Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Conceptes bàsics per a entendre de vi

Subtítulo

Aprén els conceptes bàsics del món del vi. Descobrix termes clau, tècniques de tast i... molt més!

Imagen destacada
Body

Eva Pizarro

Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.

Soc conscient que el món del vi no és fàcil, però això precisament és el que el fa interessant i el que provoca que derive en diverses professions relacionades: enòlegs, viticultors, sommeliers, premsa especialitzada, crítics de vi…

Això dona com a resultat una amalgama de professions i cada una aprofundix en un camp específic. És impossible saber-ho tot sobre el vi, però això no ha de ser un hàndicap, més prompte és una motivació: és un saber del qual no sabràs mai prou, perquè sempre n’hi ha més, és tot un repte!
No cal saber-ho tot del vi per a poder disfrutar-ne; encara més, cada u ha de saber quin paper fa i gaudir-ho des d’eixa perspectiva. Hui ens centrem en tu, en el consumidor. Amb els conceptes que trobaràs a continuació sabràs tot el que necessites per a començar a disfrutar del fruit del raïm: a les mans tens continuar avançant en el camí o no.

TOT EL QUE NECESSITES

  • Viticultura: és el cultiu de la vinya, i es pot definir com el conjunt de tasques que fa el viticultor al camp. S’hi inclouen la poda, la verema, els tractaments i les cures de les vinyes.
  • Enologia: són les tasques per a transformar el most en vi. Les fa l’enòleg, encara que en molts casos és una faena del mateix viticultor, que rep el nom de viticultor-elaborador. Inclou tasques com la fermentació, la criança, els controls analítics, l’embotellament…
  • Fermentació: és la transformació del most del raïm en vi, per a la qual cosa necessitem rents que convertixen els sucres del suc del raïm en alcohol. En este procés es produïxen canvis que afectaran directament el sabor, l’aroma o la textura del vi que obtindrem.
  • Criança: després de la fermentació podem sotmetre el vi a un envelliment, que es pot fer en barriques, depòsits de formigó, acer inoxidable, damajoanes o en la mateixa botella. Això torna a modificar uns certs aspectes del vi inicial, i dona com a resultat diferents estils com ara reservagran reserva, etc. Si decidim no donar-li eixe temps de repòs i l’embotellem directament, tindrem un vi jove.
  • Monovarietal o cupatge: quan elaborem el vi tenim dos opcions, usar una sola tipologia de raïm o bé una mescla de diverses tipologies. En el primer cas obtindríem un vi monovarietal i, en el segon, un cupatge o vi de mescla.
  • Mares: són les restes de rents que queden al fons dels depòsits de fermentació. Si optem per no eliminar-les durant la criança, tindrem un vi amb criança sobre mares. El resultat serà un vi més cremós, untós i amb més volum.
  • Taní: el taní és la sensació astringent que presenten alguns vins, normalment els negres. El taní procedix de les pellofes del raïm, de la tija o les llavors, però també del temps de criança en barrica. El taní pot ser més rugós o fi segons el raïm usat, el tipus de vinificació i el temps i tipus de barrica.
  • Oxidació: l’oxidació té relació amb el contacte del vi amb l’oxigen. El seu color es torna marronós i els aromes evolucionen. Els vins molt vells o sotmesos a una llarga criança tindran una oxidació justificada i buscada. Però si apareix en un vi jove, segurament es deu a una mala conservació del vi i no estarà bo.
  • Anyada: és l’any que apareix en les botelles de vi, i fa referència a la data de verema del raïm, no a l’embotellament o la comercialització. Així doncs, si comprem un vi del 1990, el seu raïm va ser veremat aquell any i ha passat 33 anys en criança en barrica i/o botella fins a dia de hui.

L’anyada és molt important, ja que ens dona una referència de les circumstàncies de l’any en què es va veremar el raïm. Pot ser una anyada excel·lent i donar uns vins de grandíssim nivell que poden ser molt més cars o, per contra, pot ser una anyada molt roïna i donar com a resultat uns vins de menys qualitat.

En alguns casos trobarem botelles on no aparega l’any, com passa amb els vins generosos i amb alguns espumosos; això és perquè es mesclen raïms de diversos anys i se’ls denomina sense anyada.

I fins ací et deixem esta bona base per a començar a saber de vi, encara que, com hem dit més amunt, a les teues mans queda continuar avançat sense oblidar que el més important és disfrutar-ho sense importar on estigues en este camí sense final.

Comentaris (0)
Modal Register