Cava o xampany?

Els noms decava o xampany tenen tanta identitat que se superposen al terme vi escumós, que és el que són tots dos. Parlarem primer de la classificació dels vins per veure on es troben tots dos i veure si són, com comunament es creu, el mateix.

El cava i el xampany, com podem observar, són vins espumosos; tal com vam veure en l’article “Vins d’agulla”, són aquells que presenten més de 3,5 bars de pressió atmosfèrica i que els convertix en espumosos.
Tots dos, a més, es produïxen pel mètode tradicional: això significa que fan una segona fermentació dins de la botella que origina les tan desitjades bambolles. Fins ací les similituds, però vegem-ne les diferències:
CAVA | XAMPANY | |
REGIÓ | 95% CATALUNYA. TAMBÉ REQUENA (VALÈNCIA) I ALGUNES ZONES DE LA RIOJA I BADAJOZ. ESPANYA | XAMPANYA. FRANÇA |
RAÏM | MACABEU, XAREL·LO, PARELLADA, CHARDONNAY, SUBIRAT PARENT, GARNATXA NEGRA, TREPAT, PINOT NOIR, MONESTRELL | CHARDONNAY, PINOT NOIR, PINOT MEUNIER |
MÈTODE D’ELABORACIÓ | TRADICIONAL | CHAMPENOISE |
CLIMA | MEDITERRANI | CONTINENTAL |
SÒLS | MOLT DIVERSOS | PRINCIPALMENT CALCARIS, AMB GUIX I MARGUES |
PREU | 15 EUROS | 30 EUROS |
Com veiem, són moltes les diferències externes que ja hi ha sense comptar les pròpies de cada elaborador. La més evident és la diferència de zona, que comporta un clima, uns sòls i unes varietats diferents que marquen característiques pròpies a cada un d’ells.
Quin és millor? Depén de tu, dels teus gustos i de l’ocasió. El que sí que és cert és que no és necessari buscar una ocasió especial per a destapar bambolles.
Com deia Napoleó sobre el xampany, i bé definix l’esperit d’estos vins: “En les victòries te’l mereixes i en les derrotes el necessites”.
Brindem!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.