Com s’esterilitzen els xuplons: Guia Pas a pas
Aprén a esterilitzar xuplons correctament per a garantir que estiguen lliures de bacteris i de gèrmens. Coneix els mètodes més segurs per al teu bebé.

Coneix els diferents tipus de xupló i tria el millor
Els bebés naixen amb un instint de succió intens. Este instint no només els ajuda a sobreviure, sinó que també els calma perquè els recorda la sensació d’estar apegats al pit de la mare. Per això es van inventar els xuplons. El xupló estimula el reflex de succió en el xiquet acabat de nàixer i fa que estiga més tranquil i relaxat.
La tetina del xupló pot ser de diferents formes, materials i talles.
Segons la forma:
- Anatòmica: simula la forma del mugró.
- Fisiològica: plana i simètrica i sempre es queda col·locada correctament en la boca. Exercix una pressió mínima sobre el paladar.
- Redona: és més voluminosa i té forma esfèrica.
Segons el material:
- De làtex: és una goma natural que s’extrau del làtex de l’escorça d’alguns arbres. Es 100% natural de color ambre i groc. Els xuplons són resistents, blans, molt elàstics i transparents. Este tipus de tetina mostra alteracions amb l’ús i les esterilitzacions.
- De silicona: el xupló es bla i elàstic. No absorbix les olors ni els sabors i la forma es manté inalterable. És de color blanc transparent. La mida no varia amb l’ús, però sol adoptar el color dels aliments amb què entra en contacte. És molt resistent, però menys flexible.
Segons la talla. La mida del paladar del bebé canvia a mesura que creix, per això n’hi ha diferents talles:
- Xuplons de nounats per a bebés prematurs
- Xuplons d’entre 4 mesos i 6 mesos
- Xuplons de 12 mesos
- Xuplons de 18 mesos per als bebés més majors
Amb tota esta varietat, no podem dir quin material és millor. Tenen característiques diferents i els dos són adequats per a bebés. La tria del xupló dependrà del bebé. Això sí, el primer que cal tindre en compte és que reunisca totes les mesures de seguretat necessàries.
Pel que fa a la talla, fixa’t sempre en la caixa del xupló, on trobaràs tota la informació que necessites. Pot passar que veges que el teu bebé fa força amb la boca, com si volguera subjectar-lo: això és perquè la talla és xicoteta. Si, per contra, notes que fa com arcades, la talla del xupló és gran per a ell.
Esterilització de xuplons en el microones
Abans de començar a esterilitzar qualsevol cosa, és molt important que et llaves bé les mans. Si després d’esterilitzar el xupló no l’ha d’usar immediatament, l’has de guardar en un recipient tancat i sense humitat o en el portaxuplons.
L’esterilitzador de microones esterilitza amb el vapor d’aigua. Pas a pas:
- En primer lloc, llava-ho tot amb aigua i sabó per a eliminar qualsevol resta d’aliments.
- Després, ompli la base de l’esterilitzador amb aigua, la quantitat que t’indique el fabricant; introduïx el que vulgues esterilitzar i tanca la tapa.
- Fica-ho en el microones durant 4-7 min.
- Quan passe este temps el recipient cremarà; per tant, t’has d’esperar que es refrede. Si no alces la tapa de l’esterilitzador, els productes que hages introduït es mantindran estèrils durant 24 hores.
Esterilització de xuplons en aigua bollint
- El primer pas és llavar el xupló amb aigua i sabó.
- A continuació, només hauràs de calfar aigua en el recipient que hages triat i introduir els xuplons dins.
- S’han de bollir durant uns cinc minuts.
Esterilització de xuplons amb dispositius d’esterilització UV
Este tipus d’esterilització està més recomanada per a xuplons de silicona, no de làtex. Això és perquè la silicona suporta temperatures més altes que el làtex. Així i tot, assegura’t que la temperatura no supere els 110 °C. L’escut del xupló està fet de PP, i es pot danyar si les temperatures superen els 110 °C. Això també servix si s’esterilitza en el microones.
Esterilització de xuplons amb dispositius elèctrics d’esterilització per vapor
No es recomana usar dispositius d’esterilització UV en xuplons de làtex de cautxú natural ni de silicona perquè el làtex de cautxú natural és un material natural que experimenta un procés d’envelliment natural i pot estar influït per forces externes com la llum ultraviolada (UV). Tampoc hem de deixar el làtex de cautxú natural exposat a la llum solar directa.
A més, la llum UV només mata gèrmens si s’exposa directament sobre la superfície del producte que conté bacteris, a diferència del vapor, que és un gas i es pot distribuir fàcilment per tota la superfície d’un xupló independentment de la forma que tinga.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.