Galtes al vi negre per a Nadal: Recepta i acompanyaments
Eva Pizarro
Sumiller en restaurante Fierro y formadora en Tandem Gastronómico.

GALTES AMB VI NEGRE PER A NADAL
Hui vos porte una recepta molt bona per a disfrutar estes festes de Nadal, una recepta molt vinculada al vi: galtes amb vi negre.
- Ingredients per a 4 persones:
- 2 galtes de vedella o de porc, segons el gust.
- 200 g de ceba
- 2 carlotes
- 2 alls
- 200 ml de vi negre
- 100 ml de vi de Xerés, amontillat
- 500 ml aigua
- 100 ml oli d’oliva
- Llorer
- Sal
- Pebre
Abans de detallar la preparació, ens detindrem un moment en els vins que usarem. Per a fer un fons fosc, el vi negre és un gran aliat, però no ens hem d’equivocar i usar-ne un de qualsevol: igual que ens agrada cuidar la qualitat de tots els ingredients, també hem de cuidar el vi; per tant, no hem de recórrer a un que ens puga aportar sabors no desitjats.
Els vins negres amb estructura i tanins són perfectes, com els vins d’Alacant elaborats amb raïm monestrell, els de Ribera del Duero o de Toro fets amb tinta fina, o uns valencians de boval que aporten intensitat i complexitat al guisat.
A més a més, la nostra recepta porta 100 ml d’amontillat de xerés, un vi que es caracteritza per les notes de fusta, la fruita seca de tipus avellana, el cacau i les espècies que enriquiran la recepta.
- Elaboració:
- Neteja les galtes i lleva la pell que les cobrix. Salpebra-les i marca-les a foc fort. Reserva-les.
- Pica la ceba, la carlota i els alls i salta’ls amb oli d’oliva fins que tinguen un color daurat.
- Posa-hi la carn i el vi negre i deixar-ho reduir; a continuació, afig l’amontillat i mantín la cocció.
- Agrega-hi el llorer i cobrix-ho d’aigua; quan comence a bollir, abaixa el foc al mínim i cuina-ho uns 50 minuts. Per a comprovar si les galtes estan ben cuites, punxa-les amb un furgadents: si estan toves, retira-les de la salsa.
- Passa la salsa per un passapurés i deixa-la reduir al gust.
- Per a finalitzar la recepta pots fer unes creïlles o verdures al gust, afig-los les galtes i salta-les amb la salsa reduïda.
I ja només queda triar el vi per a acompanyar-les!
El mateix vi negre que hem fet servir per a la recepta ens garantix la unió de sabors dels dos, el maridatge perfecte.
Si vols donar un plus a l’experiència, prova amb l’amontillat que hem fet servir en la cocció: són vins molt concentrats i complexos, tot un desplegament d’espècies i de fruita seca que potencien tots els sabors de la recepta.

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.