Vi abocat: significat i tipus
Eva Pizarro
Sommelier en restaurante Fierro y profesora.

Has sentit alguna vegada parlar de vi abocat?
Es referix al vi que deixa un principi de gust dolç en la boca, d’on ve el nom. De fet, el DCVB el defineix com un “vi dolç, que fa bona boca”. És una expressió antiga, però que encara s’usa per a definir els vins lleugerament dolços, sobretot en una tipologia de vins de xerés.
Però anem a pams. Una vegada establit que el terme fa referència als mateixos estils de vi, vegem de quin es tracta. Els vins se solen dividir segons el sucre que contenen en secs o en dolços, però tenim una àmplia gamma entre els dos extrems.
La classificació que establix el marc regulador europeu és la següent:
- Secs: fins a 4 grams de sucre per litre de vi.
- Semisec: entre 4 i 12 grams de sucre per litre de vi.
- Semidolç: entre 12 i 45 grams de sucre per litre de vi.
- Dolç: més de 45 grams de sucre per litre de vi.
Les diferents denominacions d’origen dels països de la Comunitat Europea se solen adscriure a esta normativa, encara que la poden modificar segons les seues singularitats.
Doncs bé, dins d’este escenari, els vins abocats són lleugerament dolços però no dolços, i solen tindre entre 5 i 15 grams de sucre per litre. Per tant, parlem sobretot de vins semisecs i semidolços amb un contingut de sucre més baix.
Com aconseguim això en el vi?
Els elaboradors tenen diverses maneres d’aconseguir-ho durant el procés de vinificació, vegem-ne algunes:
- Afegir al vi most concentrat; és a dir, suc de raïm sense fermentar i, per tant, dolç.
- Afegir un vi dolç a un vi sec, una pràctica molt habitual en alguns vins tradicionals andalusos.
- Parar la fermentació del most abans que tots els sucres es convertisquen en alcohol; d’esta manera, tindrem més sucre residual.
El resultat són un vins que deixen un gust dolç en la boca, com déiem al principi d’este article. Són suaus al paladar pel contingut que tenen en sucre, que suavitza l’acidesa del vi, els amargs i, inclús, els tanins, però sense arribar a percebre’ls com a vins dolços.
Presenten aromes molt marcats de fruita i de flors, normalment en un estat madur, de compota de poma, de bresquilla en almívar, de melmelada de fruites roges, de flors blanques i grogues…
L’equilibri entre el sucre i l’acidesa són la clau per a fer que siguen uns vins molt versàtils per a maridar amb una gran quantitat de plats: Des de formatges de diferents estils fins a foie gras, ensalades amb fruites, postres… són perfectes amb plats picants, especiats o agredolços.
Els vins secs se solen servir a temperatures més fredes, mentre que els vins abocats es poden servir a temperatures un poc més altes.
Els vins abocats són perfectes per a qui vulga iniciar-se en este món: són suaus, fàcils de beure i molt agradables. Molts cellers aposten per estes elaboracions, així que no dubtes a tastar-los. En Consum sempre t’acostem les millors opcions perquè els pugues disfrutar.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.