Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Records i sabors: l’essència de Nadal

Subtítulo

Aprén els menjars tradicionals de Nadal que no poden faltar a taula. Receptes clàssiques, sabors casolans i molta tradició.

Imagen destacada
Records i sabors: l’essència de Nadal
Body

Nadal és una època de retrobaments i sabors que ens connecten amb moments entranyables de la nostra vida. Les cuines s’omplin d’aromes de llenya i espècies, i creen un festí que mescla tradició i emoció. La màgia de cada plat no es troba en la quantitat, sinó en l’amor i les històries compartides mentre els disfrutem.

Descobrir eixos tresors culinaris que ens conduïxen per un camí de sabors autèntics és un goig de veritat. Entre estos, els entrants transformen la tradició del camp en xicotets mossets plens d’identitat. N’és un exemple el card amb salsa d’ametles, que obri la fam amb la seua textura suau i vellutada, que recorda el massapà o el torró. N’hi ha variants familiars que inclouen pernil, cansalada entreverada, safrà o una picada més complexa.

Després dels entrants, els plats principals agafen protagonisme. L’olla de Nadal és un símbol de la cuina festiva, un guisat poderós amb pilotes de carn, cigrons i verdures de temporada. Cada família té la seua recepta secreta per a les pilotes, que es poden perfumar amb ratlladura de llima o julivert fresc. Les pilotes de Nadal tenen arrels profundes en la cuina tradicional de la Comunitat Valenciana i Catalunya. A la Comunitat Valenciana, especialment a la província de Castelló, les pilotes de Nadal són un element imprescindible en la paella del dia de Nadal o en l’olla de Nadal. A Catalunya, les pilotes són una part fonamental de l’escudella i carn d’olla, un plat tradicional de Nadal. Encara que les receptes poden variar, totes mantenen l’esperit de la cuina casolana i festiva propi d’estos dies.

Finalment, la celebració es rendix al dolç final amb unes postres que tenen història i ànima. Entre estes, les anous amb fondant destaquen per l’aspecte delicat i brillant, que transmet proximitat i memòria. Estes postres artesanals, lligades a la rebosteria de convent, continuen preparant-se en moltes cases per mantindre viva una tradició que resistix el pas del temps.
 

 

Pilotes de Nadal

 

Temps: 1 ½ hora
Dificultat: Fàcil
Ingredients: (6 persones)

  • 600 g de carn de porc picada
  • 40 g de sagí
  • 10 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 250 g de molla de pa sec (de 2-3 dies abans)
  • 5-6 branquetes d’herba-sana
  • 5-6 branquetes de julivert
  • ½ culleradeta de canella molta
  • 25 g de pinyons
  • 2 ous
  • 2 clares d’ou

 

Preparació:

Calfa el sagí i l’oli en una paella. Quan estiga calent, afig-li la carn de porc i remena-ho fins que estiga ben daurada per tots els costats. Apaga el foc i deixa-ho reposar uns minuts. Mentrestant, ratlla el pa amb un ratllador gros. Renta l’herba-sana i el julivert i pica’ls ben fins. Fica’ls en un recipient ampli i fondo. Tira-hi els ous, la canella, els pinyons i sal. Incorpora-hi la carn temperada amb tot el greix i mescla-ho bé. Forma les pilotes amb les mans —de la mida que més t’agrade, però tenint en compte que quan les afiges al caldo augmentaran— i passa-les per la clara batuda. Deixa-les en una font àmplia, sense amuntonar-les, i espera que s’assequen un poc. Afig-les a plats d’arròs, generalment caldosos, o a sopes.
 

Energia: 414 kcal
Hidrats de carboni: 26,4 g
Sucres simples: 44,1 g
Proteïnes: 27,5 g
Greixos: 22,1 g
G. saturats: 6,2 g
G. poli: 5 g
G. mono: 9,2 g
Colesterol: 140 mg
Fibra: 1 g

 

 

Cards amb salsa d'ametles

 

Temps: 1 hora
Dificultat: Fàcil
Ingredients: (4 persones)

  • 1 kg de card fresc (també es pot usar card en conserva de bona qualitat)
  • 80 g d’ametles torrades i pelades
  • 2 alls
  • 1 llesca de pa del dia d’abans
  • 500 ml de caldo de pollastre o de verdures (casolà, millor)
  • 3 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 1 culleradeta de farina (opcional, per a espessir)
  • Sal al gust
  • Julivert fresc (opcional, per a decorar)

 

Preparació:

  • Si el card és fresc, neteja les penques retirant-ne els fils amb un pelador.
  • Talla’l a trossos d’uns 5-6 cm.
  • Bull-lo en aigua abundant amb sal (i un raget de llima perquè no es faça negrei) fins que estiga tendre, uns 40-50 minuts. Escorre’l i reserva’l.
  • Frig en una paella amb oli d’oliva els alls sencers (amb pell) i la llesca de pa fins que estiguen daurats.
  • Retira’ls i tritura’ls en un morter o una picadora amb les ametles torrades, fins que obtingues una pasta.
  • Afig una miqueta d’oli a la mateixa paella i sofrig una culleradeta de farina (opcional, si vols que la salsa s’espessisca).
  • Incorpora-hi la picada d’ametla i mescla-ho.
  • Aboca-hi el caldo calent a poc a poc, remenant, fins a formar una salsa lleugera i homogènia.
  • Afig el card cuit a la salsa i deixa que es cuine tot junt a foc lent durant 10-15 minuts, perquè s’integren els sabors. Ajusta-ho de sal.
  • Servix-ho calent, amb una miqueta de julivert picat per damunt. 
     

Energia: 228 kcal
Hidrats de carboni: 12,7 g
Sucres simples: 6,6  g
Proteïnes: 7,6 g
Greixos: 16,3 g
G. saturats: 1,7 g
G. poli: 2,6 g
G. mono: 11 g
Colesterol: 0 mg
Fibra: 5,13 g
 

 

Anous al fondant

 

Temps: 45 min
Dificultat: Mitjana
Ingredients: (15 unitats)

  • 125 g de rovells d’ou
  • 100 g de sucre
  • 100 ml d’aigua
  • 50 g d’ametla molta (la que admeta)
  • 15 nous
  • 1 clara d’ou (per a la glaça)
  • 5 ml de suc de llima (per a la glaça)
  • Sucre en pols (per a la glaça)

 

Preparació:

  • Prepara un almívar a punt de fil amb el sucre i l’aigua (uns 110 ºC de temperatura). Bat els rovells i afig-los en un fil molt fi sobre l’almívar mesclant sense parar amb unes varetes fins que s’espessisca.
  • Deixa-ho refredar i incorpora-hi la farina d’ametla fins a obtindre una pasta que es puga treballar còmodament amb les mans. La quantitat d’ametla dependrà de com d’espés haja quedat el rovell.
  • Forma’n boletes de la mida d’una anou, i fica al centre de cada una una anou. Deixa-les reposar en la nevera almenys durant una hora. Per a fer la glaça, bat la clara amb el suc de llima i afig-li el sucre en pols mentre continues mesclant fins a obtindre una consistència com de mel.
  • Introduïx les boletes en la glaça, procurant que tota la superfície quede coberta, i deixar-les escórrer sobre una reixeta fins que la glaça estiga seca. Col·loca-les en càpsules de paper.
     

Energia: 109 kcal
Hidrats de carboni: 11,2 g
Sucres simples: 11,2 g
Proteïnes: 2,5 g
Greixos: 6 g
G. saturats: 1 g
G. poli: 1,9 g
G. mono: 2,3 g
Colesterol: 89 mg
Fibra: 0,6 g

Comentaris (2)
Profile picture for user CONSUM_caf2c5d829f147e9a3c8a8b8de9d90fa
maria r. 03 Desembre 2025
Que recetas mas deliciosas. Esta bien que se conserve la tradición y no se olviden. Los pastelitos de boniato son los preferidos en la familia.
Profile picture for user CONSUM_caf2c5d829f147e9a3c8a8b8de9d90fa
maria r. Hace 1 week 1 day
Que recetas mas deliciosas. Esta bien que se conserve la tradición y no se olviden. Los pastelitos de boniato son los preferidos en la familia.
Editat
Profile picture for user CONSUM_31084ee962334ac4ae7250df031160d7
BLANCA HERNANDEZ 25 Novembre 2025
En casa no falta el caldo/ escudella, los roscos de anis me dan ganas de hacerlos
Profile picture for user CONSUM_31084ee962334ac4ae7250df031160d7
BLANCA HERNANDEZ Hace 2 weeks 2 days
En casa no falta el caldo/ escudella, los roscos de anis me dan ganas de hacerlos
Modal Register