Diferència entre cava Brut i Brut Nature

MAXIMILIANO BAO / sumiller
Sobre els diversos caves i les diferències per a classificar-los, sempre hi ha hagut molts dubtes. Com que el Celler de Consum el fem entre tots, hem volgut arreplegar eixes preguntes, falses notícies i dubtes més freqüents per a contestar-los d’un en un i aconseguir ser un poc més experts en este món que tant ens agrada.
Pren nota i disfruta!
...

En què es diferencia un cava brut d’un brut nature?
La diferència entre un cava brut i un brut nature és que en l’últim no està permés afegir-hi sucre, i pot arribar a tindre’n fins a un màxim de 3 grams per litre –i això malgrat la creença general que un cava brut nature no té mai sucre–, mentre que un brut pot arribar fins als 12 g/l.
...

Com es fa perquè un cava siga més o menys sec?
És gràcies a l’anomenat “licor d’expedició”, que és una combinació de vi, sucre i el secret de cada celler, que es pot afegir –menys al brut nature– just abans de tapar-lo definitivament. Depenent del sucre que se li pose, el cava serà més dolç i en l’etiqueta constarà l’esment extrasec, sec, semisec o dolç, si du més de 50 grams de sucre per litre.

Quines diferències notes a l’hora de beure cada tipus de cava?
Generalment, un brut és més dolç que un brut nature i això també fa que siga menys àcid, ja que la dolçor equilibra l’acidesa (només has de pensar en com canvia una llimonada quan hi afiges sucre). És per això que la majoria dels xampanys són brut, per a suavitzar l’enorme frescor que els caracteritza.

...

I llavors, per què no tots són brut, com a mínim?
Perquè no sempre el maquillatge enaltix la bellesa natural i perquè cada u tenim un gust particular i preferim un cava a un altre.
...

Un brut nature és sempre millor que un brut o un semisec?
És una llegenda falsa que no fa més que entorpir la comprensió d’estos deliciosos vins espumosos. La qualitat del vi pot augmentar gràcies al licor d’expedició o vore’s eclipsada si es fa incorrectament, però la quantitat de sucre és independent de la seua qualitat. Tasta’ls i tria tu mateix.
...

Què és el que marca la qualitat d’un cava?
A grans trets, un bon cava sempre fa molta olor i de moltes coses bones, té bona acidesa, desprén un carbònic molt xicotet i ben integrat, però sobretot es caracteritza perquè el conjunt és molt harmònic.
...

Llavors, amb què és millor acompanyar-los?
Els dos poden maridar tot el nostre dia, però habitualment és recomanable començar pels brut nature en l’aperitiu, amb els plats salats, i acompanyar les postres amb els brut. Amb excepcions com el foie i plats amb formatges blaus, que solen maridar millor amb els semisecs.
...
Un consell: si estàs de celebració i saps que brindaràs al final del dinar o del sopar, intenta disfrutar de tots els plats amb cava i deixar els vins negres per a una altra ocasió, i voràs què bé que va el brindis.
Una vegada tenim tots els dubtes resolts, només ens queda organitzar un tast per a posar tots els nostres coneixements a prova.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.