Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Vocabulari vinícola

A

AFRUTADO: vi en perfum agradable de fruta que indica un bon raïm, be madurada.

ANYADA: any de la collita.

AÑEJO: vi de prolongada estancia en barrica o botella.

B

BOUQUET: aroma del vi, adquirit durant la seua criança de botella.

C

CORONA: en els vins bromosos, la corona es la filera de bambolles que se formen en la superficie de la copa.

COS: vi en força i valors gustatius.

COUPAGE: mescla de distints vins per a obtindre un homogeneisat.

E

EMBOCAT: vi llaugerament dolç.

ENVELLUTAT: vi tinte, de bon tacte, suau i noble.

ESPIRITOS: vi aromatic i alcoholic.

F

FI: vi de taula eterea i delicat.

FINAL LLARC: se referix a quant temps aguanta l'aroma dels vins despres de ser beguts.

G

GENERÓS: vi, en alta graduacio alcoholica, que pot aplegar als 23 graus.

M

MISTELA: vi, en graduacio superiora als 13 graus, obtingut de la mescla de most de raïm i alcohol vinic.

MONOVARIETAL: son aquells vins elaborats 100% en una sola varietat de raïm.

MULTIVARIETAL: Els vins multivarietales, tambe cridats plurivarietales, de cort, assemblage, blend o generics, son aquells en els que intervenen dos o mes varietats de raïm. Les possibilitats de combinacio son infinites.

P

PELEÓN: vi vulgar, generalment adulterat.

PICAT: vi en desmesura d'acit acetic, lo que tambe se crida avinagrat.

POSTGUSTO: son els aromes que queden en el paladar.

R

RANCI: vi rovellat, licoros i sec. Un defecte en els vins de taula i no en els generosos.

REDO: te que vore en l'harmonia. No importa si el tast es intens o llauger, complex o senzill, en tal de que res predomine sobre el restant de sensacions.

RETROGUSTO: totes les sensacions que deixa un vi despres de ser ingerit.

RETRONASAL: aromes que percebem quan el vi està en la boca i despres d'engolir-ho.

RIBET: el bort que forma el vi en el seu contacte en el cristal de la copa.

S

SEC: en pocs sucres residuals que no s'aprecien en la degustacio.

SULFIT: sales de sofre, en efecte conservant i antioxidante, que se troben en el vi de forma natural o afegida.

T

TABOLL: vi elaborat en raïms sense madurdar.

TANI: polifelones que aporten amargositat i astringencia al vi. Els tanins s'encomanen de mantindre jove el vi, poden procedir tant del raïm com de la barrica.

V

VARIETAT: Tipo de raïm. Estan les tintes i les blanques, i dins d'estos dos grans grups cents de varietats distintes.

VARIETAL: vi en caracteristiques aromatiques de la cep.

VERT: vi jove, elaborat en raïms poc madures.

VOLUMINOS: es quan al mantindre el vi en la boca, se percep sobre la llengua, baix d'ella, en el cel del paladar… en totes parts.

Modal Register