Idees per a un tast de cava a casa
Sàpies com es prepara un tast de cava a casa pas a pas. Idees, consells i maridatges per a disfrutar d’una experiència bombollejadora i elegant.

Si t’agrada el cava i t’abellix fer una cosa especial amb els amics o la família, organitzar-ne un tast a casa pot ser una experiència única, divertida i molt saborosa. Només necessites alguns caves diferents, una poc de picadeta, unes copes adequades i moltes ganes de disfrutar. A punt per a descobrir com cal fer-ho?
Com es prepara un tast de cava a casa?
- Tria els tipus de cava: selecciona’n almenys tres varietats. L’ideal és incloure-hi un brut, un brut nature i un rosat per a comparar estils i aromes. Pots trobar opcions molt interessants en la secció de caves dels supermercats Consum.
- Utilitza dos tipus de copes per a tastar el mateix cava, unes copes de tipus flauta o tulipa i copa de vi: voràs com canvia l’experiència d’una copa a una altra.
- Servix-lo a la temperatura ideal: entre 6 i 8 °C perquè el cava s’expresse bé i sense perdre frescor.
- Ordre de tast: comença amb el més sec (brut nature), continua amb el brut i acaba amb el rosat o el més aromàtic.
- Prepara un quadern de notes: anima els teus convidats a escriure què els suggerix cada cava: flors blanques?, cítrics?, fruites roges?, bambolles fines o intenses?
Si vols que el tast siga un èxit, introduïx unes tapes i crea maridatges, serà una experiència completa.
Cava brut: maridatges versàtils per a cada menjar
Cava brut: és el més popular per l’equilibri entre acidesa i frescor, amb un lleu toc de dolçor. És perfecte per a:
- Aperitius salats: olives, pernil, fruita seca.
- Peixos blancs o mariscos cuits.
- Risottos o pastes suaus, com uns espaguetis amb verdures.
- Formatges semicurats.
Este tipus de cava combina bé amb plats on no dominen ni la dolçor ni l’excés de greix.

Cava brut nature: amb què es pot acompanyar el seu sabor refinat
Cava brut nature: és el més sec, sense sucre afegit, ideal per a paladars que busquen puresa i elegància. Va genial amb:
- Ostres, sushi o ceviches.
- Plats vegetarians lleugers, com una ensalada de ruca amb formatge de cabra.
- Tàrtar de tonyina o de salmó.
- Menjars amb tocs cítrics.
És perfecte per als qui busquen un cava seriós i fresc que no emmascare el sabor dels aliments.
Cava rosat: maridatges perfectes per a plats lleugers
Cava rosat: elaborat amb raïm negre com garnatxa, monastrell o pinot noir, sol ser més afruitat i expressiu. Les seues bambolles acompanyen de meravella estos plats:
- Tapes amb tomaca, com ara pa amb pernil o escalivada.
- Plats especiats o lleugerament picants, com la cuina asiàtica suau.
- Ensalades amb fruita fresca o fruites seques.
- Postres amb fruites roges (un final perfecte!).
El seu color i sabor el fan ideal per a celebracions informals i menjars d’estiu.

Ja ho tenim tot a punt per al tast, ara comencem amb les fases:
- Convida els teus amics a explorar la fase visual dels espumosos: apreciar-ne la bambolla i el color. El cava com a tal té un procés de fermentació i criança en botella, i això fa que els colors del cava puguen ser més pallosos i grocs, pel procés de criança en botella; igual que el cava rosat, que pot tendir més al color rosat pàl·lid o ceba.
- Fase olfactòria: com en tot tast, l’important és que no tinguem cap aroma defectuós, ni de brutícia o humitat. Com que es cria sobre la mare (que solen ser els llevats morts i altres substàncies que estan en el vi durant la segona fermentació fins al moment del degollament), solen tindre aromes herbacis i torrats, amb aromes de fruita de la varietat.
- Finalment passem al tast gustatiu, on una de les primeres característiques que ha de tindre un cava és la cremositat en la boca, volum agradable i un pas vellutat per boca. Un altre punt important és la quantitat de sucre del cava, però l’ideal és que un cava sec, sense sucre residual, siga de taní dolç i la boca siga llépola sense sucre en el líquid.
A punt per a fer bambolles a casa? Busca els teus caves preferits en el celler de Consum, convida els teus amics i... a brindar!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.





