
Anar a...
Propietats i beneficis: creïlla
Temporada: creïlla
T'ho posem fàcil
Cuina amb creïlla
Creïlla
La creïlla és un tubercle que ix d’una planta del mateix nom i que pertany a la família de les solanàcies. A diferència del nap, la creïlla no és una arrel sinó un tubercle: és a dir, un engrossiment subterrani de la tija de la planta. Té una forma arredonida o ovalada, amb unes xicotetes arrels blanques anomenades ulls, que són gemmes de creixement.
Se’n desconeix l’origen, però hui dia la creïlla és un aliment bàsic en els cultius de tot el món, encara que té més importància a les zones temperades. Esta classe de tubercle preferix sòls arenosos i rics, però també creix en els sòls més ferms i humits, encara que la carn de la creïlla serà més dura.
Propietats i beneficis: creïlla
Alguns beneficis que no sabies sobre prendre creïlla
En la composició de la creïlla destaca el contingut en hidrats de carboni com el midó, la glucosa, la fructosa i la sacarosa. Això la convertix en una verdura amb un elevat contingut calòric.
En l’aportació vitamínica cal destacar la vitamina C, encara que una part d’esta es pot perdre durant el procés de cocció.
Entre els minerals, podem trobar fòsfor i una quantitat molt significativa de potassi, que ajuda al correcte desenvolupament dels músculs i del sistema nerviós.
La creïlla també conté carotenoides, dels quals la violaxatina i la luteïna són els més importants.
Composició nutricional: Calories: 88 kcal, Greix: 0,2 g, Hidrats de carboni:18 g, Proteïnes: 2,5 g, Fibra: 2 g, Aigua: 77,3 g, Calci: 9 mg, Iode: 3 mg, Ferro: 0,6 mg, Magnesi: 25 mg, Fòsfor: 50 mg, Potassi: 570 mg, Vitamina C: 18 mg
Valors nutricionals
88.0
Kcal
88.0
Kj
0.0 gr
Greix
18.0 gr
CHO
2.5 gr
Proteïnes
0.0 gr
Sal