Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

La influència del clima en el vi

Subtítulo
Els vins es produeixen en diversos llocs i cadascun d'ells té un clima especifique. Com afecta el clima en la producció de diferents vins?
Imagen destacada
Body

Eva Pizarro

Sumiller en restaurante Fierro y formadora en Tandem Gastronómico.

Podem fer vi en qualsevol lloc del món?

Que el cep és una planta molt resistent i que necessita poc per a sobreviure ja ho sabem, però perquè done un fruit en condicions necessita un clima temperat. Entre els paral·lels 30° i 50° de l’hemisferi nord i sud trobem les principals regions vinícoles del món: Califòrnia, Europa, Amèrica del Sud, Austràlia, Nueva Zelanda i Sud-àfrica. El cep no podria desenvolupar-se en climes extremadament freds o càlids. El factor més determinant per a trobar estes plantacions és el clima, encara que no és l’únic. 

Cal apuntar que regions com el Brasil i el sud d’Anglaterra, entre d’altres, s’estan establint com a zones productores de qualitat. El canvi climàtic i la tecnologia sens dubte modifica el mapa vitivinícola del món. I això només acaba de començar. Si entrem detalladament en els tipus de climes que podem trobar, vorem com influïxen i modifiquen les característiques dels vins que es produïxen en cada un.

Al nostre país podem diferenciar 4 climes pel que fa al cultiu del cep:

Clima marítim: comprén el nord d’Espanya, des de Galícia fins a Navarra. Presenta temperatures fresques, amb una xicoteta diferència entre les temperatures de l’estiu i hivern i el dia i la nit, i amb precipitacions elevades repartides al llarg de l’any. El resultat són vins poc corpulents i amb una acidesa alta, tant en blancs com en negres.

Clima continental: inclou tot el centre de la península, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa, La Rioja i Aragó. Es caracteritza per hiverns freds i estius càlids i secs, que s’accentuen com més lluny de la costa estiguem. Hi ha grans variacions de temperatura entre el dia i la nit. Ací trobem una gran varietat de vins gràcies a l’ampli territori que abasta. Però, de manera general, obtindrem vins amb una graduació alcohòlica alta, corpulents i amb gran estructura, cosa que els fa ideals per a la criança i per a guardar.

Clima subtropical correspon a les illes Canàries. Presenta temperatures moderades, pluja i humitat, o un clima extremadament desèrtic en funció de la zona. És un clima excepcional que, combinat amb la diversa orografia i sòls d’origen volcànic, ens oferix vins molt singulars.

Clima mediterrani: comprén tot el litoral est i sud, des de Catalunya, passant per la Comunitat Valenciana i Múrcia, fins a Andalusia. Són característics els estius secs i càlids i hi ha poca variació entre el dia i la nit. Obtindrem vins madurs, amb cos i menys acidesa; un raïm ideal per a elaborar vins dolços.

Òbviament, analitzar els vins des del punt de vista climàtic és com intentar fer un puzle sense totes les peces. Altitud, orientació, sòls, corrents oceànics, fluxos comercials, varietats de raïm i molts components més determinaran el resultat final de la nostra copa.

Dit això, és clar que el clima té el seu paper. Així que quan disfrutes la pròxima botella, pensa en el clima, que segur que ha marcat el perfil del vi.

Comentaris (0)
Modal Register