Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Búsqueda
Shopping Cart
Breadcrumbs

Propietats del plàtan

Subtítulo
Descobrix amb nosaltres les propietats del plàtan. El plàtan és una fruita molt coneguda i consumida, però coneixes els beneficis que t’aporta a l’organisme?
Imagen destacada
Propietats del plàtan
Body

 

Hui en dia hi ha poques fruites tan completes com el plàtan, perquè, a banda que està deliciós, és una fruita que pots trobar en el teu supermercat tot l’any i que té múltiples propietats beneficioses per a la salut. Una d’elles, i la més coneguda, és l’alta quantitat de potassi que té, però coneixes realment quins beneficis té el plàtan per a la teua salut?

 

Quin origen té?

El plàtan és una fruita tropical, procedent d’una planta herbàcia que té el mateix nom, plataner, tot i que també es coneix com bananer. Esta planta, que pertany a la família de les musàcies, és originària del sud-est asiàtic, concretament de l’Índia, i es va donar a conéixer en el territori mediterrani després de la conquesta dels àrabs l’any 650 dC. El plàtan va arribar a Canàries en el segle XV i des d’allí es va transportar a Amèrica l’any 1516.

El plàtan és un dels cultius de fruites més importants del món i es considera el principal cultiu a les regions tropicals del sud-oest asiàtic.

 


Descobrix totes les varietats que hi ha

Encara que a Espanya és més comú el plàtan de Canàries, hi ha una quantitat molt gran de varietats d’esta fruita. Això sí, totes depenen de les condicions climàtiques de la regió.

Tot i que hi ha més de mil varietats de plàtan al món, algunes de les més populars són:

  • Gros Michel
  • Cavendish
  • Plàtan nan (plàtan de Canàries)
  • Banana
  • Plàtan mascle o plàtan de fregir
  • Plàtan roig 

A Espanya solem trobar el plàtan de Canàries, la banana i el plàtan de fregir. Coneixes les diferències entre ells? El plàtan de Canàries es diferencia de la banana perquè és més menut, més dolç i tendre, té taques negres en la pell groga i és més ric en nutrients. En canvi, el plàtan de fregir, encara que s’assemble més a la banana, és més gran, té una pell més verda i no és tan dolç com els dos anteriors.
 


Plàtan: propietats nutricionals

El plàtan és una fruita carregada de nutrients, entre els quals podem trobar:

  • Hidrats de carboni: els hidrats de carboni en esta fruita són prou elevats, un 20 %. En el plàtan immadur, la majoria dels hidrats corresponen al midó, però quan el plàtan ha madurat es convertixen en sucres més fàcils de digerir, com ara la sacarosa, la glucosa i la fructosa.
  • Potassi: si alguna cosa caracteritza el plàtan és la riquesa en este mineral. El potassi contribuïx al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs. A més, ajuda al manteniment normal de la tensió arterial.
  • Vitamina B6: esta fruita és rica en vitamina B6, que contribuïx a disminuir el cansament i la fatiga, a més de regular l’activitat hormonal. Esta vitamina també ajuda a mantindre saludables el sistema nerviós i el sistema immunitari.
  • Vitamina C: el plàtan és font de vitamina C, que contribuïx a la formació normal de col·lagen per al funcionament normal dels vasos sanguinis, ossos, cartílags, genives, dents i pell.
  • Manganés: este mineral present en el plàtan ajuda a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu. A més, col·labora en el manteniment dels ossos en condicions normals.

La dolçor que caracteritza el plàtan, juntament amb l’alt valor nutricional que té i la comoditat per a conservar-lo, convertixen esta fruita en la preferida de menuts i majors. A més, es tracta d’una fruita que pots trobar sempre en la secció de fruites del supermercat.
 

Comentaris (0)
Modal Register