Com podem saber si un vi està picat?

EVA PIZARRO / sumiller en restaurante Fierro y formadora en Tandem Gastronómico.
Un dels grans malsons dels col·leccionistes de botelles és obrir el vi que tant de temps han guardat i que resulte estar picat. No debades, moltes d’eixes botelles especials que guardem per al moment ideal patixen este temut destí.
Però, per què es piquen els vins?
Una de les claus ja te l’hem donada, un temps de guarda excessiu pot ser molt perjudicial. No tots els vins estan destinats a sobreviure molts anys. Per regla general, els vins jóvens i criances s’han de consumir abans que passen dos anys des de la verema.
Si vols saber-ne més, consulta el nostre article “Tots els vins milloren amb el temps?”.
Fins i tot sense que haja passat molt de temps de guarda, els vins també es poden picar per una mala conservació; és a dir, si el vi ha estat exposat a canvis bruscos de temperatures, transports poc acurats o una exposició excessiva a la llum solar.
Un altre factor clau és un mal servici del vi, Quantes vegades ens hem deixat una botella oberta i als pocs dies el vi tenia sabors totalment desagradables? Ací hi ha la clau, el vi s’ha picat.
Si vols saber més de com cal conservar el vi a casa i els temps òptims una vegada oberta la botella, en l’article “Quant aguanta un vi una vegada obert” de la nostra secció Falsos Mites, et donem les claus per a saber-ho.

Què ocorre en totes estes situacions perquè es pique el vi?
El contacte amb l’oxigen: l’oxigen és el responsable que s’activen els bacteris acètics que produïxen l’àcid acètic, , i això provoca que el vi es pique.Perquè ho entenguem millor, el vi s’avinagra, és a dir, s’inicia el procés en el qual el vi comença a convertir-se en vinagre i per tant es fa malbé. Això és fàcilment recognoscible si, quan tastem el vi, notem sabors picats i excessivament àcids; i olors de cola, laca d’ungles, poma fermentada o el mateix aroma de vinagre.
Abans d’obrir la botella ja podem tindre pistes de si el vi està picat:
- Si el color que presenta el vi no es correspon a la seua edat, si este està excessivament oxidat, amb tons tirant a teula o amarronats, i si, a més, ha perdut la lluentor i té alguna terbolesa.
- Si falta vi en la botella, si s’ha produït una minva, vol dir que l’oxigen ha entrat en la botella i s’ha iniciat el procés d’avinagrament.
- Si el tap no presenta un bon estat i, i, per tant, ha afavorit l’entrada d’oxigen. Això ho veiem si el mateix tap està bombat, o tenyit de vi per complet (no únicament la part inferior que és la que està en contacte amb el líquid) o si està excessivament sec, etc.
Un vi picat és, en definitiva, un vi fet malbé: no passaria res si el tastàrem o el beguérem, encara que això últim ens resultaria francament desagradable. Si hem deixat que es faça malbé a casa, no patisques, no és el final per a eixa botella, ací et deixem algunes idees:
- Fes-ne vinagre
- Utilitza’l per a cuinar.
- Si és blanc, usa’l per a netejar una una taca de vi negre.
- Fes-te una masquereta facial, els vins són rics en polifenols, molt beneficiosos per a la teua cura i benestar.

Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.