotits, peixos, pastes o arrossos de peix o de verdures. Tasta’ls amb formatges frescos!
  • Espumososels espumosos també es tinyen de rosat. Tremendament versàtils i associats al glamur i a la celebració, amb una extensíssima gamma que va des dels més joves fins als de criances llargues. 
    Descobrix tot el seu potencial gastronòmic gràcies a l’ampli ventall d’estils.
  • Rosats amb criança: la complexitat de l’envelliment en botes i la selecció dels millors grans de raïm pot convertir-los en grandíssims vins capaços de millorar amb el temps. Desterrem el mite de triar sempre els joves.
    Els grans vins rosats poden acompanyar carns, embotits de curació llarga, formatges madurs. No hi ha cap lloc en què un gran vi no funcione bé!

 

Quant al raïm utilitzat

 

Quant al raïm utilitzat, segons la regió, podem mencionar: cabernet franc, merlot, pineau d'aunis, pinot noir, gamay, cinsaut, garnatxa negra , tibouren, syrah, etc.

A Espanya, en monovarietals o plurivarietals les més ampliades són: garnatxa, ull de llebre, syrah, cabernet sauvignon, carinyena o pinot noir.

Recorda: la temperatura ideal para servir-los oscil·la entre els 6 i 8 graus, per als més jóvens, i entre 10 i 12 graus els vins amb més criança i complexitat.

I si vols saber més sobre vins rosats o clarets, et deixe l’enllaç en què trobaràs tot el que necessites: https://labodega.consum.es/clarete-o-rosat

Comentaris (0)
Modal Register