A
AFRUTADO: vi en perfum agradable de fruta que indica un bon raïm, be madurada.
ANYADA: any de la collita.
AÑEJO: vi de prolongada estancia en barrica o botella.
B
BOUQUET: aroma del vi, adquirit durant la seua criança de botella.
C
CORONA: en els vins bromosos, la corona es la filera de bambolles que se formen en la superficie de la copa.
COS: vi en força i valors gustatius.
COUPAGE: mescla de distints vins per a obtindre un homogeneisat.
E
EMBOCAT: vi llaugerament dolç.
ENVELLUTAT: vi tinte, de bon tacte, suau i noble.
ESPIRITOS: vi aromatic i alcoholic.
F
FI: vi de taula eterea i delicat.
FINAL LLARC: se referix a quant temps aguanta l'aroma dels vins despres de ser beguts.
G
GENERÓS: vi, en alta graduacio alcoholica, que pot aplegar als 23 graus.
M
MISTELA: vi, en graduacio superiora als 13 graus, obtingut de la mescla de most de raïm i alcohol vinic.
MONOVARIETAL: son aquells vins elaborats 100% en una sola varietat de raïm.
MULTIVARIETAL: Els vins multivarietales, tambe cridats plurivarietales, de cort, assemblage, blend o generics, son aquells en els que intervenen dos o mes varietats de raïm. Les possibilitats de combinacio son infinites.
P
PELEÓN: vi vulgar, generalment adulterat.
PICAT: vi en desmesura d'acit acetic, lo que tambe se crida avinagrat.
POSTGUSTO: son els aromes que queden en el paladar.
R
RANCI: vi rovellat, licoros i sec. Un defecte en els vins de taula i no en els generosos.
REDO: te que vore en l'harmonia. No importa si el tast es intens o llauger, complex o senzill, en tal de que res predomine sobre el restant de sensacions.
RETROGUSTO: totes les sensacions que deixa un vi despres de ser ingerit.
RETRONASAL: aromes que percebem quan el vi està en la boca i despres d'engolir-ho.
RIBET: el bort que forma el vi en el seu contacte en el cristal de la copa.
S
SEC: en pocs sucres residuals que no s'aprecien en la degustacio.
SULFIT: sales de sofre, en efecte conservant i antioxidante, que se troben en el vi de forma natural o afegida.
T
TABOLL: vi elaborat en raïms sense madurdar.
TANI: polifelones que aporten amargositat i astringencia al vi. Els tanins s'encomanen de mantindre jove el vi, poden procedir tant del raïm com de la barrica.
V
VARIETAT: Tipo de raïm. Estan les tintes i les blanques, i dins d'estos dos grans grups cents de varietats distintes.
VARIETAL: vi en caracteristiques aromatiques de la cep.
VERT: vi jove, elaborat en raïms poc madures.
VOLUMINOS: es quan al mantindre el vi en la boca, se percep sobre la llengua, baix d'ella, en el cel del paladar… en totes parts.