Per què es produïxen els desitjos?
Descobrix què són els desitjos, les causes més comunes i com podem controlar-los sense renunciar al plaer. Idees saludables i consells per a gestionar-los millor.

Alguna vegada has sentit una necessitat quasi incontrolable de menjar xocolate, pizza, creïlles fregides o inclús una cosa tan específica com les anxoves? Eixa sensació intensa, que apareix sense avisar prèviament, inclús quan no tens fam, té un nom: desitjos o antulls.
Què és un desig?
Un desig o antull és un desig urgent i intens per consumir un aliment o beguda. Encara que sovint s’associa amb la falta d’autocontrol, en realitat respon a nombrosos factors físics, emocionals o sensorials. Per tant, a la pregunta de què és un desig, hauríem de contestar que es tracta d’un senyal del cos que pot rellevar des d’una necessitat nutricional fins a un estat emocional concret. I és que, per exemple, un desig de plàtan pot ser que indique una falta de potassi, i un desig d’una pastilla de xocolate pur, un dèficit de magnesi.
Principals causes dels desitjos: per què en tenim?
Els desitjos poden tindre moltes causes i estan estretament connectats amb el cos, el cervell i les nostres experiències passades. Hi ha alguns factors comuns que, a més, poden explicar per què tenim desitjos:
- Dèficits nutricionals. Quan el cos no disposa de minerals com el ferro, el magnesi o el potassi, pot demanar-nos aliments que en continguen. Els desitjos també poden respondre a una busca d’energia ràpida. El sucre, en este sentit, és una font immediata d’energia, i està relacionat especialment amb este fenomen.
- Desequilibris o canvis hormonals. Les fluctuacions hormonals (com les que influïxen en el cicle menstrual o l’embaràs) afecten esta necessitat de menjar alguns aliments determinats. També cal tindre en compte que el consum de sucre, per exemple, desencadena serotonina, l’hormona de la felicitat; és per això que, quan estem estressats, de mal humor o inclús tristos, busquem dolços com una manera de trobar felicitat o consol.
- Estrés i emocions. El cortisol, l’hormona de l’estrés, també està involucrada en els desitjos. Davant de situacions que no podem controlar, el nostre organisme busca aliments que proporcionen una sensació immediata de benestar, com els carbohidrats simples o els greixos, per exemple, la brioixeria industrial o els snacks processats.
- Hàbits i condicionament. Associem els dolços amb la celebració i el plaer, per això pot ser que els busquem de manera inconscient en situacions de recompensa o confort emocional. També depén de les nostres tradicions i rituals: si estem acostumats a menjar una cosa específica en uns certs moments del dia (com ara galletes amb el café de la vesprada), el cos i la ment ho buscaran i ho associaran amb este moment d’assossec.
- Falta de son. La falta de son pot alterar l’equilibri de les hormones que regulen l’apetit, com la grelina (que estimula la fam) i la leptina (la reduïx). Quan dormim poc, el cos augmenta la producció de grelina, i això pot fer que ens decantem per aliments rics en calories.

Com podem controlar els desitjos de manera saludable?
Tindre desitjos és el més natural del món; el que importa és saber gestionar-los per a evitar que es convertisquen en un obstacle per al nostre benestar. Hi ha algunes estratègies que poden convertir eixos impulsos en eleccions conscients i desitjos saludables:
- Una rutina alimentària equilibrada. Si seguim una alimentació equilibrada, que incloga tots els nutrients essencials (com ara proteïnes, greixos saludables o fibra), podrem previndre deficiències que generen desitjos. A més, menjar bé ens ajudarà a sentir-nos assaciats durant més temps i reduirà el desig de menjar aliments poc saludables.
- Snacks saludables. En lloc de sucumbir al desig de menjar ràpid o sucres refinats, hi ha altres opcions que assacien i aporten nutrients, com les fruites, els iogurts naturals, la fruita seca o el xocolate negre amb alt percentatge de cacau; és per això que convé tindre estos aliments a mà en lloc de decantar-nos per uns altres de menys saludables.
- Hidratació correcta. A vegades confonem set amb fam. Beure aigua no només és necessari per al cos, sinó que pot calmar un desig momentani, així que... molta aigua sempre!
- Origen emocional. A vegades podem sentir que el desig de menjar alguna cosa ve de l’estrés, la tristesa o l’avorriment. En lloc d’això, podem practicar l’atenció plena o el mindfulness, a més d’altres tipus de tècniques, per a intentar discernir què és fam real i què és fam emocional. Una investigació revela que a vegades els desitjos emocionals desapareixen en qüestió de minuts, per la qual cosa també pot ser interessant dedicar un temps a distingir què és el que realment volem.
- Hàbits de son. Dormir entre set i nou hores no només és important per a la salut, sinó que, com hem vist, també ajuda a regular les hormones relacionades amb la gana i a reduir la intensitat dels desitjos.
- Exercici i desconnexió. L’activitat física millora l’estat d’ànim i regula l’apetit de manera natural. A més, també ajuda a trencar el cicle d’ansietat-menjar-culpa.
Els desitjos no són una debilitat, sinó una ferramenta de comunicació entre el cos i la ment. A vegades són un advertiment fisiològic; d’altres, un senyal emocional. L’important no és reprimir-los, per tant, sinó aprendre a entendre’ls.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.