Recepta de llentilles amb xoriço
En este article et contem la recepta de llentilles amb xoriço, un plat de llegums molt senzill de preparar i ideal per a prendre en plena tardor. Pren nota!

La cuina de cullera és la cuina de les nostres vides. En l’imaginari de totes les famílies hi ha un plat de llentilles, preparat segons la recepta dels iaios, o potser dels nostres pares, al qual concedim superpoders en els dies més freds. És capaç de calfar l’estómac i reposar les forces, sobretot, a partir de la tardor i durant tot l’hivern.
Entre les receptes més habituals hi ha les llentilles amb xoriço, que també es coneixen com a potatge de llentilles. Si ens remuntem a l’origen, es tracta d’una preparació típica de la província d’Àvila, des d’on s’ha estés a la resta de la cuina espanyola. Ho ha fet amb variants de carn diferents, això sí, relacionades directament amb les antigues matances del porc, com ara la botifarra o cansalada. I, a més, amb verdures i creïlles.
Beneficis per a la salut? Tots. La llentilla és un llegum amb una concentració alta de nutrients, especialment rica en hidrats de carboni, que proporciona unes dosis molt elevades d’energia. De fet, el seu contingut alt en ferro ajuda a combatre l’anèmia. Les dosis de fibra també faciliten el trànsit intestinal i augmenten la sensació de sacietat.
No fan falta més raons per a posar-te a cuinar-les, perquè a més, el procediment és ben senzill i només depén d’afegir ingredients a l’olla. Són una opció excel·lent per a tota la família i, encara que visquem a soles, també podem congelar les sobres. La recepta amb xoriço que ve a continuació permet adaptar ingredients i quantitats al gust –inclús se’n podria fer una de vegetariana–. Hi ha tantes alternatives com cuiners.
Quines llentilles utilitze?
Les llentilles pardines solen ser les més habituals. El nom té a vore amb el color, i el xicotet diàmetre fa que resulten perfectes per a qualsevol tipus de guisat. Si les compres seques, posa-les a remulla durant la nit anterior, ja que necessiten entre 4 i 12 hores d’hidratació. Així guanyen en textura, encara que també incrementen el temps de cocció en l’olla (entre 40 i 50 minuts). Si optes per les llentilles de pot, renta-les i escorre-les bé abans de cuinar-les (recorda que només necessitaran uns 10 minuts de cocció).
Ingredients per a cuinar llentilles amb xoriço
- 500 g de llentilles
- 2/3 xoriços de penjar (al gust)
- 100 g de botifarra (opcional)
- 100 g de cansalada (opcional)
- 2 tomaques mitjanes
- 2 creïlles fresques i/o carabassa
- 1 ceba
- 1 carlota
- 1 all
- Safrà
- Pebre roig
- Llorer
- Clau
- Oli d’oliva verge extra (OOVE)
- Sal

Elaboració de les llentilles amb xoriço
1. Pica les cebes i les tomaques molt bé.
2. Sofrig l’all en un poc d’oli d’oliva, i després, la ceba i la tomaca.
3. Una vegada tingues fet el sofregit, afig-li el safrà i una cullerada de pebre roig. És important remenar bé el sofregit per a evitar que el pebre roig es creme.
4. Afig-li les creïlles i la carlota. Ompli l’olla d’aigua uns dos o tres dits per damunt del sofregit. Després, condimenta’l al gust i afig-li també el llorer i el clau.
5. Tapa l’olla i deixa que coga a foc mitjà durant uns 15 minuts. Pots remenar el caldo de tant en tant i, si l’aigua descendix, procura afegir-li aigua calenta.
6. Les llentilles de pot i l’embotit que vulgues utilitzar s’afigen a l’olla 10 minuts abans d’acabar la cocció. També pots sofregir el xoriço a part per a llevar-li el greix.
7. Deixa que el guisat s’acabe de coure amb calma i, abans que les llentilles perden la pell, apaga el foc. Espera uns minuts abans de servir-les en el plat.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.