Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

El vi engreixa?

Imagen destacada
Body

Eva Pizarro / Sumiller

Resoldrem esta gran pregunta; per a fer-ho, vegem de què es compon el vi.

El vi és una beguda obtinguda del fruit del raïm, que ha de fermentar, i per a fer-ho cal que el raïm continga uns nivells mínims de sucre.

Sucre! La gran paraula prohibida en totes les dietes. Els principals carbohidrats que trobarem en esta beguda són la glucosa i la fructosa. La fermentació alcohòlica transformarà els sucres del most (suc de raïm) en etanol, un tipus d’alcohol. Després de la fermentació poden quedar en els nostres vins sucres residuals, aquells que no s’han consumit durant la fermentació, que donen com a resultat vins semidolços o dolços.

Bloque 2

QUANTES CALORIES ENS APORTA el VI?

La resposta no és única: dependrà del tipus de vi, més en concret del grau alcohòlic i la quantitat de sucres residuals.

Com més grau d’alcohol, més calories tindrà. Per tant:

-     Els vins blancs solen tindre menys graduació que els negres, i menys calories.
-    Els vins generosos, com el xerès, el porto, el madeira… tenen més grau alcohòlic (uns 17-18º), per tant, més aportació calòrica.
-    Els vins amb criances llargues solen incrementar el grau alcohòlic per un procés d’evaporació que es produïx en les botes, per tant, tenen més calories.

 


Esta és la seua classificació:

• Dolç > 50 g/l sucre
• Semi-Sec 33-50 g/l sucre
• Sec 17-35 g/l sucre
• Extrasec 12-20 g/l sucre
• Brut< 15 g/l sucre
• Extrabrut < 6 g/l sucre
• Brut nature < 3g/l sucre
 

 

D’altra banda, els vins amb més sucre residual tenen més aportació de calories:

-    Els vins dolços o semidolços tenen més contingut en sucre que no ha fermentat que els vins secs.
-    Els vins espumosos es classifiquen segons el sucre que s’hi afig mitjançant el licor d’expedició (aquell format per una mescla de vi, licors i sucre). Este s’hi afig després de la segona fermentació en botella i el degollament posterior, per a compensar les pèrdues de vi en la botella després d’este procés. La quantitat de sucre no és la mateixa en tots: en un dolç s’hi afigen uns 50 g/l i en el brut nature, 3 g/l.

PERÒ… QUANTES CALORIES TÉ UNA COPA DE VI?

La resposta són unes 70/80 calories en els vins secs. O el que és el mateix, les calories que pot tindre un iogurt natural. Vist així, no està gens malament, veritat?

Si a això hi afegim que el vi, com qualsevol beguda alcohòlica, pres amb moderació té efectes psicoactius (afavorix l’apetit, tranquil·litza, afavorix el sistema circulatori, reduïx el colesterol roín i afavorix el bo) i, a més, té propietats antioxidants, podem deduir que una copa de vi al dia no perjudicarà la nostra dieta.

Cal destacar també que les calories que ens aporta una copa de vi no són “calories buides”; és a dir, hi ha una aportació nutricional i d’energia, ja que el vi conté vitamines, minerals, potassi… entre d’altres.

El vi, considerat un aliment tal com expressa la Llei 24/2003 del 10 de juny de la vinya i el vi, forma part de la dieta mediterrània i és una peça clau com a tal.

Comentaris (0)
Modal Register