Principals estils i caracteristiques de cervesa
Descobrix els principals tipus de cervesa: *Ales, *Lagers, *Lambic... Coneix les seues característiques, sabors i estils en este article!

Julio Cerezo - Beer Sommelier
Director de Sabeer, Academia de la Cerveza
Durant estos últims anys, la cultura de la cervesa a Espanya ha anat obrint-se camí pas a pas. I encara que per a moltes persones que es consideren elles mateixes “molt cerveseres” el món encara s’acaba en la lager daurada, cada vegada n’hi ha més que tenen curiositat per provar i conéixer altres estils de cervesa.
Hui en recopilem alguns dels estils que podem trobar amb certa facilitat en els supermercats i bars, i uns altres més complicats de trobar, però que justament per això ens sorprendran més si encara no els hem tastat.
- Lager daurades: són, de llarg, el tipus de cervesa més consumit a Espanya. Són cerveses amb un contingut alcohòlic moderat (5% aprox.), elaborades amb maltes suaument o gens torrades i una fermentació a baixa temperatura que no genera a penes aromes, fet que les fa refrescants i fàcils de beure. Entre estes cerveses es troben les clàssiques pilsen de la República Txeca i les helles alemanyes, així com les diferents reinterpretacions que hi ha per tot el planeta.
- Lager torrades: en este grup trobem una versió més intensa de les anteriors, perquè estan elaborades amb més proporció de maltes, quasi sempre torrades, que els donen el color d’ambre a coure i notes de fruita seca i caramel. Tenen un contingut alcohòlic que oscil·la entre el 6% i el 8% i també ens oferixen més cos.
- Cerveses de blat: les més habituals són les weissbier alemanyes, encara que també podem trobar cerveses de blat belgues i algunes d’elaboració nacional. Tenen al voltant del 5% d’alcohol, i l’ús del blat juntament amb l’ordi i el rent d’alta fermentació donen a estes cerveses unes notes característiques de plàtan i clavell. Com que no tenen una amargor intensa, un punt suau d’acidesa compensa els records dolços que presenten.

- Ale belgues: esta família inclou la major part de les cerveses d’abadia i cistercenques, caracteritzades per notes afruitades i especiades i una carbonatació important, que equilibra la calidesa d’un contingut alcohòlic més alt, que pot anar des del 6,5% fins al 10% segons si és rossa, doble, triple o quàdruple.
- Stout: un estil de les illes britàniques que ha conquistat el món a través dels pubs irlandesos. Són fosques perquè les maltes estan molt torrades i poden oferir notes de café, cacau o regalíssia, a més d’aportar una sensació d’intensitat que les allunya del consumidor habitual de lager daurades. Tenen un contingut alcohòlic que sol ser moderat (5% aprox.), encara que hi ha diferències, en les quals pot arribar als dos dígits.
- IPA: també són originàries de les illes britàniques, però van renàixer als EUA a finals del segle XX, i són la bandera del moviment craft a tot el món. Les IPA es caracteritzen perquè tenen molt de llúpol, que els aporta amargor i, sobretot, aromes de fruita tropical, florals, cítrics i molts altres. Hui dia el ventall de subestils és molt ampli, per això el contingut alcohòlic d’esta cervesa pot anar des del 3% fins a més del triple; l’aspecte, de daurat pàl·lid a negre; la terbolesa, de lleugera a molt intensa, i l’amargor, de moderada a molt alta.
- Envellides en botes de fusta: estes cerveses, després de l’elaboració, s’introduïxen en botes noves de fusta de roure o usades prèviament per a envellir destil·lats o vins, sobretot, els “generosos”. Este envelliment aporta complexitat a la cervesa, amb notes que evoquen la fusta, la vainilla, les panses, el coco o la beguda que contenia la bota abans. Normalment, es partix de cerveses amb un bon contingut d’alcohol i d’estils variats.

Més enllà d’estos grups i variacions, la creativitat dels mestres cerveses es desenvolupa cada vegada en més estils, des dels ancestrals, com les lambic belgues de fermentació espontània i de perfil àcid, fins a les més avantguardistes d’elaboradors artesans, la llista dels quals dona per escriure diversos articles. Un univers pràcticament inabastable que ens permet explorar sabors nous i sorprendre’ns de l’enorme diversitat d’esta beguda nostra tan deliciosa.
Salut!
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.