Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Recepta casolana de la crema catalana

Subtítulo

Descobrix com es prepara una autèntica crema catalana, les postres tradicionals amb una deliciosa capa de sucre caramel·litzat. Fàcil i deliciosa!

Imagen destacada
Receta casera de la crema catalana
Body

Què és la crema catalana o crema cremada?

La crema catalana (també coneguda com crema cremada) és una d’eixes postres tradicionals que no pot faltar en el receptari casolà. Es tracta d’una recepta senzilla, ràpida de preparar i amb un sabor inconfusible que fa les delícies dels més llépols. Això sí: requerix un poc de paciència, ja que, una vegada elaborada, és important deixar-la reposar perquè adquirisca la textura adequada.

Però què és la crema catalana exactament? Podríem dir que és una espècie de crema pastissera o natilla, aromatitzada amb cítrics i canella, i coronada amb una característica crosta de sucre caramel·litzat que es crema just abans de servir. Eixa combinació entre l’interior cremós i la capa cruixent la convertix en una delícia a la qual és difícil resistir-se.

Pel que fa a l’origen, conta una vella llegenda que es remunta a un accident culinari en un convent. Unes monges estaven preparant un flam per a complimentar un bisbe que havia arribat de visita, però la mescla no va quallar com esperaven i, en un intent per salvar les postres, en van caramel·litzar la superfície i el van servir igualment. Encara que no hi ha proves històriques concloents sobre esta anècdota, sí que se sap que estes postres apareixen documentades des del segle XIV en receptaris medievals catalans, fet que la convertix en una de les cremes més antigues d’Europa.

Per si no fora prou, la crema catalana es pot servir sola o acompanyada de nata muntada, neules o un tros de coca, i això fa que siga una opció molt versàtil.

Ingredients de la crema catalana

Els ingredients de la crema catalana són els següents, pren nota!

  • 1 l de llet sencera
  • 8 rovells d’ou
  • 100 g de sucre
  • 20 g de maizena
  • 1 canonet de canella
  • corfa de llima al gust
  • corfa de taronja al gust
  • sucre per a caramel·litzar al gust
     

Com es fa la crema catalana tradicional

Si et preguntes com es fa la crema catalana, ací tens la recepta tradicional:

  1. Primer, separem els rovells de les clares i reservem estes últimes per a altres receptes o elaboracions.
  2. En un cassó, calfem la llet, la canella i les corfes de llima i de taronja.
  3. Mentrestant, mesclem el sucre amb la maizena en un bol i hi afegim els rovells batuts.
  4. Colem esta mescla i l’agreguem a poc a poc a la llet calenta, remenant constantment amb unes varetes.
  5. Ho cuinem a foc mitjà sense deixar de remenar fins que s’espessisca lleugerament.
  6. Aboquem la mescla en cassoletes individuals i deixem que es refreden sense tapar.
  7. Just abans de servir, ho empolvorem amb sucre per damunt i el cremem amb un bufador de cuina per a crear la característica crosta cruixent, una de les peculiaritats més saboroses d’esta recepta. Com a dada curiosa, tradicionalment esta capa es cremava amb una ferramenta una miqueta més rudimentària: una planxa de ferro roent.

 

Crema catalana

 

Diferències entre crema catalana i crème brûlée

Un dels dubtes més comuns és si la crème brûlée és el mateix que la crema catalana. Encara que a simple vista poden semblar similars, hi ha diferències notables. Per a començar, la crema catalana procedix de Catalunya, mentre que la crème brûlée prové de França. La catalana, a més, es prepara amb llet i es perfuma amb cítrics i canella, mentre que la francesa utilitza nata i vainilla. Finalment, per la composició que té, la crème brûlée és més densa i untuosa.

Tant si eres amant de les postres clàssiques com si t’estàs iniciant en la cuina, la crema catalana és una recepta que no pot faltar, no tan sols pel sabor i la textura, sinó també per la història i la tradició que comporta. Anima’t a preparar-la i sorprén tot el món amb este dolç que no passa mai de moda!

Comentaris (0)
Modal Register