Com cal triar un bon vi segons els gustos i l’ocasió?
Eva Pizarro

Triar un vi pot semblar complicat per l’enorme varietat d’etiquetes, de regions i de tipus que n’hi ha. Però, si saps el que has de buscar i per a què el vols, pots trobar fàcilment una botella que s’adapte a tu sense haver de ser un expert. Amb alguns consells bàsics, en Consum podràs seleccionar la botella perfecta per a cada ocasió i gust personal. Des de vins negres estructurats fins a blancs frescos i dolços envolupants, ací t’ensenyem a trobar el millor vi segons les teues preferències i el moment de disfrutar-lo.
Què podem tindre en compte abans de triar un vi?
- Els gustos personals: amb qui me’l prendré? Els teus gustos o els de les persones amb qui el compartisques, ja que és important saber en quin moment vinícola es troba cada persona: uns disfruten amb vins senzills i agradables i uns altres, en canvi, busquen joies, vins especials o que els sorprenga. La preferència respecte dels sabors i els aromes et facilitarà molt la busca; per exemple, el raïm moscatell, el malvasia o el gewürztraminer són molt aromàtics i florals. Si disfrutes amb els vins que tenen cos i són intensos, els negres de Rioja o de Ribera del Duero poden ser una elecció excel·lent. Si preferixes els vins més lleugers i frescos, un albarinyo o un verdejo poden ser ideals.
Preferixes sabors suaus? → Tria els blancs joves o els negres lleugers.
T’agraden intensos i amb cos? → Tria els negres amb criança o reserva.
T’atrauen els aromes florals i afruitats? → Tasta el raïm molt afruitat.
2. Pensa en l’ocasió: per a quin moment és? No és el mateix triar un vi per a un sopar formal que per a una reunió casual. Per a un sopar especial amb carn roja, tria un vi negre amb criança, però per a una vesprada de tapes o un sopar informal, un blanc afruitat o un espumós poden ser la millor opció. En un dinar o sopar elegant o una celebració important, un espumós de qualitat no falla mai. Si vols jugar a endevinar o a sorprendre’t, llança’t amb vins internacionals.
3. Maridatge amb el menjar: la combinació del vi amb els aliments és clau per a potenciar sabors. Alguns exemples bàsics són:
- Carn roja o menjars contundents: vins negres amb criança (Rioja, Ribera del Duero).
- Peix, marisc o ensalada i verdures suaus: blancs frescos com el verdejo o l’albarinyo.
- Plats especiats: negres amb notes afruitades o blancs aromàtics com el gewürztraminer.
- Postres: vins dolços com el moscatell o el pedro ximenes o generosos com un xerés.
Et passe la meua llista de la compra quan vaig als supermercats Consum:
- Per a un sopar romàntic: un vi negre amb bona estructura i notes afruitades pot ser una gran elecció. Tasta un Marqués de Riscal Reserva o un Viña Pomal Criança.
- Per a un dinar o sopar lleuger o un aperitiu: un blanc refrescant és ideal. Algunes opcions recomanades són el Martín Codax Albarinyo o Protos Verdejo.
- Per a celebracions: un vi espumós sempre és un encert. Pots optar per l’Anna de Codorniu Brut o el Freixenet Carta Nevada, perfectes per a brindar.
- Per a les postres o per a reunions relaxades: un vi dolç és una opció excel·lent. Un moscatell o un pedro ximenes, els dos disponibles en Consum, poden acompanyar perfectament unes postres i uns formatges blaus.
Consells finals per a triar el vi:
Fixa’t en l’etiqueta: la informació sobre el celler, la denominació d’origen i les notes de tast et donaran una idea del tipus de vi que tastaràs. Hi ha molts vins bons i assequibles.
Prova’n diferents opcions: no tingues por d’experimentar amb diferents tipus de raïm i regions vinícoles.
Consulta els experts: en Consum i en altres tendes especialitzades, els empleats et poden assessorar segons les preferències.
En definitiva, triar un bon vi no ha de ser precisament complicat. Amb estes claus i les opcions disponibles en els supermercats Consum, podràs trobar el vi perfecte per a cada ocasió i disfrutar d’una experiència enològica a la teua mida. Salut!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.