Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Tipus de cerveses roges

Subtítulo
Coneixes tots els tipus de cervesa roja que hi ha? Existeixen diferents estils i derivacions amb sabors molt diferents entre si. Descobreix-los tots!
Imagen destacada
Body

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer Academia de la Cerveza

Quan parlem de cerveses roges ens referim -òbviament- a aquelles que es caracteritzen per oferir-nos qualsevol de les tonalitats d’este color. Per tant, de la mateixa manera que parlem popularment de cerveses rosses, torrades o negres, englobem davall un mateix paraigua una àmplia diversitat d’estils amb unes certes notes en comú i altres ben diferenciades.

Si bé no hi ha un únic origen geogràfic per a les cerveses roges, és freqüent identificar-les amb la tradició de països com Anglaterra, Escòcia, Irlanda, Alemanya, Bèlgica  i també amb la dels Estats Units Encara que actualment, després de la irrupció del moviment craftés possible que les trobem elaborades en qualsevol lloc del món.

Però què fa que una cervesa tinga un color més o menys rogenc? La resposta cal buscar-la quasi sempre en el tipus de maltes que s’utilitzen durant l’elaboració i que, en funció del temps i les temperatures d’assecatge i torrat, obtenen eixa tonalitat en el gra, tonalitat que després es transmet al most i, finalment, a la cervesa.

Precisament, este origen comú en el torrat del cereal és el que marca les característiques sensorials compartides per gran part de les cerveses roges i que són:

  • El color, que pot anar des d’un roig rosaci fins a un marró fosc, amb reflexos rogencs.
  • Les notes caramel·litzades en nas i boca
  • Una certa dolçor, per la caramel·lització dels sucres del cereal

Però com sabem, en el sabor de la cervesa participen diferents ingredients i, per això, en funció de la selecció de llúpols, llevats i alguns adjunts, podem trobar cerveses roges més o menys amargues, afruitades, àcides, alcohòliques, etc.

També hem de tindre en compte que en alguns casos, el color rogenc de la cervesa pot estar provocat per l’addició d’algun altre ingredient en la recepta, quasi sempre fruites com les cireres, gerds o maduixes. En general, són cerveses àcides que pertanyen o que estan inspirades en la tradició belga de fermentació espontània, en les quals la fruita afegida tracta de compensar una intensa acidesa al paladar.

Com a exemples de cerveses roges de diferents estils podem indicar les Irish Red Ale, algunes Bock alemanyes, Scotch Ale i Belgian Dubbel, i sobretot, les roges de Flandes, identificades localment amb els vins de Borgonya no sols pel color sinó també per algunes similituds en aroma i sabor.

Ací vos deixem un parell de referències de cerveses roges d’elaboració nacional que podreu trobar en el lineal:

Magna Tostada 0,0 > Una cervesa sense alcohol també pot ser roja com esta Magna, que té notes interessants de most i de caramel i una amargor molt moderada.

Alhambra Reserva Roja (7,2%) >Inspirada en l’estil Bock alemany, ens oferix un perfil de malta amb notes de cereal torrat i una lleugera fragància alcohòlica.

Salut!

Comentaris (0)
Modal Register