Tres còctels amb vi
Descobrix tres receptes de còctels amb vi que faran que sorprengues tots els convidats amb estes begudes delicioses. No t’ho perdes.

Eva Pizarro
Sommelier en el restaurant Fierro i formadora en Tandem Gastronómico.
Noves maneres de prendre vi? El món del vi s’obri a nous camins i troba en la cocteleria –tan de moda ara– un dels millors aliats.
Hi ha qui ho deu considerar un sacrilegi, i uns altres una nova via per a arribar al vi. Siga com siga, ací et portem algunes propostes ben temptadores:
Fa uns quants dies vaig llegir una publicació del Consell Regulador dels Vins de Xerés, l’organisme oficial que els regula, els protegeix i els difon que, amb motiu de la Sherry Week, oferia les receptes de diferents còctels amb base de vins de Xerés.
L’aliança dels vins generosos amb la cocteleria no és una novetat, perquè la personalitat i la complexitat que presenten sempre ha funcionat bé com a base de mescles. Però ara, algunes d’estes receptes ja s’han convertit en habituals de les barres.
> Fino Negroni: on el Fino i el Cream de Xerés es convertixen en la base d’un clàssic. Si el que t’agrada és la intensitat, tasta’l amb un amontillat un poc vell.
> Fino Bamboo: de nou, el Fino reversiona un còctel elegant.
Alguns bàrmans opten per elaborar una beguda amb la base d’un vi, com els vermuts. Cada vegada hi ha més bodegues que s’unixen a esta línia incorporant els seus vins en esta elaboració, i així, de nou, la cocteleria es beneficia de la personalitat de cada vegada millors vermuts amb personalitat de vi:
> Manhattan: l’icònic còctel de Nova York amb whisky, vermut i angostura.
> Dry Martini: Tasta l’elegància amb un vermut amb base de vi blanc sec.
Però diferents vins se sumen a esta tendència: vins blancs, negres, rosats, espumosos i dolços ja formen part del receptari de molts còctels.

Giuseppe Valente, de Botanista Bar, ens dona la seua recepta del Margarita Raíces, en la qual aprofundix en la tradició mexicana.
Recepta
> Ingredients:
- 50 ml de tequila Patron Silver
- 90 ml de mescla casolana de carbó de dacsa i nyàmera.
- 5 ml de vermut sec Noilly Prat
- 5 ml de Supasawa
> Guarnició:
- 1 minipanolla de dacsa, tallada a la llarga
- 2 g de sal de xipotle fumat
- 3 cullerades d’oli de trufa blanca
*S’ha de cremar amb l’ajuda d’un bufador i s’ha d’untar amb oli i afegir-li sal prèviament.
> Mètode d’elaboració:
Mescla tots els ingredients en un mesclador amb gel i remena-ho amb una cullera de bar. Servix-lo directament amb l’ajuda d’un colador directament al got amb gel col·locat prèviament.
Decora’l i a disfrutar-lo.

Però és en la base de l’elaboració del còctel Brendita, on un vi mític com el fondellol d’Alacant desplega les seues característiques.
Recepta.
> Ingredients:
- Tequila curat
- Fondellol d’Alacant
- Aigua de carabassa
- Cruixent de carabassa i flor de taronger
“Este porta tequila, un cordial d’aigua de carabassa i el fondellol, que va molt bé amb les notes de café, xocolate, fruita seca torrada... i, com que és per al Dia dels Morts, he decidit afegir-li flor de taronger”.
Si t’animes a fer-ne en casa, prova estes combinacions senzilles que, sens dubte, sorprendran els convidats:
- Vi chardonnay amb unes rodanxes de pomelo rosa i unes fulles de menta.
- Vi rosat amb fruites del bosc i pètals de rosa o fulles d’espígol.
- Suc de taronja amb un vi moscatell.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.