Aperitiu: què és i quina història té
En este article t’expliquem què és l’aperitiu i quin origen té. Descobrix quins tipus d’aperitiu hi ha i quins són els més populars.

L’aperitiu, la deliciosa tradició que antecedix la menjada principal, ha evolucionat al llarg dels segles per convertir-se en un ritual gastronòmic apreciat en tot el món. Este breu, però essencial, moment abans del dinar o del sopar no només obri la gana, sinó que també oferix una oportunitat única per a explorar sabors, textures i experiències culinàries.
La paraula “aperitiu” prové del llatí aperitivus, que significa ‘que tendix a obrir’, i originalment tenia just este propòsit: obrir la gana abans de menjar. Esta pràctica té les arrels a l’antiga Roma, on se servien begudes abans de les festes per obrir boca. Amb el pas dels segles, a estes begudes van anar afegint-se alguns mossets, primer més bàsics i a poc a poc més elaborats i sofisticats.
L’autèntica revolució de l’aperitiu va arribar al segle XIX, quan compartir este moment previ a la menjada principal del dia es va convertir en una cita social ineludible, empès, en bona manera, pel naixement italià del còctel especiat que coneixem amb el nom de “vermut”. De fet, amb l’expressió “prendre el vermut” es coneix en molts llocs la mateixa acció de disfrutar de l’aperitiu.
En alguns països, l’aperitiu acostuma a prendre’s només en dates assenyalades o festives i no sol prendre’s diàriament, mentre que en d’altres com Espanya, Portugal, França, Itàlia, el Perú o l’Argentina és un costum estés qualsevol dia de la setmana i forma part de la cultura gastronòmica com una menjada més.
Missió i contingut de l’aperitiu
- El propòsit de l’aperitiu: l’aperitiu no només té com a objectiu obrir la gana, sinó que també és una oportunitat per a socialitzar i relaxar-se abans de menjar. És un moment per a disfrutar de la companyia d’amics i amigues, col·legues del treball o familiars en un ambient distés. En algunes cultures, a més, també està lligat a l’entorn de l’empresa i la negociació, per a establir vincles laborals en el que es coneix com a networking al voltant del menjar i la beguda o per a socialitzar amb l’equip després d’una jornada laboral en un afterwork.
- L’hora del vermut: en molts països europeus, l’aperitiu es disfruta típicament a boqueta nit, generalment entre les 18 i les 21 hores. És un moment perfecte per a reunir-se després de treballar i abans de sopar. En altres llocs, com ara a Espanya, este menjar de tapes està més lligat al migdia, als caps de setmana amb família i amics i, també, als últims moments previs a la preparació del dinar que també es compartix.
- Què bevem: les begudes més comunes durant l’aperitiu són els vermuts, els vins blancs o espumosos, els còctels suaus, les cerveses i, en altres llocs, inclús se servixen licors amargs. A l’origen, aquestes begudes més lleugeres i dolces preparaven l’estómac per als plats següents i animaven l’apetit dels comensals.
- Què mengem: els aperitius poden incloure una àmplia varietat d’aliments, des d’olives, fruita seca i creïlles fregides fins a sàndwitxs, embotits, formatges i altres aperitius més elaborats, com ara croquetes, empanades o broquetes. En cada zona hi ha productes típics d’este moment del dia, i inclús estes tapes es poden adaptar a la fruita i la verdura de temporada o al moment social.

A cada destino, su aperitivo
Este tentempié, que va ganando fieles poco a poco, no se limita a una región o cultura; al contrario, cada rincón del mundo ha contribuido con su propio toque a esta experiencia culinaria. Aquí tenemos algunos ejemplos:
- El antipasto italiano: Italia es la cuna del aperitivo moderno y nos ha regalado una maravillosa variedad de opciones. Desde el clásico licor spritz veneciano hasta la tabla de quesos y embutidos ahumados, todas las posibilidades están encaminadas a agradar a los paladares más exigentes y es que aperitivo italiano es un arte.
- Nuestras tapas made in Spain: aquí el aperitivo se presenta en forma de tapas, pequeñas porciones de
delicias como aceitunas rellenas, gambas al ajillo o patatas bravas. La cultura de compartir y socializar en torno a estos platos, si es posible al aire libre, es una parte fundamental de la vida en nuestro país. Por supuesto, en compañía de vino o cerveza. - Los petiscos portugueses: nuestros vecinos acostumbran a servirlos con vino de Oporto o vino verde y generalmente se preparan tomando como base el bacalao, las aceitunas marinadas o el queso curado.
- Los mezze de Medio Oriente: hummus, falafel o tabulé, entre otros, son platos típicos y sabrosos que se disfrutan con amigos y familiares en esta zona, acompañados de pan recién hecho.
- El otsumami japonés: aunque Japón es conocido principalmente por su cocina sofisticada y saludable, el otsumami o aperitivo es también una tradición importante. Las bebidas alcohólicas, como el sake, la cerveza o el shochu, se toman junto a pequeños bocados de pescado o brochetas, sobre todo como cierre de la jornada laboral.
Què en penses?
Compartix comentaris, opinions i trucs amb la comunitat.